用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS VS 聖羅撒
樓主: Layla_LL
go

KTS VS 聖羅撒  

其实選学校,除左睇小朋友性格,仲要睇家長性格同風險承担能力……呢样只有楼主自己先知~

如果心入边好認同KTS既教学理念,就唔会觉得学体艺、去比賽係苦差;唔会怕六年後又再考中学,皆因相信学校会同家長学生並肩作戰。如果担心以上,即未全心对学校有信心,禁選个穩妥方案会好d。

SRL有中学backup。楼主要自问有幾鈡意中学部,否則俾你考到头十幾名,要考出边更高既中学,学校支援係近乎0。

我个人選擇係小学讀男女校,中学讀女校。

回覆樓主:

實話實說,有能力有金錢想入更高層次中學一定KTS。

SRL最大好處係有中學安全網。升中一定唔會有KTS咁亮麗。一間係名私小比黎冇意思。

kirstyau 發表於 18-6-19 21:31
實話實說,有能力有金錢想入更高層次中學一定KTS。

SRL最大好處係有中學安全網。升中一定唔會有KTS咁亮麗 ...
樓主而家仲未揀好!按時間應該已經交埋KTS 大訂,但又唔捨得有中學back up的學位! 所以如果傾向求更好的話,就快快放另一個就好了

回覆樓主

好似MPF 咁,一個保本,一個進取,各有利弊,按自己的心意選擇吧!

LittleButter    發表於 18-6-19 23:57

KTS for sure!!

creambun 發表於 18-6-19 22:24
好似MPF 咁,一個保本,一個進取,各有利弊,按自己的心意選擇吧!

好貼切的比喻!所以投資哪一種,一定是取決於投資者的心態和可承受風險的能力。樓主是否應該先做一個風險承受能力的自我評估先?

Layla_LL 發表於 18-6-19 11:02
真心請教,如果不計學費,邊間好?小女屬比較谷得,聽教聽話,十分乖。KTS博更好中學的機會好似大D,但聖羅 ...

考升中唔同考升小,難度高幾倍,比你開心頭幾年到小四後又要再博殺過,今日kts  升中直博率
是否肯定六年後往績好似依家咁都係未知數,但有一點可
以好肯定,只要係喺聖羅撒,你豈碼有七至八
成機會穩入自己band 1中學,仲可以有機會更上
一層樓穩上更好band 1,為何要自找麻煩去博無
backup小學?博唔到你會後悔嗎?香港教育只
會越來越競爭大,揸藍籌好過揸有往績嘅概念股

Forgetmenot999 發表於 18-6-20 01:10
考升中唔同考升小,難度高幾倍,比你開心頭幾年到小四後又要再博殺過,今日kts  升中直博率
是否肯定六年 ...

冇錯!

其實呢度話揀KTS的,有幾多係高小的媽媽?重申,絕無對KTS有看低的意思,只係見升中版,好多都話呈分有壓力,有失手的時候,亦有拼命温書 擔驚受怕才達band 1要求的。

其實我唔明為何個個都要博更好的中學,個人覺得中學最重要校風好,只要一間中學校風好,讀書風氣好,自然會有好成績。依本人愚見,大家似乎有誤解入得DGS , SPCC, etc,成績自然會有幾科5**,但大家都應知會入得去的學校,學生本身已經好叻,所有dse成績好係理所當然的事,當中學校的功勞佔幾多?

對我留黎講,有band 1中學的back up 好好了,入去讀讀書風氣好,將來想更上一層樓,亦有機會。

sunnymama2 發表於 18-6-20 07:00
冇錯!

其實呢度話揀KTS的,有幾多係高小的媽媽?重申,絕無對KTS有看低的意思,只係見升中版,好多都話 ...

其實現今好多父母都是高學歷,band 1 學校/神校內(emoji)是如何運作都有一定理解,好少存有入神校,成績一定好的天真想法。現在的教育好的地方是給你有選擇,大家可以按小朋友的能力和性格去選合適的學校。喜歡一條龍的,由幼稚園已開始舖路,喜歡新派直資或私校的,由幼稚園起已慢慢培養。各有各喜好,聖羅撒是好學校,但亦有人不喜歡女校。穩穩陣陣的backup ,一鳥在手好過百鳥在林,這理論大家都明。有人喜歡做公務員員,有人喜歡自己開公司,無話那一個是正確選擇,合適才重要。如果樓主一早已滿足入聖羅撒書院就不用開post 問大家意見啦!

siden    發表於 18-6-20 14:21

sunnymama2 發表於 18-6-20 07:00
冇錯!

其實呢度話揀KTS的,有幾多係高小的媽媽?重申,絕無對KTS有看低的意思,只係見升中版,好多都話 ...

