用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 暑假應該就係咁樣過
樓主: chumiguan
go

暑假應該就係咁樣過   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-6-19 10:23
贊成!
好多私校,根本唔係用家課令你忙,係用考試程度令你忙。要有咁既學術要求,但無俾功課,其實係叫家 ...

就系

IloveJJ 發表於 18-6-19 22:11
我自己因為阿仔數學吸收慢,先預習出年課程。但剛剛知道,原來考第一既,數學最高分既,一樣係6月考試完, ...

係人都知「超前學習」,考試有把握。但你跟唔跟先得架。如果你跟左,人地超兩年,咁你又跟唔跟?

為何不可一起適當時候讀適當野?。。。。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 18-6-19 19:41
我同負責及老師傾過,佢哋話會視乎小朋友進度,但盡可能預習晒上學期的。
...
.........即係, 我兩個進度慢囉................

我自己因為阿仔數學吸收慢,先預習出年課程。但剛剛知道,原來考第一既,數學最高分既,一樣係6月考試完, ...
真係各師各法, 我哋學校叻果D, 一放假就去玩、去旅行、去野外定向...................唔叻果D都係去旅行..........唔知P5會唔會檢點D呢。我諗, 阿女都要預習一下喇, 佢日日响屋企睇書, 都唔係辦法, 曲又未背好, 絲帶舞又未記熟, 又要考琴, 早知唔考啦, 咁鬼忙。我已經講好, 今年書展唔准買太多書喇。要搞搞D英文先。

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-6-20 10:14
你呢句係真係問我?定疑問句先?

我當你真係問,我咪話我係個大仔跟唔到先預習囉!
成績好仲要去補數預習,唔驚上堂會恰眼瞓咩?

IloveJJ 發表於 18-6-20 11:08
你無問過嗎?
要問架? 無喎, 我以為咁大間機構, 有既定程序丫嘛。

shadeslayer 發表於 18-6-19 22:31
係人都知「超前學習」,考試有把握。但你跟唔跟先得架。如果你跟左,人地超兩年,咁你又跟唔跟?

為何不 ...
我哋唔係學超前一年呀, 我哋D數屎, 係預習咋, 仲學超前? 唔超都未搞得掂呀。

little_yolky 發表於 18-6-20 11:12
真係各師各法, 我哋學校叻果D, 一放假就去玩、去旅行、去野外定向...................唔叻果D都係去旅行... ...
野外定向

akys 發表於 18-6-20 11:48
野外定向
果個女仔雖然無考過級一, 但各方面都幾好, 好淡定, 好有台型。級一女仔就集中响學術上, 體育仲衰過阿大。另一個級頭女仔(無錯, 又係女仔)就勝在靚, 真係好靚, 我仲以為佢係混血兒, 不過阿女話問過佢, 唔係。佢完全唔睇書既, 不過聽講阿爸跟功課、溫書跟得好貼。阿大上學期仲試過埋怨我哋兩老唔係好似人哋阿爸咁幫佢, 俾我省到佢立立靚。

bobbob 發表於 18-6-20 11:13
成績好仲要去補數預習,唔驚上堂會恰眼瞓咩?
聽講成績好既小朋友, 同我哋D屎數既, 補習內容係唔一樣既。佢哋價錢都貴D既。

rulerL 發表於 18-6-19 18:20
你講嘅音樂會報告我哋學校一直都有,唔淨止P6,其他年級都要做。通常一開學就派通告要求去睇一場音樂會, ...
我哋係第一次見到, 阿妹唔駛做, 好似11月交, 應該係趕呈二, 佔20大分。家姐依家好興奮, 已經買飛睇鳳閣恩仇未了情。

即係來來去去, 都係得數學一科有得預習囉。

不過, 我兩個都有個奇怪既習慣(不過, 我細個時都係咁), 佢哋一買新學期既書, 就會即刻好開心攞嚟睇, 睇下有乜學喎。

IloveJJ 發表於 18-6-20 12:10
唔係去補,係自己屋企媽媽教
我哋老師話, 呢D叫親子補習。
‹ 上一主題|下一主題