用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 幼稚園語境和學術對升小重要嗎?
go

幼稚園語境和學術對升小重要嗎?

如果target名津,應選擇重學術或是重語境的幼稚園?幼稚園學術或語境哪一樣對升小學更重要。

Lycy 發表於 18-6-15 10:01
如果target名津,應選擇重學術或是重語境的幼稚園?幼稚園學術或語境哪一樣對升小學更重要。
...

幼稚園重要D,但都唔一定係保證,尢其是係每年收好多學生果D~~~

...
津校校網最緊要吧!

...

住址, 自行分數比抽獎重要好多。
叩門位吾多, 仲難過考直/私小。

Penipony 發表於 18-6-15 10:08
津校校網最緊要吧!

係喎,睇漏個津字~~~

非常重要呢!

回覆樓主

知道校網重要,只是希望大家分享一下升小以後小朋友的英普能力或學術程度哪一樣對將來學習更有利以選擇合適的幼稚園。如前者較重要便選擇一些二文三語或英普活動教學的幼稚園;如後者較重要則會選擇一些重學術較傳統的幼稚園。

要应付小学課程,自然係学術啦~成曰有帖話幼稚園happy完升小跟唔上……

Yanamami 發表於 18-6-15 10:56
要应付小学課程,自然係学術啦~成曰有帖話幼稚園happy完升小跟唔上……

我仔仔間學校係超happy school, 程度比一般學券幼稚園還低少少。。。

但班中好多同學都考到學校,我相信父母只要肯伴讀,小朋友學術底子唔會太差的。

sunnymama2 發表於 18-6-15 11:03
我仔仔間學校係超happy school, 程度比一般學券幼稚園還低少少。。。

但班中好多同學都考到學校,我相信 ...

我小朋友當年都係讀港島出名既哈皮幼稚園,學術程度係適中既,但坊間係話淺,升上英小都唔覺有乜問題。只要小朋友學習態度正面,肯閲讀,學術問題唔係太重要~~~

mcl203 發表於 18-6-15 11:11
我小朋友當年都係讀港島出名既哈皮幼稚園,學術程度係適中既,但坊間係話淺,升上英小都唔覺有乜問題。只 ...
禁两个女當年讀SC都觉得好happy下……
所以主要睇楼主自己肯花幾多心思栽培~

回覆樓主:

學術啦……有學術底子上小舒服好多……
語境唔係話唔重要……但還可以慢慢追……
我當年揀KV,想不到聽得人多話好谷,讀左3年完全唔覺谷,直情舒服……
比起在學校happy三個鐘,放學走幾場外補果d,更為實際……
因為學校教的東西小朋友喺學校學識左返屋企唔使跟都記到入腦(不是我個別例子,係好多kv生都係咁)……
上到小學,因為有底子,老本都可以咬到小二……

回覆樓主

如果針對小學張成績表去選擇,應該學術行先。以中英2大主科為例,listening 同Oral 只佔約20%

siufung 發表於 18-6-16 08:47
學術啦……有學術底子上小舒服好多……
語境唔係話唔重要……但還可以慢慢追……
我當年揀KV,想不到聽得人 ...

(emoji)同感

回覆樓主

如果學術越早學越好,語言是否也是越早學越好?六歳以前是學習語言的黃金期,如果幼童稚園很少接觸英普,上到小學才學會否很難學好?

如果考直資私校,幼稚園語境和學術,當然重要喇!
如果純大抽獎,就等運到。上到津小,但之前又毫無準備,就要加倍努力,否則拉牛上車,🈶️運派入神津,都可能過一兩年,追唔上,等被勸退!

回覆樓主

其實小朋友係學校時間有限,想語境好,係屋企既時間更加重要,學校反而輔助性質較大,呢個係老師意見,我自己都幾認同。

回覆樓主:

正如有網友講,入唔入到名津,係靠校網和計分,父或母係舊生就更好

如果係target 名直/私小,有良好中英雙語和學術基礎就較有保障。

我兩小朋友,大嘅讀SC, 細嘅讀KV。以自己觀察所得,兩間各有優勢,真係要視乎小朋友的性格,才知道那間最合適。

事實上,有考小一結果比較好(相對多啲名直私offer )的小朋友,他們的家長一點都不懶,絕對做到家校配合,並且會根據學校方面的不足而加強培養。所以說,就算係入到學術、語境好的幼稚園,家長也不能闊佬懶理。

至於那批入到名直/私小的小朋友,小一成績一般都很好,至於能否keep 到高小,就要睇小朋友的資質、學習態度和家長的跟進了

...

其實兩者都重要!我反而覺得相對地冇咁重要既係邊間(類)幼稚園,無論入名津定直/私好,最關鍵係家長同小朋友都唔可以懶  

回覆樓主:

相信樓主主要針對英文吧,幼稚園升小學通常出問題都唔係英文, 反而係中文出事。
每個星期出去學吓英文, 小一都冇咩問題, 中文至大件事, 閱讀理解已經好大問題, d真係好Happy d happy school,  升到小學閱讀都未掂, 何來理解, 仲有中文數, 題目"比你多幾多" 已經叫淺, "比你多寫幾多個字",  呢d句式至考起。

所以幼稚園有好嘅英文語境梗係好, 家長伴讀中文反而更重要