用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 來自老爺奶奶的壓力,求意見!
樓主: angel-papa
go

來自老爺奶奶的壓力,求意見!   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 18-6-20 18:43
只能話佢有运动細胞,应該学好多运动都会易上手。
至少有幾個sdvantages:
唔怕趺

滑行時唔會panic

唔易累,要ready position弓腳。

其實好多similar運動雖然技巧不同但都是一里通百里明,eg table tennis n tennis

Yanamami 發表於 18-6-20 19:00
我觉得呢d……重心矮d, 細个d胆子大d会快上手。大人有时惊惊青無禁放胆係差d. ...
初生之犢不怕跌 ,我學時教練成日話我個身好緊、怕跌,其實我不是怕,不過潛意識怕

回覆樓主:

不用理會只提出目標而不參與過程的人

IloveJJ 發表於 18-6-20 19:19
其實我只係分享下識溜冰會較易上手,亦有好多人講過呢個輪點。但唔明點解有人話「識滑雪唔等於識溜冰」?大 ...

在不同的活動中找共通點其實亦是一個思維訓練,大個可以自創金句/metaphor

asweetmom 發表於 18-6-20 19:42
Passenger seat driver.  
見過不少因為小朋友做不到某些動作而發怒的家長

淨係識得指指點點,毫不付出的人不需要理會

Emm,所有大老細都係咁,唔可以唔聽。

little_yolky    發表於 18-6-29 18:16

對於沒有運動細胞的人such as myself n my kid,恆常練習是宇宙定律,for ice/roller skating,要真的溜到,一星期一堂是不夠的,另外好的教練會教練會教一些練習build 某些肌肉的張力,咁lemon / 胡佬先會做得好,有心學的就留意一下

MrBeast 發表於 18-6-21 08:12
對於沒有運動細胞的人such as myself n my kid,恆常練習是宇宙定律,for ice/roller skating,要真的溜到 ...

其實一星期一堂都OK㗎,我小朋友細個果陣係跑20步必炒,都頗嚴重內8字,所以幫佢安排跳芭蕾,升小學溜冰,似乎,係有所改善。溜冰玩左2年半先局住停,私人原因,而亦係係佢難関前放棄,因佢唔中意學跳起轉身~~~

回覆樓主:

If I were you, ⋯⋯

老死都同意長老的意見,但坦白告訴他們你冇銀両冇時間。請他們為了孫女的未來發展,交出棺材交學費先。上個月才有新聞紙說:香港的花式溜冰女選手,父母為了女兒搬上北京學習,再轉往美加,每年學習費用一百萬。坦白說,他的比賽㘯是在國際賽,香港的⋯⋯又有幾多?校際比賽⋯從來都冇?

女孩子的語言能力又比男孩子好,還要是第二個孩子… 但仍請他們為了光宗耀祖,請他們出錢出力重點培養你的女兒,不要只放眼女校,應看高一線「男女校神校」。噢⋯還有帶出帶入的時間和精力,請他們不要讓孩子遲到早退

學校從來沒最好!相返,適合小孩和家庭的才是重點

mcl203 發表於 18-6-21 12:26
其實一星期一堂都OK㗎,我小朋友細個果陣係跑20步必炒,都頗嚴重內8字,所以幫佢安排跳芭蕾,升小學溜冰, ...
在rink 見到不少剛開始掌握到起跳轉身的都跌好多次,真是要好有毅力先得。我都冇expect 小朋友去到這level, 可以在人群中穿插自如,做到cross over 便ok

MrBeast 發表於 18-6-21 16:20
在rink 見到不少剛開始掌握到起跳轉身的都跌好多次,真是要好有毅力先得。我都冇expect 小朋友去到這level, ...

仲要使好多錢先可以撻穫金,唔私教好難継續向前~~~

又如之前所講,公家鞋係一早應付唔到技術訓練,好易拗柴~~~

piyohk 發表於 18-6-21 13:16
If I were you, ⋯⋯

老死都同意長老的意見,但坦白告訴他們你冇銀両冇時間。請他們為了孫女的未來發展, ...

完全贊同。付出才有回報。咁多要求,成日想坐享其成。最討厭。

angel-papa 發表於 18-6-18 02:08
更說我們應該現在就給她學多些音樂彈琴之類的,運動方面就要學溜冰⛸️(完全不明白為什麼要學溜冰⋯(emoj ...

子女是自已,自已話事!

angel-papa 發表於 18-6-18 02:12
可是老爺奶奶麻番說話,就一直在我心入面耿耿於懷⋯ 到底是我膚淺,還是我真的抹殺了妹妹入學校嘅選擇呢? ...
又不需要耿耿於懷。坦白講,姥爺奶奶的說話其實都算正路

我自己第一個小朋友上幼稚園,一定要happy school; 學琴第一時間同老師講,唔使考級,just for fun........不過,到考小一時,才知道辛苦。沒有辦法,15分,只有自己去考。經歷過考小一之後,我第一件去做的事,就是弟弟妹妹全部去考龍幼。

b3410 發表於 18-6-22 23:57
又不需要耿耿於懷。坦白講,姥爺奶奶的說話其實都算正路

我自己第一個小朋友上幼稚園,一定要happy ...

可惜真正龍校好少,就算真正龍校,也未必易讀。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MrBeast 發表於 18-6-20 16:32
貴唔貴架?
康民處d場免費 ,不過condition 麻麻
其實踩roller 唔算貴,出便學大約500元4堂。自己玩去街場又方便又不用俾錢。
好過溜冰⛸️,始終平。

shadeslayer 發表於 18-6-23 12:07
可惜真正龍校好少,就算真正龍校,也未必易讀。
至少龍幼小朋友可以開開心心讀幼稚園3年,初小再三年。

b3410 發表於 18-6-23 19:56
至少龍幼小朋友可以開開心心讀幼稚園3年,初小再三年。

不一定,我同事入左真正一條龍校,小一要補全科,操卷,好大壓力。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題