用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 中大 Early Admission interview 一問
樓主: 朱瑩6130
go

中大 Early Admission interview 一問 [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 18-6-21 01:53
同意嘅係唔好諗咁多,多放點時間在放榜後嘅部署,反而可以減少不必要嘅焦慮。 ...
兩手準備~

回覆 alexpoon2012 的帖子

反而住唔住宿舍係頗值得家長進一步探討下。

ABC-DAD 發表於 18-6-21 01:37
只能說:尊重你的觀點。申請過醫學院的家長大概不會有這樣想法

指下4分很隱陣是看到收生統計後想當 ...
這點有同感. 見過考醫學院的狀元/榜眼家長, 一樣患得患失

亦見唔少醫科生後悔入了醫學院. 真是禍福難料 !

當觀眾,自然是最自由自在,曲終人散,觀眾仍是觀眾,終究,只能當個局外人,自得其樂。
樂觀面對,不管福樂,無論何種生活與工作,能專心一致去學習去做,相互之間,自然心領神會。

wkkelvin 發表於 18-6-16 19:14
如果有以下情況,有没有機會被CU取錄呢?
Best 6 : 38分
7 科 : 43分

如無記錯,兩所大學響講座都多番強調要放佢地第一位 若想讀醫科. 如堅持港大A1中大A2, 若港大唔收, 好大原因係分數不達標,這情況下, 我又覺得中大又未必會收你, 因為我相信與你同分而又將中大放A1既考生大有人在, 那為何要選你. 純粹討論.

youma 發表於 18-6-21 23:36
這點有同感. 見過考醫學院的狀元/榜眼和家長, 一樣患得患失

亦見唔少醫科生後悔入了醫學院. 真是禍福 ...

[size=18.6667px]老子曰:「得其所利,必慮其所害;樂其所成,必顧其所敗。人為善者,天報以福;人為不善者,天報以禍也。故曰:[size=18.6667px]禍兮福所倚;福兮禍所伏[size=18.6667px];戒之,慎之!君子不務,何以備之?夫上知天、則不失時;下知地、則不失財。日夜慎之,則無災害。」

回覆樓主:

中大CO, 7科41就OK, 條件係一定要放佢A1.   唔放A1, 即係唔要CU CO搏入港大, 港大唔得就出翻去同冇CO嘅人爭餘下幾十個學位,博唔博得過,自己諗啦。

JustAParent 發表於 18-6-22 22:10
中大CO, 7科41就OK, 條件係一定要放佢A1.   唔放A1, 即係唔要CU CO搏入港大, 港大唔得就出翻去同冇CO嘅人 ...

其實大學是否真的知道是放A1定係A2?有CO offer 是否不跟JUPAS 派位機制?多謝。

sumyuetma 發表於 18-6-22 22:52
其實大學是否真的知道是放A1定係A2?有CO offer 是否不跟JUPAS 派位機制?多謝。
...

我唔知我亦希望有insider話我知。但係,收到的CO有兩個條件 --- 分數和排位, 人家email寄了,再補多個電話remind考生,除非個學生對自己100分自信又或者根本唔想讀,否則都無謂測試中大是否講真、排位有否影響。

問個問題,中大所有取錄的醫科生,都只100%放中大A1的嗎?
我敢質疑,就連GPLS 的都不全是。
大學有策略,學生家長們也有,這是現實。
原因?是放榜後,有無選擇權就是憑拿在手上的成績單去決定。
換個角度切入,Unconditional Offer 跟 CO 就是有天與地的分別,如兩大醫學院都能給UO, A1定A2 還有影響力還有意義有必要去考慮嗎?

ABC-DAD 發表於 18-6-23 04:46
問個問題,中大所有取錄的醫科生,都只100%放中大A1的嗎?
我敢質疑,就連GPLS 的都不全是。
大學有策略, ...

