用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 暑假應該就係咁樣過
樓主: chumiguan
go

暑假應該就係咁樣過  

S-Kwok 發表於 18-6-20 21:44
贊同揾返啱程度做,我仔今年小四,都係買中一英文listening 做,基本上全對,我同老公講想買高一級,老公 ...
語言如跟番教署定的/ 一般同級教科書的我覺得好難配合自己小學本身的要求,  我一直認為定某級讀咩是人定的 (教署方便行政), 小朋友喜歡咩, 需要咩, 差些咩是家長自己知的. 要超前學定補底就各有所好, 要採用放手自學唔理佢都得架,  人家的經驗我都會參考下分析下, 然後各自選合用的方式就最好,
初中學的中英 聽好多朋友的中學生仔女說是一開始就跟DSE模式.  他們都是1A生, 給我的感覺是大家都驚訝同小學的要求很不同, 己有很多不可直抄書的問題要長答, 對一些一向乖乖讀晒背晒而取高分的升中同學會有好大的衝擊.  而我自己都只買過幾本初中補充, 冇真正比較過形式似唔似DSE, 但我個做時仍都是小學雞心態, 答左以為答晒, 個point 是對但可能欠鋪排唔會有好分數. 我覺得有必要push 加強.

HaYi 發表於 18-6-21 10:52
語言如跟番教署定的/ 一般同級教科書的我覺得好難配合自己小學本身的要求,  我一直認為定某級讀咩是人定的  ...

謝謝你的分享。 多聽別人的經驗真係會獲益良好,可以令我多想不同方向、技巧去配合孩子的需要。

答長問題嘅技巧真係需要磨練,要懂得有系統去想去答,真係要長時間慢慢浸。

HaYi 發表於 18-6-21 10:52
語言如跟番教署定的/ 一般同級教科書的我覺得好難配合自己小學本身的要求,  我一直認為定某級讀咩是人定的  ...
中學閱讀理解,有冇推薦?我真是毫無頭緒阿女話答題雖然中point, 不過用詞不夠精準,都會扣分。中,英都出現呢個問題,中文重災區。。。。

b3410 發表於 18-6-21 11:47
中學閱讀理解,有冇推薦?我真是毫無頭緒阿女話答題雖然中point, 不過用詞不夠精準,都會扣分。中 ...

我個9月先升中,而佢小学中文都是弱科,所以冇咩實質提議,最近佢有做一関於再别康桥,問作者心情點,佢寫傷感,唉!可能求其見詩都當作者吾開心.....
所以佢最弱哩D心理野.有斷估冇痛苦

我自己有買樂思閱讀阶梯同初中文言文学堂哩D好common等佢睇定下.叫做聊勝於無.
有中学生的家長可能有更多好意見,希望教路.

HaYi 發表於 18-6-21 13:07
我個9月先升中,而佢小学中文都是弱科,所以冇咩實質提議,最近佢有做一関於再别康桥,問作者心情點,佢寫 ...
中學閱讀理解更加難搞,全部長答題,問一段文字用了什麼修辭手法,點解要用,作用是什麽。一個詞,或一句話點解要這樣寫,可不可以換另一個,之後意義有何不同,點解等等

HaYi 發表於 18-6-21 13:07
我個9月先升中,而佢小学中文都是弱科,所以冇咩實質提議,最近佢有做一関於再别康桥,問作者心情點,佢寫 ...

我仔都一樣,所以過往做閱讀理解,我大部分會挑有問感受嘅篇章比仔做。

b3410 發表於 18-6-21 13:15
中學閱讀理解更加難搞,全部長答題,問一段文字用了什麼修辭手法,點解要用,作用是什麽。一個詞,或一句話 ...

我見小四坊間有啲練習都有問“xx段”用呢什麼修辭手法,原來中學會問,坊間練習為小學生舖路,要孩子開始留意,唔好只係諗住讀完篇文章,答吓問題就算,係要學嘗析。

S-Kwok 發表於 18-6-21 13:22
我見小四坊間有啲練習都有問“xx段”用呢什麼修辭手法,原來中學會問,坊間練習為小學生舖路,要孩子開始 ...

係呀,修辞手法個D小学都已有好多,我仔好少錯哩D"硬知識“  佢連作文都識得落,所以辛辛苦苦(相對英文)都可以得個B,上中学应該少左呢D硬知識,多分析多情感

HaYi 發表於 18-6-21 14:29
係呀,修辞手法個D小学都已有好多,我仔好少錯哩D"硬知識“  佢連作文都識得落,所以辛辛苦苦(相對英文)都 ...

係,我仔都係硬知識無問題,所以語文知識可以A, 但一去到表達、分析情感就衰晒,所以oral通常係C,  閱讀理解如果有分析作者感受,就 ,好極端。

chumiguan 發表於 18-6-18 11:11
我不是培道小學家長。我是逃離教局制度的家長。只是我有好幾個朋友的小朋友係培小讀。收到朋友這兩天分享出 ...

朋友個女考入左,但放棄學位,好可惜

S-Kwok 發表於 18-6-21 15:15
係,我仔都係硬知識無問題,所以語文知識可以A, 但一去到表達、分析情感就衰晒,所以oral通常係C,  閱讀理 ...

我女都係咁,我最近先發現,嚇到呆咗。事緣睇一個故事,個男主角係窮醫生,佢暗恋一個女仔。個女仔本來可以承繼大筆遺產,富甲一方的。但有意外,財寳都沉在海底。故事結局話女方唔在乎果d不義之財,男主角亦心中暗喜。

我同個女傾計,先知佢其實唔明點解男主角會暗喜。佢9歳幾,應該有idea卦  

IloveJJ 發表於 18-6-22 10:21
咁咪好囉!無咁快鐘意男仔呀!

呢d係常識,係人情世故,需要知ga。我唔驚佢鍾意男仔,呢d係人生的經歷。d仔come and go,亞媽我stay with her forever

其實點解個男仔會心中暗喜?

心上人傻左?
心上人唔駁被抽遺產稅...?

HaYi 發表於 18-6-22 14:07
其實點解個男仔會心中暗喜?

心上人傻左?

因為個女仔原先只是鄰家女孩,男仔係窮醫生,好匹配。如果女仔變成大富豪,咁就好似高攀,難追求。個故事係以前年代的。

HaYi    發表於 18-6-22 16:13

Jane1983 發表於 18-6-22 10:11
我女都係咁,我最近先發現,嚇到呆咗。事緣睇一個故事,個男主角係窮醫生,佢暗恋一個女仔。個女仔本來可 ...
繼承遺產係正正當當, 唔係不義之財, 我都好想有D咁既不義之財呀。

回覆 little_yolky 的帖子

果個係偵探故事,個女仔突然被通知有遺產,係父輩害人賺到的。

chumiguan 發表於 18-6-18 11:11
我不是培道小學家長。我是逃離教局制度的家長。只是我有好幾個朋友的小朋友係培小讀。收到朋友這兩天分享出 ...

自己1家長陪孩去玩(打機可)2是每日看書(不限書,漫畫也可)3去-次旅行(遠近也可在報告用)

little_yolky 發表於 18-6-22 17:37
繼承遺產係正正當當, 唔係不義之財, 我都好想有D咁既不義之財呀。

係横財,unearned money.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.