用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS VS 聖羅撒
樓主: Layla_LL
go

KTS VS 聖羅撒  

b3410 發表於 18-10-10 18:12
小學還是中學?

當然是小學。

回覆樓主

(emoji)其實邊間學校都有一小撮人做得未必夠好,剛剛一樣在旺角東站見到有st rose嘅四個學生在站內食蛋卷,仲要一地都係碎。

pancake5354 發表於 18-6-27 19:43
很認同你一句 "講真,我唔信讀kts 的小朋友唔駛外補 " 。

講真, 其實一向唔覺KTS係名校, 只係一間好學校其中之一.
老師來說都是不錯老師, 起碼每個同學從小至大的都有認真的學習態度, 又不失童真.

我覺得它的學生成績未必是靠老師, 但對學習的態度就絕對是因為老師.

lulumelody 發表於 18-10-9 22:42
每日湊仔放學見不少KTS學生,並不是同bk一樣吹捧間學校咁好,好似讀完會飛,還要每月比5千幾學費。
...
其實有這些情況你不妨跟學校反映下. 同學有不善就應該教導.
個人經驗之談, KTS 其中一個好處是肯改.

lulumelody 發表於 18-10-9 22:42
每日湊仔放學見不少KTS學生,並不是同bk一樣吹捧間學校咁好,好似讀完會飛,還要每月比5千幾學費。
...

純路過。我相信冇學校讀完會識飛

bettyay    發表於 18-10-16 11:45
joeyxlma    發表於 18-10-12 02:02

lulumelody 發表於 18-10-10 11:40
好自私,上車企係入口唔入去,為了方便落車或放書包係入車口高起的地方,但又不是一兩個站落車。有D又站在 ...
不能保證全校都係乖乖學生,但學校一定係極注重學生校外校內應有禮儀!如果不嫌麻煩,可寫信通知學校你見到的情況,他們一定會跟進!
學校校規講明,同學如被校外違規或有不禮貌行為(包括沒公德心),一被發現,將一樣按違校規處理

pancake5354 發表於 18-10-16 10:11
或許你會覺得我誇張左,但亦只是道出我過去兩年的經驗而已。 所以千萬不要睇低我們家長的威力,學校的成績 ...

當然不排除有家長發功,亦不會睇少!但總不會單靠家長們一力,學校完全不用努力就成「名校」!

KTS絕對是好學校,但成績要好當然要加外補。我有朋友女女讀緊,女女讀得好開心,不過每日都要找人外補。一個星期外補三樣是必須的,否則無法确保成績穩定。

kenwood868 發表於 18-10-16 18:47
KTS絕對是好學校,但成績要好當然要加外補。我有朋友女女讀緊,女女讀得好開心,不過每日都要找人外補。一 ...
我又相信成績好又沒有外補也有不少!亦不用必須外補三樣才確保成績的。補與不補視乎個人需要!

pancake5354 發表於 18-10-16 12:20
所以我一直都講,只是我小朋友過去兩年所讀的所謂名校之經驗而已。可以講學校:家長的比重是2:8的比例, ...

請問你小朋友的是聖芳x吗?

pancake5354 發表於 18-10-16 19:22
經過千人挑選出來的精英,總會有些學霸存在的…一點都不出奇… 哈哈!
...

學霸係谷出黎,學神先至堅~~~

bettyay 發表於 18-10-16 19:05
我又相信成績好又沒有外補也有不少!亦不用必須外補三樣才確保成績的。補與不補視乎個人需要! ...

唔補 定 唔講,難分真假~~~

pancake5354    發表於 18-10-17 10:37

pancake5354 發表於 18-10-17 10:36
haha... 同意, 我都見識過不少懶神秘的家長, 口口聲聲話自己小朋友冇外補的,
最後是問小朋友才知道, 實際 ...

我要做學神...嘛~~~

感覺都良好D, EK都唔少如是~~~