用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 暑假應該就係咁樣過
go

暑假應該就係咁樣過   [複製鏈接]

我不是培道小學家長。我是逃離教局制度的家長。只是我有好幾個朋友的小朋友係培小讀。收到朋友這兩天分享出來, 真心欣賞有勇氣改變糾正現有不良風氣, 培養健康學習環境嘅校長!

朋友告知, 學校要求學生今個暑假的任務是:
1. 每星期做三天每次三十分鐘運動
2. 每星期做三次閱讀(不限書種類, 漫畫或任何文章也可)
3. 去一個展覽

就係咁多!我覺得比做暑期作業有用N倍!真心欣賞!替培小家長開心有個開明校長!

2jkidsfather    發表於 18-6-25 10:25
   10    0    0    0

chumiguan 發表於 18-6-18 11:11
我不是培小家長。我是已經逃亡家長。只是我有好幾個朋友的小朋友係培小讀。收到朋友這兩天分享出來, 真心欣 ...

好嘢,有心。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

非常好, 我未收到暑期功課唔知有咩做

醒目開學勳章

我不是培小家長。我是逃離教局制度的家長。只是我有好幾個朋 ...
初初以為培小係培正小學,不過暑假無功課有啲家長一樣會將個schedule排到密質質,有無愉快暑假都係睇家長多

真心欣賞!
基本上暑期作業做完老師都係唔會睇同對(我讀書年代已經係), 仲要做幾本, 而家應該比我讀書時更多, 小朋友根本就冇暑假放, 放暑假仲忙過返學.......

IloveJJ 發表於 18-6-19 10:23
贊成!
好多私校,根本唔係用家課令你忙,係用考試程度令你忙。要有咁既學術要求,但無俾功課,其實係叫家 ...
我哋無乜學術要求, 家長都好peah, 考試都唔算深, 不過B1率真係低。我又真係無乜聽過有小朋友去暑假預習班, 去幾次旅行既就大把。我哋都好忙, 有兩場大表演, 其中一道曲學都未學, 又要打, 又要fing絲巾, 忙到爆咋。家姐8月仲要考琴, 早知唔考啦。

我不是培小家長。我是逃離教局制度的家長。只是我有好幾個朋 ...
要寫嘢的。每個任務有張表, 每個禮拜都要寫一句概括感想。我一諗起第一個任務就頭痛, 簡直係mission impossible嚟。

學校仲有另一樣嘢好。無端端P6要做報告, 之前5年都唔駛的, 話要去一場音樂會, 要有飛既, 係要呈二之前交。不過, 老師話怕小朋友開學後會好忙, 所以, 可以暑假做都得, 派咗張工作紙了, 20分的。阿女話去聽粵曲, 佢有排寫。

IloveJJ 發表於 18-6-19 12:25
你兩個女都去數研預習,咁都唔算去預習班?

我係比較搏命既。 而且, 數研暑期班唔單止係預習, 仲有溫習, 係溫故知新。新學年既嘢反而唔係好多, 只係學期頭一少部份。

It should be the ways!

little_yolky 發表於 18-6-19 11:42
要寫嘢的。每個任務有張表, 每個禮拜都要寫一句概括感想。我一諗起第一個任務就頭痛, 簡直係mission imposs ...

嘩! 啱晒家姐啦,老師有排睇。

IloveJJ 發表於 18-6-19 17:24
我仔都參加咗喎,係溫習兼預習,咁點會唔算呀?
我無話唔算喎, 我咁搏命, 緊係要快人一步, 理想達到啦。不過, 根據我年年既經驗, 佢哋預習唔多, 只係學期頭既一部份而已。幫你預習咁多, 仲邊有人報恒常班。

S-Kwok 發表於 18-6-19 17:32
嘩! 啱晒家姐啦,老師有排睇。
老師好好, 知道有小朋友學粵劇, 所以講明睇粵劇都可以。

IloveJJ 發表於 18-6-19 10:23
贊成!
好多私校,根本唔係用家課令你忙,係用考試程度令你忙。要有咁既學術要求,但無俾功課,其實係叫家 ...

忽然覺得你好明白事理

改少少:

好多「名」校,根本唔係用家課令你忙,係用考試程度令你忙。要有咁既學術要求,但俾功課唔多,其實係叫家長自己攪掂啫。

成日聽某些私校嘅功課唔多又happy,band1率又頂呱呱,我心諗: 除非個小朋友天資聰穎,否則即係攪着我。

也可能私小screen過揀過嘅學生學習能力比平均高吧。

little_yolky 發表於 18-6-19 11:42
要寫嘢的。每個任務有張表, 每個禮拜都要寫一句概括感想。我一諗起第一個任務就頭痛, 簡直係mission imposs ...

你講嘅音樂會報告我哋學校一直都有,唔淨止P6,其他年級都要做。通常一開學就派通告要求去睇一場音樂會,份報告喺每年五月初交(P6就要早幾個月好似二月交)。又係要交埋門券/場刊 證明你有睇過,不包括流行音樂會。

‹ 上一主題|下一主題