用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 打機問題
go

打機問題 [複製鏈接]

最近在中學版看到有關青少年打機打到家嘈屋閉.....喺呢個議題上,其實有沒有家長係禁打機?其實應該怎樣看待小朋友打機?

0    0    0    0

回覆樓主:

邪惡玩具絕不能存在家中, 同學家中擁有去玩還可以, 哈哈!

有,一定有好多家長禁。
不過事實上,唔少成績好嘅同學都係打機族,父母會買埋遊戲畀佢地(非獎勵形式,係普通「幫你買」)。再唔係就追星追劇族。

1998Ruby1998 發表於 18-6-17 21:42
有,一定有好多家長禁。
不過事實上,唔少成績好嘅同學都係打機族,父母會買埋遊戲畀佢地(非獎勵形式,係 ...

另一問題, 打机對眼睛非常不好, 而且遊戲機易放難收, 買了在屋企, 家長千萬不要後悔。

assado 發表於 18-6-18 08:05

另一問題, 打机對眼睛非常不好, 而且遊戲機易放難收, 買了在 ...

我 禁 禁 再禁, 不過行過apple shop 佢地就話玩10分鐘手機遊戲 , 我都好耐先比ㄧ次

yungyungchu 發表於 18-6-18 08:40
我 禁 禁 再禁, 不過行過apple shop 佢地就話玩10分鐘手機遊戲 , 我都好耐先比ㄧ次
...

現時情況,我都係會禁打機
但大下大下,去到六年級,或者中學
我諗大部分家長都會俾部電話小朋友以便聯絡

朋友最近俾左部電話阿女用(小六),阿女本身都係懂事自律的,但一有機在手,立即變得機不離手!但佢地都大了,唔係下下都鬧架嘛,之但係鬧勸氹,都好像中左毒似的!我覺得都幾難搞......於是就擔心阿仔大個左之後會中機毒

jadenhayden 發表於 18-6-18 11:24

我只出2G比佢 for phone call only

禍是大人自己搞出嚟

assado 發表於 18-6-18 12:30

禍是大人自己搞出嚟

對,禍是大人搞出來的。我懷疑,平時功課太忙,壓抑太多,真正興趣太少,一有遊戲便發狂。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

assado 發表於 18-6-18 12:30

禍是大人自己搞出嚟

是的,有空-起打機看漫畫是放假活動

yungyungchu 發表於 18-6-18 11:32
我只出2G比佢 for phone call only
虛心請教:2G手機是否也可以whatsapp, 上網,睇YouTube? 如果在有WiFi 的餐廳/場所,是否就可以上網打機?2G手機有什麼好處和壞處呢?

LittleButter 發表於 18-6-18 17:38
虛心請教:2G手機是否也可以whatsapp, 上網,睇YouTube? 如果在有WiFi 的餐廳/場所,是否就可以上網打機?2 ...
冇gps 追蹤?

小6呈分,我最早只會中一先比,當獎勵,比之前draft 張contract 列明先用規則。最重要是小時建立self control 和關係和互信

MrBeast 發表於 18-6-18 17:46
冇gps 追蹤?
其實我也未比手機孩子,只是好多同事的仔女已經開始進入有手機的年代,大家也會討論應該如何是好?所以我也在迷惘中,究竟該怎麼辦才可以處理得比較恰當。因為見眼太多太多例子,不論是高小、或是初中,從前是乖巧、聽從父母的、關係良好的,一有了手機,也是情難自控地著了魔!所以我也正在擔心中,想早一點請教各位前輩,有何高見、對策、及妙計,可以仿效/參詳一下。

LittleButter 發表於 18-6-18 18:08
其實我也未比手機孩子,只是好多同事的仔女已經開始進入有手機的年代,大家也會討論應該如何是好?所以我也 ...
係ar,身邊同學親友全部都一食完反就羣埋打,我個冇只好楚楚可憐咁睇人打。身邊一個中一開始有,見親都是在玩手機,不過最近見到都有溫書,講真話唔擔心就𠱓你,青春期都好難肯定outcome

LittleButter 發表於 18-6-18 18:08
其實我也未比手機孩子,只是好多同事的仔女已經開始進入有手機的年代,大家也會討論應該如何是好?所以我也 ...

遊戲機問題, 是父母搞出來, 問别人點去解決, 是否有點搞笑

LittleButter 發表於 18-6-18 17:38
虛心請教:2G手機是否也可以whatsapp, 上網,睇YouTube? 如果在有WiFi 的餐廳/場所,是否就可以上網打機?2 ...

我之前買部千五蚊Sony, 用2G卡,在家用wifi就可以上網。但k2弟弟download 好多games, 日日放學玩半小時先做功課,所我disconnect wifi. 但原來disconnect 左仲玩得,最後delete。

唔打机亦会上Youtube, wechat, instagram, 煲片、睇綜藝……除非唔俾手机?但我地学校有ipad, 佢有notebook......

呢個都係我開po 嘅原因!
我小朋友仲細,我而家禁佢,拖延佢接觸啫,但總有一日佢會大,總有一日佢會唔聽我意見!咁究竟點樣才是上策,讓孩子知分寸,唔會容易沉迷手機或者打機!

jadenhayden 發表於 18-6-18 21:56

呢個都係我開po 嘅原因!

我好贊成男仔玩sports,日日操水、打波、練劍.....用曬d精力時間,就少d時間打機。唔會做閉青又可以強身健體。不過d家長又成日話“谷”,又話考呈分試兼顧唔黎......禁睇你情願佢打波定打機。

LittleButter    發表於 18-6-18 23:56
‹ 上一主題|下一主題