用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 中西區或者灣仔區PN班
go

中西區或者灣仔區PN班 [複製鏈接]

雞年BB準備開始搵PN班了,如果以後希望入讀主流學校又唔想讀全日班,有咩選擇呢?感覺好似只能去到灣仔玫瑰崗。
   0    0    0    0

你想搵邊類型呢?

cw09528 發表於 18-6-21 16:15
你想搵邊類型呢?

希望以後可以接到local幼稚園以及小學,有一定學術程度唔係只係玩

其實有很多間喎~ 要睇你想去邊區, 可以俾幾多錢左右?

cw09528 發表於 18-6-22 11:39
其實有很多間喎~ 要睇你想去邊區, 可以俾幾多錢左右?

最好中西區,近屋企。價錢最好6000或者以下諗緊堅道迦南
謝謝回覆

回覆樓主

留名,同樣想知。我大囡讀迦南,呢間學校乎合你要求,但因為有機會搬去中西區,所以想知除了迦南還有什麼選擇,因為中環迦南只有N班,k1又要再搵過

暫時我shortlisted :
偉思
中環迦南
港島民生
玫瑰崗
灣仔堂
蘇浙 (已超出中西區、灣仔)

tmko 發表於 18-6-24 00:13
留名,同樣想知。我大囡讀迦南,呢間學校乎合你要求,但因為有機會搬去中西區,所以想知除了迦南還有什麼選 ...

中西區幼稚園好多都無N班,多數K1要再考過。所以我依家考慮咗N班先,又唔想N班就行咁遠。了解過好似仲有聖士提反堂同聖安多尼幼稚園,前者似乎評價一般,後者好似收好少人。
迦南好嗎?

kkhhmmbb 發表於 18-6-24 00:43
中西區幼稚園好多都無N班,多數K1要再考過。所以我依家考慮咗N班先,又唔想N班就行咁遠。了解過好似仲有聖 ...

你提的那2間我沒有考慮,原因和你相若。迦南是一間比較傳統的幼稚園,比較喜歡小朋友乖巧,老師了解小孩,教我小朋友的老師都很有經驗,但如果想找超有愛心的學校,這間我覺得不是,學校不是不愛護學生,但和愛心學校比如靈糧堂,就差一截了。

學校透明度不算高,從小節可見:如你不會知每天吃什麼茶點,只知茶點都是有益的食物如麥皮、通粉等。不過學術不差,k1已畫缐、寫數字、英文字,每天有功課,有字咭配合課程。老師致電會和家長交待小朋友的日常(其實收唔到電話仲好,收到通常都有事要跟進)。

kkhhmmbb 發表於 18-6-24 00:43
中西區幼稚園好多都無N班,多數K1要再考過。所以我依家考慮咗N班先,又唔想N班就行咁遠。了解過好似仲有聖 ...

總括而言,這是一所學術型幼稚園,鼓勵小朋友自理,道德教育尚可,但不是一所超有愛心的學校(或者我用熱情來説),對我而言,我覺滿意。

(因字數超出限制,所以分開2帖)

tmko 發表於 18-6-24 01:03
總括而言,這是一所學術型幼稚園,鼓勵小朋友自理,道德教育尚可,但不是一所超有愛心的學校(或者我用熱 ...

感謝回覆我都係諗住走主流,大女個時N班走國際跟住K1返主流學校好難適應坐定定

中西區真係好小N班~我都考慮緊偉思同中環迦南
‹ 上一主題|下一主題