用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家覺得Minimind 好唔好
樓主: HappiMom
go

大家覺得Minimind 好唔好 [複製鏈接]

有無家長可以比較下miniminds和capstone?

現在的 miniXxxxx 已經唔係以前既miniXxxxx!

佢以前只得一個單位咁大時,曾請咗一位幫佢打江山的好老師。呢位老師英文好勁,幫佢寫教材,訓練老師,日日留係centre改作文改到三更半夜。呢間centre就係靠呢位老師令到centre打響當時想搵呢位老師教要大排長龍 (現在好多剛中學畢業既學生都識佢)。後來呢位老師走,佢以前既學生情願唔補作文都唔想再留低因為這centre只有這位老師教得好其他老師質素只係好普通根本不值這學費

IncyWincySpider 發表於 19-10-28 11:04
現在的 miniXxxxx 已經唔係以前既miniXxxxx嘞!

佢以前只得一個單位咁大時,曾請咗一位幫佢打江山的好老師 ...

請問就寫作學習方面,有無邊度/邊個導師可以有呢位前老師既質素呀?

我朋友,轉左去同一座大廈嘅另一啲Centre補作文

English writing 是家長們從幼稚園開始談論至高小的熱門話題,因好難搵到好嘅writing老師:

Superxxxx - 好難入,學費平,學英文頗全面,不只writing,補底吧!確有名校生,但唔係英文好叻嗰班。好叻嘅通常直接學creative writing, 高小至初中學 formal writing

Capxxxxx - debate 辦得比 writing 好,不算太有系統,貼出來的佳作亦唔算太突出,但作文係學生自己寫嘅,老師不會每隻字去執。名校生反映,進步不大。

MiniXxxxx - 「以前」是名校尖子之選,有系統,門口貼滿名校生照片/作品作生招牌,學費好貴。不過貼出來的作品並非學生原創,而是經過1st,2nd 甚至3rd draft 的作品,當中包含了大量老師提供的vocabs。當年最叻嘅學生搵老闆教,但最叻嘅老師唔係佢,那位老師已走了幾年。那位老師有能力令學生的寫作能力在數月内大幅提升,這跟centre無關,亦似乎後繼無人。個人覺得教材只是工具,好的老師有效運用才發揮到最佳效果。我以往介紹了很多學生給這centre,但自近年看過部分學生的功課後,決定不會再介紹了。這位好老師現在太忙,亦不再收學生了。

很多家長喜歡找NET教英文,但我個人覺得唔一定NET最好,主要還是要睇經驗。

twokidsmum 發表於 19-10-29 00:24
English writing 是家長們從幼稚園開始談論至高小的熱門話題,因好難搵到好嘅writing老師:

Superxxxx -  ...
謝謝, 意見很中肯

上年P4有同學推介我去miniminds, 做咗assessment, 但最後就唔到時間無去再睇返有上miniminds的幾位同學, 英作考試亦不見得特別出色
然後暑假去過capstone的critical thinking, 唔係補writing, 仔話好玩, 本來仲諗緊報唔報writing

我自問度係到處遊走尋找Centre,從你嘅評述,相信你真是專家!

各位媽媽,有什麼Centre 可以介紹?
HappiMom, 你朋友去了同1⃣️座的那一間?可以介紹一下?

醒目開學勳章 王國長老

版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 twokidsmum 的帖子

super thanks

有冇好Centre 推介?thx
‹ 上一主題|下一主題