用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 哈羅明年小一至小五中文由繁體改為簡體,有何利弊? ...
go

哈羅明年小一至小五中文由繁體改為簡體,有何利弊?

Arabellahk 發表於 18-6-16 12:19

去國際版那邊看,已有討論

簡體字學起來比較快,寫字也較快,記筆記也較快,但在香港讀書、看報不太方便。

Arabellahk 發表於 18-6-16 16:29
簡體字學起來比較快,寫字也較快,記筆記也較快,但在香港讀書、看報不太方便。 ...

有人覺得認字更難

本人不是簡體字的狂熱份子,也認為繁簡只是家長選擇。

不過我想用一個比較客觀嘅睇法去分析。

假如你認為小朋友學簡體,而令佢係香港叫餐或睇報紙有問題,我認為是不用擔心的。國內學生來到香港讀大學,或者係中環番工個班大陸人,都可以係美心皇宮大酒樓叫野食,睇中文法律文件都無問題。

第二,有家長認為學繁體可以學到中國象型文字嘅精髓。但小時候我地讀一門課叫漢字的結構,最多的字其實係形聲字,象形文字其實很少的。

事實上,從美觀性,繁體字係書法上係比較美觀的。正如英式英文係比較文雅,但美式英文係比較爽快。

我不反對學繁體字,但問題不是每一個學生都可以同時應付到英文,中文,法文三種語言。由其是西班牙語同法文呢一d都係拼音系統認字,小朋友再外加一個中文認字係比較吃力。

國際學校是想小朋友有國際視野,但如果繁簡變成政治化問題,其實都唔洗再討論,因為個人情感大於客觀分析。

宅男覺得食翠華先地道,但港女覺得5星法國餐先係正,都是自己選擇姐。

Arabellahk    發表於 18-6-17 12:01

上哈羅是否需外國護照?

Arabellahk 發表於 18-6-22 13:29
上哈羅是否需外國護照?
不一定

thvicny 發表於 18-6-22 14:11
不一定
Thanks

Arabellahk 發表於 18-6-16 12:19

以後最後用翻繁體?

thvicny 發表於 18-6-22 14:11
不一定
無外國護照的學生多不多?

Arabellahk 發表於 18-7-5 11:12
無外國護照的學生多不多?
好似是三成

thvicny 發表於 18-7-5 12:14
好似是三成

Harrows政府要求是五成外國護照

964000 發表於 18-7-5 13:53
是我攪錯,應是一半一半才對

964000 發表於 18-7-5 13:53
怪不得國際學位緊張,原來很多學位都給了本地生

學校擴大左
低form 想收多點外國人

外國人學中文方面, 繁體驚有困難

轉簡體學

http://www.ejinsight.com/20160215-traditional-chinese-characters-an-advantage-and-heres-why/

有次學校, 同我講, year  12 想收多一級二十人!!!!!!!!

正常人講到英文, 低form, 應易入 ,高form 則要數學好

早期, 9萬 一年 我睇住 年年加, 加加下, 加到17萬.....

我看今年考大學情況質素, 已比上年差, 學校有機會因為人頭多左,

質素差左, 有心理準備, 高峰已見 , 上年是最多人入cambridge/oxford , 今年已經大幅減少了 !!
-------

如果入到harrow hk, 入到就早入,

俾得起錢就盡快 ,唔好諗你繁體, 定簡體

你有冇錢讀到畢業, 才是最重點

再俾得起錢

讀到中間, 就飛去harrow uk  ,眼界更大開
harrow hk 考alevel 配套不錯

不過harrow uk 更好

不過後話, 入左再講

回覆 hehehaha2017 的帖子

想請教:既然質素差左,高峰已見,點解你會建議早d入呢?是因為senior years 加入了其他學生?

Gdday 發表於 18-7-14 19:16
回覆 hehehaha2017 的帖子

想請教:既然質素差左,高峰已見,點解你會建議早d入呢?是因為senior years 加 ...

