用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 來自老爺奶奶的壓力,求意見!
樓主: angel-papa
go

來自老爺奶奶的壓力,求意見!  

回覆樓主

多謝你哋咁多位嘅意見!

其實我都不是完全反對兩老的建議⋯⋯我完全反對,我就不會覺得矛盾了⋯只係恐怕小朋友嘅童年只係催谷功課、讀書、測驗考試之類的⋯沒有了快樂的童年回憶

我也知道一條龍的確有好處,因為哥哥冇龍校升中學,到時都知道會煩

我認為我們先觀察住妹妹的學習情況,而再決定。原本我們真係諗住一刀切,不會考慮老爺奶奶所說的女名校⋯

不過說到底,女名校也不是我想入就入到的⋯

angel-papa 發表於 18-6-18 02:07
今天,老爺奶奶的一些說話,令我一直耿耿於懷⋯⋯很懷疑自己的選擇對小朋友是否正確⋯實在好想在 ...

其實你哋兩公婆已經知道自己要乜,有共識已經好好,其他人既意見參考可以,不必上心,仲有公公婆婆、姨媽姑姐、叔伯兄弟、大舅二舅、隔離鄰舍,路人甲乙丙,全部都理就好唔掂,有冇聽過父子騎驢既故事?

yubaba 發表於 18-6-18 10:34
溜冰對個人發展是Ok的。學校是否鍾意, 我覺得就一般。

我同樣這樣認為,感覺好似冇乜學校有溜冰隊⋯

haihaimom 發表於 18-6-18 11:51

其實你哋兩公婆有共識已經好好,其他人既意見參考可以, ...

因為老爺奶奶經常日日見,佢哋日日哦⋯⋯我就會覺得好煩擾

HaYi 發表於 18-6-18 08:20
我2個都是仔, 讀較輕鬆的直資,  在職媽媽.   但好多朋友都是一仔一女, 女仔的選擇的確比男仔多, 選免費又名 ...

多謝你意見。

妹妹將會讀的幼稚園不是傳統教學的,是活動教學及有小學,不過又係要面試的。

我會好好再觀察一下,然後再考慮。

angel-papa 發表於 18-6-18 11:53
因為老爺奶奶經常日日見,佢哋日日哦⋯⋯我就會覺得好煩擾
...

有句說話叫陽奉陰違呀施主。

2jkidsfather    發表於 18-6-19 16:38

回覆樓主:

去升中派位那邊了解一下呈分的壓力,就會明白一條龍的好處了 其實抽學校咩都唔谷也可以的, 只要隨機number前就可以了.

haihaimom 發表於 18-6-18 11:59

有句說話叫陽奉陰違呀施主。

明白!明白!

cmchang0927 發表於 18-6-18 12:01
去升中派位那邊了解一下呈分的壓力,就會明白一條龍的好處了  其實抽學校咩都唔谷也可以的, 只要隨機 ...

升中門檻低既一條龍就係,但姓馬利就一係咁喇俾少少錢,做個IQ test,如果>110就去啦

assado 發表於 18-6-18 11:12
小朋友學溜冰, 班上都吾太貴。
kg 時只百幾,印象中上年好似已2百幾,玩精d鞋又貴,小朋友大得快要換

angel-papa 發表於 18-6-18 02:12
可是老爺奶奶麻番說話,就一直在我心入面耿耿於懷⋯ 到底是我膚淺,還是我真的抹殺了妹妹入學校嘅選擇呢? ...

交上天安排,當年長門人話去報喇沙咪去報,失敗是正常,原來孩子有學習問題,佢間學校冇支援小组,派位入咗普通小學佢地有支援小组,早上咗早D好番,平均分有6X分真係好好

我觉得有d杞人憂天……假設是抽ST Mary's/天神是否無25分抽唔到?楼主是旧生?抽下無坏吔~~咪去抽下囉。咪照去考阿哥间私小噰~你未必抽中?亦未必考到?禁早唔开心做咩呢?抽唔到可以封老人家把口,抽到~思前想後都係唔想辛苦咪唔註册讀私校(咪食誠實豆沙包講俾老人家知抽到喲~)。

学琴棋書畫溜冰游水唱歌跳舞,咪成日諗係催谷先得㗎~換个角度睇係發掘兴趣,样样試玩下,你又可瞭解到个女長处同兴趣係边。有兴趣咪继續学,無咪停~去玩啫,有乜压力?我女幼稚園时亦有溜冰,上到小学無时间学呢d玩野啦~~但識左同学約去玩都唔会話唔識掃兴嘛。無人叫你一定要学花式啫(除非学学不你觉得佢有天份)~輕鬆d啦~好小事。

lingan    發表於 18-6-21 15:32

貴在比賽,對鞋, 加操。普通學是不貴的

好奇一問,你mentioned 的幾銀?平靚正又唔區

上年深圳世界之窗特價,小童免費入場,ice rink 2/30 人仔全日,不過個場永不 re surface

MrBeast 發表於 18-6-18 15:39
好奇一問,你mentioned 的幾銀?平靚正又唔區

又一城有花式溜冰班, 你可以上網睇, 學費連租鞋費用。

assado 發表於 18-6-18 15:57
又一城有花式溜冰班, 你可以上網睇, 學費連租鞋費用。

Per hr 其實差不多,但30分鐘per session 對初學來說又幾好。
又一城Off peak season 平日非假期$60 玩成日,請假去都底

MrBeast 發表於 18-6-18 16:12
Per hr 其實差不多,但30分鐘per session 對初學來說又幾好。
又一城Off peak season 平日非假期$60 玩成 ...

每堂是30min, 但課後玩多一陣才走都可以。

assado 發表於 18-6-18 16:14
每堂是30min, 但課後玩多一陣才走都可以。
我都係年年暑假報呢個, 30Min + free time 都夠玩, 又平平地, 大細分唔同組都OK.  今年見mega box  都有promote summer course, 唔知詳情, 不過mega box  仲唔就腳.  我覺得高小前樣樣試下冇壞呵.