唔止Jupas收生,就算UCAS, 甚至升中、直資派位,好多家長都想百分百確定佢內部點運作。好多嘢都可以質疑, 但我相信冇幾多個家長敢搵自己仔女去驗證。

講返醫學院,如果放榜有43分或以上, 定過抬油, 基本上已經穩入, CO講乜已經唔重要, 但同時你亦無辦法驗證CO講嘅嘢。

如果41呢?中大CO基本上都係41/42, 41明顯係低空飛過,中大要求你仔女放A1, 有冇人咁勇唔聽,質疑大學唔知A1/A2而攞自己仔女去試驗呀?

港大,除了CO, 仲有Special Consideration, 同樣有自己開出嘅條件。 我唔識講呢啲係唔係叫唔跟Jupas規矩。但升學呢D位,我好現實,若然你仔女好想入人哋學系,人哋話點咪點囉。

如兩大醫學院都給予UO, 即係入硬, 梗係沒有必要去考慮 A1 & A2, 就好似狀元即使佢從冇放醫響A1A2, 佢都可以用佢成績扣門, 我相信收佢既機會好大添, CO就唔同, 達到唔到人家就有權唔收你, 達到就一定要收。
即使現有個從未有offer但考出成績高過你CO, 大學也不能為收佢而放棄你, 認識果d又想讀醫都會將最心儀大學放A1. 人家開宗明義叫你放A1 你放A2, 就得要冒被拒既險

直接切入問題,只喜歡中大完全不考慮港大的學生肯定有,不用去理解,同樣一心面向港大的亦不少,只報一間醫學院是人家的事。
現實係放榜後同學的成績是關鍵。45-49分A1 填港大去中大收不收,同成績樣,A1填中大,改去港大有機會嗎? 事實明白人心裏有數。
那年朋友孩子PG相當不俗 A1 港大,中大也有CO 42 分,本想應很穩陣,放榜41,心情如何?可以理解,老師同學相熟家長都支持去聯絡中大,結果呢?不就能到中大醫學院上課了,沒insider  分享,做好放榜後的預備,平常心視之。

mansdom 發表於 18-6-23 12:48
如兩大醫學院都給予UO, 即係入硬, 梗係沒有必要去考慮 A1 & A2, 就好似狀元即使佢從冇放醫響A1或A2, 佢都可 ...

全中!

聽話跟住填無問題,我只係覺得講到唔跟住做就唔得,(事實又唔係咁)個講法係有啲不切實際。

想知道中大醫學院 M2 當1 科計嗎?如果不當1 科,有分加嗎?

johnnyy 發表於 18-6-24 23:53
想知道中大醫學院 M2 當1 科計嗎?如果不當1 科,有分加嗎?

唔當1獨立科。中大CO, 基本係7科42分,部份人會41分。其中一種情況係7科41分+M2 (唔記得包唔包M1) 5 or above.

JustAParent 發表於 18-6-25 09:10
唔當1獨立科。中大CO, 基本係7科42分,部份人會41分。其中一種情況係7科41分+M2 (唔記得包唔包M1) 5 or ab ...
當年中三揀科時, 中大med講明M2當一科elective計, 所以揀左6科+M2即7科, 但到今年畢業又話唔當一科計, 感覺好似俾中大欺騙, 改收生分數都晤應該立即生效, 應該過渡到畢業果屆先合理, 而家變相好似逼6科生揀港大, 始終唔夠人地7科排分!

小飛越 發表於 18-6-25 09:36
當年中三揀科時, 中大med講明M2當一科elective計, 所以揀左6科+M2即7科, 但到今年畢業又話唔當一科計, 感覺 ...

吓?你邊度聽來的?

我從來都係聽到M2唔計獨立科喎。中大醫學院入學組說得很清楚,讀M2又讀得好,當1分。

JustAParent 發表於 18-6-25 09:41
吓?你邊度聽來的?

我從來都係聽到M2唔計獨立科喎。中大醫學院入學組說得很清楚,讀M2又讀得好,當1分。 ...

當年望中文網頁!
而家就算讀得好, 都晤係當1分!

如果只有6科+m2, 而家計法係 最好5科 + (最差果科+M2)/2 (假設M2高於差果科) + M2的一半.

即是M2就算取到7, 只能計3.5當第7科.

‹ 上一主題|下一主題