學校仍是屬傳統西方式ALEVEL 中學

你數唔到咁既中學幾間,KELLETT 差一大段, 成績

香港本地中學攪那些,本身學唔到英文

HARROW HK 基本上大幅撈離英基

一到假期, HARROW HK, 狂印野俾學生做

英基采你有味

https://www.harrowschool.hk/academic/public-examination-results-and-university-offers

https://mygsis.gsis.edu.hk/2017/08/30/igcse-examination-results-2016-2017/

HARROW HK, IGCSE比GSIS 差, 

但HARROW HK 入CAMBRIDGE/OXFORD 人數比GSIS 多

高峰8個, 今年你4個+多個上年畢業 。, 今年讀入左

HARROW HK 是極少數的ALEVEL 中學

可以讀晒難度最深的ALEVEL MATHS(FP123,M23,S23)

不過黎緊今年改制, 原本IAL  改返去英國版的ALEVEL MATHS , 跟英國睇齊

你選一間學校, 睇到佢大學為主, 人頭多左, 質素差左, 正常

差左, 仍好好

HARROW HK 仍是一個暫時香港最好的選擇之一, 係太貴

加學費, 似失控式上升

香港傳統ALEVEL 英式學校, 已經無晒咁濟, 得返流流地的ALEVEL 中學

2018年考大學情況, LAST DAY SPEECH DAY  HARROW HK 派的  

不理繁體定簡體,最緊要考大學, 有怎樣的樣子

屋企可以質操中文, 繁體, 定簡單 任操

hehehaha2017 發表於 18-7-14 19:33
學校仍是屬傳統西方式ALEVEL 中學

你數唔到咁既中學幾間,KELLETT 差一大段, 成績

以去年計,GSIS 50+人考IBDP 4人入oxbridge, Harrow 87考8人入,其實又不是相差很多。
GSIS想入oxbridge個班,其實很多巳一早去左英國harrows, Westminster etc考A level,不過剩下在香港考IB的去年也有1/3入了oxbridge/Ivy League,另仲有1/5入兩大(多數是medic/dental etc),都已經算不錯。Harrows考A level就主要target UK uni。

964000 發表於 18-7-14 19:51

以去年計,GSIS 50+人考IBDP 4人入oxbridge, Harrow 87考8人 ...

基本上你比較GSIS同Harrow HK就好似比較緊皇馬同巴塞,8個定6個基本上已經唔太關係。
我反而想講講香港AL學校,正如之前有網友講,香港AL學校買少見少,香港大多國際學校是用IB。如果嚴格來說,香港一條龍式AL學校,只有Harrow, Kellet同韓國國際學校。

好多人都問我到底AL好定IB好,兩者各有各好。但AL有一樣無可取代嘅優勢,就係佢本身係英國本地教育制度。英國人在世界上,或者歐洲比較獨立,例如佢地唔用歐羅,家陣要脫歐。佢地深明獨立性比依賴一個國際準則更具靈活恆。

因此,假如你打算去英國升學,AL永遠都有無可代替的優勢,而英國大學唔可能比IB學生有比AL優先嘅優勢,這在政治上會有很大壓力。而IB最大問題係,佢唔屬於任何一個國家,而係世界政治咁緊張嘅情況下,IB學生必須要比其他人更叻,先會令其他大學增加對IB嘅認受性。

另一個問題係學費,國際學校呢幾年越開越多,好多人同我講會供應過剩。但其實整個香港學制正在轉變,資本化市場令到大部分外國老師比人高薪挖角,學費上升不是因為賺錢,而係有好硬件嘅學校不斷去請好老師,形成所有國際學校都有學費上升壓力。新開個幾間已經係20萬左右一年,而好多家長都願意支付,最後形成是本地學校,特別是中下,供應過多。

仲有,好多人覺得國際學校係讀唔到書嘅人讀,家陣係錯晒。英國係教育大國,佢地幾年就會檢討學生應該要學咩來應付未來社會。我認識一個朋友讀緊一間9龍名校,要求學生學中文 倉頡輸入法,這是問題所在。我也不認為係香港本地學校那些所謂努力對學生有很多幫助,部分所學的就如鑽木取火一樣,係今日社會用途不大。

還有對俾得起錢嘅家長來說,教育係沒有性價比的。你比20萬買到100分,也不會比10萬買到90分。最後好學校議價力必定會火箭般上升。

Arabellahk    發表於 18-7-20 23:51

EconFather 發表於 18-7-15 11:26
基本上你比較GSIS同Harrow HK就好似比較緊皇馬同巴塞,8個定6個基本上已經唔太關係。
我反而想講講香港AL ...

小學階段我也prefer比較structured的 British curriculum, 至於IB vs A level會到中學才再決定