用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國Tier 4 (Child) student Visa 填網上申請表求教 ...
樓主: cowcow18
go

英國Tier 4 (Child) student Visa 填網上申請表求教

cowcow18 發表於 18-6-19 08:53
我的小朋友將會9月入讀英國小學
已收到CAS
係網上填申請表時,有一項:please indicate how you meet the  ...
點解我填網上個份Tier 4 (child) student visa無這些要填,是不是因為讀小學和讀L6/FOUNDATION/DEGREE 的表格不同

回覆 hongkeikei 的帖子

睇清楚,應該有

回覆 cow 的帖子

原來我未填CAS,所以見不到這頁

我上年都係自己申請VISA, 其實上嚟問下人,網上填表一步一步做,不難的

回覆樓主:

想請教上年申請過student visa 朋友係咪真係唔須要提交financial statement or support?我廢事將的錢轉來轉去。

謝謝!

回覆 chuchuma 的帖子

喺,你tick符合豁免資格那欄就ok。我無提交過都順利取得簽證

梁太2010 發表於 19-2-22 17:13
因為一直有私人agent 幫我做,從來都未曾自己做, 感覺好複習

慢慢填,自己申請慳返ㄧ仟幾百去英國食龍蝦都好!

etoile 發表於 19-2-23 20:27
慢慢填,自己申請慳返ㄧ仟幾百去英國食龍蝦都好!
唉!尋日收到學校通知,一定要用學校指定嘅agent搞visa,盛惠£500!

只不過搬字過紙幫我填online form,D資料咪又要自己準備!

問咗prospective guardian, 佢話唔俾錢學校就唔出CAS!

我一星期兩餐即食麵,慳理都唔夠俾呢D!

醒目開學勳章

etoile 發表於 19-3-1 16:06
唉!尋日收到學校通知,一定要用學校指定嘅agent搞visa,盛惠£500!

只不過搬字過紙幫我填 ...

£500 ?  
我記得之前有其他家長呻, 學校要求經指定的agent/lawyer辦Visa, 否則出不到CAS,  真係要硬食無得say no, 慘!

etoile 發表於 19-3-1 16:06

只不過搬字過紙幫我填 ...

我間學校都要經指agent,不過我問過冇extra收費

cfs 發表於 19-3-2 15:07
我間學校都要經指agent,不過我問過冇extra收費

個agent淨係出CAS定申請埋visa?如果係後者真係羡C!

梁太2010 發表於 19-3-2 10:41
£500 !??? 好貴啊!

AA都只係收$1000,加埋做快証都唔洗咁貴。     

etoile 發表於 19-3-2 21:04
個agent淨係出CAS定申請埋visa?如果係後者真係羡C!

咁可能只是CAS,我只知道比哂資料佢,他們會給我網上密碼,自己登入系統比簽證費用,預約去交文件。六月先做

回覆 3b 的帖子

真是硬比架,學校指定的lawyers 只是在網上create 左個account, 其他的資料都是我自己入,最後visa批了,還要我比返所有資料和email給予學校的lawyer, 我本人真是感覺被屈咁。咁樣就收我GBP450, 這是上年價