用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中香港學科測驗
go

升中香港學科測驗

我們那天不在港請問會怎處理?

Rich5 發表於 18-6-17 19:53

樓主指PS1,大部分中學會用PS1成績來分班,有些要再考1份編班試,通常同日進行,如果無考,即入唔到精英班,或者入唔到英文班,入中文班。

王家爸爸    發表於 18-6-19 12:52

Rich5 發表於 18-6-17 19:53

1. 今年會影響小學師弟師妺未來2年升中派位。

2. 中學可能被編去最差的一班, 因為通常中學會用呢個試來分班, 所以又稱為分班試。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

不可補考嗎?和中二會根據成績轉班嗎?

醒目開學勳章 王國長老

Rich5 發表於 18-7-2 21:49
PS-1 全港準 S.1 學生同日考試, 不設補考.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

Rich5 發表於 18-7-2 21:49

升中二會唔會轉班?又係間間唔同,我仔嗰間會,中一得一班精英班,中二就兩班。

回覆 gracelam 的帖子

我女自行一果間, 唔只考pre-s1, 仲當天會考埋普通話, 用黍分班用, 即一日內考中英數普

醒目開學勳章 王國長老

相信小學負責升中派位既老師都不斷有提今年 (雙數年) PS-1 既重要性, 對學生有咩用途同影響, 叫家長千萬唔好係呢段期間離港..............
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

中二會再分班,但中一最差那班學習內容跟正常班有分別嗎?

Rich5 發表於 18-7-4 22:41

未讀過的是不知道的,每一間中學都不同,小朋友心態也都不同。好多時入差的那班,要比較吃力入番精英班,仲要有些學校是精英.中精英。

醒目開學勳章 王國長老

JJDBB 發表於 18-7-5 09:36
未讀過的是不知道的,每一間中學都不同,小朋友心態也都不同。好多時入差的那班,要比較吃力入番精英班, ...

我囡數學補習老師有補某 B1A 學校學生, 佢話精英班既卷同普通班已經有分別, 一睇學生既功課已經知係咪精英班.

每间做法唔同。我女係中-至中三都会係同-班,不过英、数分set上,set可以有上有落(唔同set程度教法有出入),但班就唔会变乜滞。最好同最差果班学习氣氛當然大不同。

miriam 發表於 18-7-5 13:05
我囡數學補習老師有補某 B1A 學校學生, 佢話精英班既卷同普通班已經有分別, 一睇學生既功課已經知係咪精英 ...

無錯,精英班數學有解難題,普通班無……。

醒目開學勳章 王國長老

JJDBB 發表於 18-7-5 14:23
無錯,精英班數學有解難題,普通班無……。
l除左解難題, 做既 past paper 都會再多過普通班.

阿女話精英班同學鬥心强, 英文同數學麻麻的一班同學比較hea.
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

唔係所有學校都用Pre-S1分班既,問清楚所讀中學。

如果學校真係用Pre-S1分班, 畀我就死都唔去旅行。 唔好講到最差嗰班,中學精英班同非精英班已經好大分別。

JustAParent 發表於 18-7-5 18:32

如果學校真係用Pre-S1分班, 畀我就死都唔去旅行。 唔好 ...

學校有重點陪訓,另外補低進級!

miriam 發表於 18-7-5 16:28
l除左解難題, 做既 past paper 都會再多過普通班.

系要求唔同

JustAParent 發表於 18-7-5 18:32

如果學校真係用Pre-S1分班, 畀我就死都唔去旅行。 唔好 ...

認同,初中讀得好,中4可先選心儀科目。

JJDBB 發表於 18-7-6 08:05
學校有重點陪訓,另外補低進級!

任何好既中學都有拔尖補底。如果原來應該拔尖,因為無Pre-S1成績去咗補底班,慘上加慘!