用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 來自老爺奶奶的壓力,求意見!
樓主: angel-papa
go

來自老爺奶奶的壓力,求意見!  

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 18-6-18 20:38
thats the plan, 唔知得唔得,主要是 因為我是cheap精,唔想洗幾皮去學A字腳  ...
我好cheap俾個仔去日本雪場上小組,只需幾舊水,都叫做滑到下

Charlotte_mom 發表於 18-6-18 22:14
咪玩啦110有個屁用咩,我仔k2時做125,政府做無呃稱tim呀,有小聰明,但又如何呢......

答樓主

K2咁細個test IQ 有用咩?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

bobbob 發表於 18-6-19 08:42
"妖樣"成30分鐘個女仔都幾捱得喎我見過人扑響地再俾人剷過,幾恐怖 ...
我地正正在事發當場,個女仔都喊得好西利,比我就立刻叫白車照x-ray,因為我之前都差不多style 跌過,痛左一兩個禮拜先冇事

bobbob 發表於 18-6-19 08:44
我好cheap俾個仔去日本雪場上小組,只需幾舊水,都叫做滑到下
去開旅行接觸下都ok,若有整天的就perfect。
未結婚前和朋友去korea,當年只識A腳就膽粗粗上山,結果一齊6落山,仲累團友等左個中

shadeslayer 發表於 18-6-19 08:47
因禍得福?

angel-papa 發表於 18-6-18 02:08
更說我們應該現在就給她學多些音樂彈琴之類的,運動方面就要學溜冰⛸️(完全不明白為什麼要學溜冰⋯(emoj ...
何不順水推舟睇下老人家可否願意帶

MrBeast 發表於 18-6-19 09:00
何不順水推舟睇下老人家可否願意帶

冇可能會帶⋯他們一大堆節目⋯請不起他們出動

angel-papa 發表於 18-6-19 09:40
...

又係佢地建議,咁你食住上咪話manage 唔到,再加句覺得自己好對唔住d細路

...
如果無四大天王做護法, 咁兩個小朋友讀唔同學校, 點帶呢? 你係咪有兩個工人先?

唔同學校唔單止係課程問題, 仲有假期, 返半日日程, 家長日, 活動日, 乜都唔同, 得一個工人都搞唔掂。我叻到興趣班安排晒响星期六, 都要一人mark一個, 朝九晚六, 唔係點掂。老實講, 學溜冰係好型, 但係暑假玩下就好, 平時長期學, 如果車程太耐, 真係要諗清楚, 係咪值得。

不過, 無論你女女係咪要讀名女校, 從小培養佢唔同興趣同打好語文基礎都係重要, 唔一定話谷, 學習係可以好愉快的。

2jkidsfather    發表於 18-6-19 16:40

老人家係咁,一味覺得自己啱,毫不尊重他人意見...
最緊要你地兩公婆有共識讀咩類型學校,決定左就可以IGNORE老人家(最緊要你老公頂得住)
我仔K1讀IS,完全無打算考直私或大抽獎,每次同我媽講起,佢都話我晒錢讀IS,我講咩都駁番...咁我唯有收聲
P.S.你老公是否名校畢業?通常自己仔女讀名校嘅父母都覺得任何人都讀得掂名校,有免費午餐為什麼不吃。但他們永遠不會知道的,是他們的仔女並不enjoy名校生活,也不想自己的下一代受同樣的苦...

bobbob 發表於 18-6-19 08:44

我地都試過,join 全日小組班,話名小組,上午一對一上,要搵番過識英語先教到,其他組D日本仔就一對幾,平靚正。下晝黎多個香港仔,搞搞震,下午學少好多野~~~

angel-papa 發表於 18-6-18 02:07
今天,老爺奶奶的一些說話,令我一直耿耿於懷⋯⋯很懷疑自己的選擇對小朋友是否正確⋯實在好想在 ...
其實, 實際上有冇需要老爺奶奶去照顧小朋友先?

