用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS VS 聖羅撒
go

KTS VS 聖羅撒  

真心請教,如果不計學費,邊間好?小女屬比較谷得,聽教聽話,十分乖。KTS博更好中學的機會好似大D,但聖羅撒有中學backup

Layla_LL 發表於 18-6-19 11:02
真心請教,如果不計學費,邊間好?小女屬比較谷得,聽教聽話,十分乖。KTS博更好中學的機會好似大D,但聖羅 ...
仲未決定?KTS 已交大訂,已經去埋小一家長會仲未諗好?

真心請教,如果不計學費,邊間好?小女屬比較谷得,聽教聽話,十分乖。KTS博更好中學的機會好似大D,但聖羅 ...

我會揀聖羅撒,而且你囡囡的性格也是很配合。
因為6年後又要與一眾龍年出生的女生再競爭過 /再戰升中一役。除非你現在已經好肯定她6年後一定是band 1a/b的學生。始終,將來已經好肯定有band 1中學back up, 如果孩子是叻D的話,係可以照樣自行另外兩間band 1A 中學。
另外,當然是免費啦!還可以益埋下一代添!

KTS
更多機會入更加好的學校

KTS
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

KTS!

回覆樓主:

如果論兩間小學課程同環境,KTS係個好選擇。樓主需要考慮自己同囡女會唔會適合典型天主教女校嘅聖羅撒,而且會唔會升中時希望去另一間比聖羅撒書院更心儀嘅中學。如果升中策略比較保守,聖羅撒已經係好好嘅學校。

同意KTS係好學校, 但18-19年小一入學係超多人爭
6年後要玩多一次選中學係咪都咁有信心?

我覺得呢個係唯一要考慮....

回覆樓主:

兩間都有好和唔好,每人也有自己一把尺,想更上一層,kts,想穩陣,SRL。但睇樓主形容自己囡囡,樓主應該選kts。

希望樓主早日有決定,放一個位出來。兩間都多人等!

波頓媽媽 發表於 18-6-19 13:49
同意KTS係好學校, 但18-19年小一入學係超多人爭
6年後要玩多一次選中學係咪都咁有信心?

聖羅撒是否band 1 中學? 如果係的話,我會揀聖羅撒。

入KTS唔會自動6年後升到和聖羅撒同級或更勁的中學,當中點都要下苦功吧,如出外比賽爭取攞獎,參加唔同課外活動,又學術上又要參加乜班乜班(講真,我唔信讀kts 的小朋友唔駛外補)。要知道,升中比升小更難,仲要又係龍年最多人爭的一年! 6年轉變可以好大,誰人可預知小朋友資質?

但讀聖羅撒,只要達到升中要求,可以令小朋友多些空餘時間,多些優質的親子時間。童年短暫,可以的話,我只希望孩子活得輕鬆快樂,所以我上年都只幫我龍仔報一條龍/直屬/聯繫的小學。

波頓媽媽    發表於 18-6-19 14:54

回覆樓主

KTS for sure

sunnymama2 發表於 18-6-19 14:24

入KTS唔會自動6年後升到和聖羅撒同級或更勁的中學 ...

要達到 聖羅撒的升中要求 是 band 1生 定 band 2生都可以?

如band 2都入到 st rose中學, 那就好穏陣。

我小朋友小二升小三,在KTS並無外補,亦只學一樣樂器……
學校教到小朋友有學習意慾,絕大多數學生能跟上,熱愛上課,稍遜的學校有補底班,而小朋友跟家長關係亦佳……
不是說kTS完美,但講真是質高而平均……
聖羅撒也是好學校,亦有其過人之處,樓主因應小朋友為她選較合適的吧!

lovebb2 發表於 18-6-19 15:44
要達到 聖羅撒的升中要求 是 band 1生 定 band 2生都可以?

如band 2都入到 st rose中學, 那就好穏陣。

呢個係聽聞.....

大約收70-80%學生上書院,
當中比較top10%會考其他band1中學,
咁計法....入書院係好穩陣

**除非係最差10%學生

回覆 LittleButter 的帖子

聽聞今年開始自行其中一個choice一定要揀返書院,唔揀的話後果自負

通常考級頭20都會外闖,一級大約120人,早幾年聽過考到級100都搏到上書院。睇你敢唔敢搏。因為好似話你唔掂嘅,老師會叫你唔好揀書院

回覆樓主

直屬學校通常會收返絕7X%自己小學部喺學生,所以(大部份)B2學生亦可以升上直屬中學,書院本身已經係B1中學,若果只考慮升中策略,我會選SRL。

揀小學,除了睇升中成績外,我自己還會睇升中支援、學校理念、校風、宗教、學校性別、地點等!加埋這些因素後,其實已經唔難揀了!SRL小學好唔好我未能評論,但可以告知KTS 近兩年考入/派入SRL,排名約在50-100都有,去到都讀得舒服開心的,證明程度都合適,SRL亦對KTS  的女生很有好感,可以考慮下若在KTS,將來要考返SRL其實都唔難!不過要預計人口上升,競爭增加等因素

另SRL在沙田,地點又喜歡嗎?

相信每間學校有同學完全不用外補,亦有同學要全科外補!好睇每個家庭同小朋友的要求!你覺得有直屬就一定不用追不用補就輕鬆上中學部?I don’t think so! KTS 也不一定就沒有快活的童年吧!
但好同意六年的變化可以好大!每個家庭想如何渡過或想在這六年得到什麼,也有不同的看法

波頓媽媽 發表於 18-6-19 15:53
呢個係聽聞.....

對,條數係咁計