我非常認同, 一間DSE入3大率高嘅中學, 唔代表自己仔女入到去讀, 自自然然就直入3大。 揾中學要揾一間適合自己小朋友及程度。

但有直屬中學嘅小學要留意一點, 我唔知SRL係唔係咁, 但大多數呢類小學對升中(小五小六學生)都係零支援, 如級第幾名唔講, 屬於咩banding唔講, 只會話中學部收你機會都大或唔大! 除非叻女嗰十個八個, 如果想跳船真係好唔容易, 一切處於被動, 特別係中下游的小朋友, 升中版屢見不少呢D case.

一個五六歲小朋友, 決定入讀呢類有直屬中學嘅學校, 預左讀12年, 但當中有好多變數。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 18-6-20 08:48
我非常認同, 一間DSE入3大率高嘅中學, 唔代表自己仔女入到去讀, 自自然然就直入3大。 揾中學要揾一間適合 ...

最後, 一間有呈分試的小學, 除非中學部接收晒所有學生, 否則到時都係有壓力。

有直屬中學嘅小學真係有辣有唔辣, 所以揀之前要多角度去考慮。

最後, 一間有呈分試的小學, 除非中學部接收晒所有學生, 否則到時都係有壓力。

有直屬中學嘅小學真係有辣 ...

唔知道直升中學的要求有幾高,我仔嗰間一條龍小學,係中英數常合格,操行B就可直升。校長簡介會講過過往有99.9%可升中學(band 1),當然有人會去其他中學。

回覆 sunnymama2 的帖子

「其實呢度話揀KTS的,有幾多係高小的媽媽?」應該不下於三位,大家都也曾經歷。可以話你知,呈分有壓力一定有,失手亦是絕少人未試過,但如果「要拼命温書 擔驚受怕才保band 1」,其實中小已經知,那就要調節心態,了解能力,積極改善情況,萬一未能如願也相信必有路走,其實呈分,自己再考學校並沒有什麼可怕或極大壓力的。

同意校風良好的中學,對成績有積極影響,但不同意入得神校的必然只是同學自己叻叻,沒有多少是學校功勞!學校確係有他們的教學法,不能抹殺!

回覆 sunnymama2 的帖子

另外,「有band 1中學的back up 好好了,入去讀讀書風氣好,將來想更上一層樓,亦有機會」,那可能要承受在零支援下去外闖了!

所以大家都是只指出人人要求不同,最後都要樓主衡量選擇合適自己的

sunnymama2 發表於 18-6-20 09:25
唔知道直升中學的要求有幾高,我仔嗰間一條龍小學,係中英數常合格,操行B就可直升。校長簡介會講過過往有 ...

我自己當年就是放棄100%一條龍的直資,中學是現屬熱門band 1直資中學!升中好重要,但不是選小學的唯一因素,還有睇好多的,最重要是搵合適自己子女的,就是好

sunnymama2 發表於 18-6-20 09:25
唔知道直升中學的要求有幾高,我仔嗰間一條龍小學,係中英數常合格,操行B就可直升。校長簡介會講過過往有 ...

要搞清楚SRL係有直屬中學, 其中"最多"85%學位留比小學部。不是一條龍小學。

所以小五小六一有呈分試, 而唔係100%接收晒自己小學部, 同樣都有呈分試壓力。

gracelam 發表於 18-6-20 09:53
要搞清楚SRL係有直屬中學, 其中"最多"85%學位留比小學部。不是一條龍小學。

所以小五小六一有呈分試, 而 ...

利申,SRL家長,我地真係冇咩壓力,89個直屬位,聽聞用唔哂, 得個120人,走埋頭個10幾20。只要8,90都穩入到!

因為有書院保護網,自行我地博到盡,唔洗諗唔入,大抽獎會跌左去邊。

當然人望高處,冇妹妹有金錢有能力KTS係一個好好選擇。

不如我講下對書院感覺,其實書院係比人感覺得死讀書,事實唔怪得學校,收哂小學部Band2生,又要DSE見得人。

我2個女,大女係自動自覺學習,筆記備課唔洗人叫,鍾意睇書,但做功課慢,所以我唔想佢入書院。

相反細女聰明但懶過鬼,成績中上,做功課極快(因對自己冇要求),日日倒數放暑假,我暫時覺得書院好岩佢,要比書院管下。

bettyay 發表於 18-6-20 09:41
我自己當年就是放棄100%一條龍的直資,中學是現屬熱門band 1直資中學!升中好重要,但不是選小學的唯一因 ...

你講得啱,一直以來都忽略左學校適合度,只係單從學校是否一條龍或直屬,我實在太膚淺了。

學校的適合度,好重要。

kirstyau 發表於 18-6-20 10:01

利申,SRL家長,我地真係冇咩壓力,89個直屬位,聽聞用唔 ...

書院適合就好!!  

有直屬中學嘅小學真係有辣 ...
有呈分又有直屬中學既小學, 升中時如果目標唔係中學部, 想轉船可能會俾想像中困難

不過如果安於直升, 咁小五小六既生活又可以過得輕鬆D

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。