如果無, 盡量少接觸; 如果有, 唯有同老公一齊學習鍛練EQ

另一方面, 最簡單又安全既方法, 照樣自行入阿哥間小學, 之後去叩天神/St Mary

唔駛同兩老講阿女已有學位 (最好同佢地講乜都未有), 跟住叫兩埋佢地一齊陪阿女去叩間, 等佢地見識吓

失敗咗就同兩老講: 試過去考名校但人地唔收阿女, 咁都無辦法. 依家得番阿哥間學校收咋, 係咪唔要呀?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Charlotte_mom 發表於 18-6-18 22:14
咪玩啦110有個屁用咩,我仔k2時做125,政府做無呃稱tim呀,有小聰明,但又如何呢......

答樓主

老人家識條鐵,淨係識威x10000

我99個女讀no1超級大學(完全不是99功勞),就彈到其他親戚仔女一文不值(人地仔女也讀全球no30以內,但話唔覺得人地有咩叻),有人問佢邊間大學好,佢就話波士頓果d囉(毫無建設性)!我個仔而家畫畫幾好,佢即刻話係遺傳佢,周圍話佢幾叻幾叻,似佢。總之仔女子孫成就就係用來比老人家威。淨識care有冇帶來面子。

結論:盡力培養小朋友,也不用抗拒學習什麼。接觸多些事物,如有興趣佢自己也會學得愉快。學校選適合小朋友的。

醒目開學勳章 王國長老

shadeslayer 發表於 18-6-19 08:47

佢sen兩歲已開file,到期要做IQ test睇下讀主流定特殊

醒目開學勳章 王國長老

haihaimom 發表於 18-6-18 23:23
我都係講下咋,乜110都攪唔掂姓馬嗰間?噤要幾多先得呀?

咩叫「攪唔掂姓馬果間」
我只知果時醫生(定治療師,社工,唔記得)話130至算資優,我仔125未算,所以無俾資優support佢了

醒目開學勳章 王國長老

angel-papa 發表於 18-6-18 23:26
我都恍如身同感受⋯ 就係他們不理解,也不想有直接衝突,所以便變咗由得他們一直說⋯: ...

由得佢地講,學樓上話齋陽奉陰違,米已成飯,講咩都無用

醒目開學勳章 王國長老

bobbob 發表於 18-6-19 08:42
"妖樣"成30分鐘個女仔都幾捱得喎我見過人扑響地再俾人剷過,幾恐怖 ...

我有親戚個女學好幾叻,會比賽果d(中學生),有次撻到入院打石膏,佢麻麻就hehehihi 話學埋d咁危險野

醒目開學勳章 王國長老

...

車~~咁即係大隻廣!得個講字
同佢地講,佢地人脈咁廣,幫你R個週未溜冰位(最好直接R個聖喇拔位)返黎丫嘛,學樓上話齋真係對d細路唔住呀

當年有朋友讀聖瑪利,整個童年在補習中度過。結果長大結婚連下一代都不敢生 ,怕仔女重蹈覆轍,真正會讀書的人會跟你說不用入名校,書是自己讀的, 名校光環不能保你平步青雲。其它人只是給予意見,將來讀得吃力又會閒言小朋友力有不逮,比不起他人,所有將來不是幫手睇功課,溫習的人説的話不用理會,之後你和小朋友辛苦時沒有人能幫你,三思!

Charlotte_mom 發表於 18-6-18 22:20
我女細個有學,但好快quit左
因住得唔近,搭車去耐,落完地鐵仲要行過去,我99湊,你叫佢早d出門口即係嘥 ...

同時間學過芭蕾舞、體操和溜冰一段時間,現時只繼續學體操,相對溜冰來說,地點較方便,要買的用具較少,洗費較平,而且出路較廣,練好身段,日後再去學溜冰、舞蹈、以至大部分體育運動都有基礎,而且較多學校有自己的體操隊,樓主可以考慮一下。
小朋友自己也說體操比其他兩樣好玩,很有恆心和毅力,可能因為比賽有好成績,和遇到好老師同學。
另外選擇興趣不應與考學校掛勾,應俾小朋友自己㨂,無趣又怎會有成就感?