用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思小學附屬幼稚園 vs York
go

啟思小學附屬幼稚園 vs York

兩間都係AM
Target 直私,邊間好?

Green_monkey 發表於 18-6-14 23:16
兩間都係AM
Target 直私,邊間好?

york

想知 x1

回覆樓主:

冇讀過York, 比唔到comment

但啟小附幼真係好好,仔仔k1至k3的老師全都好好。學校好鼓勵小朋友分享,討論,可以建立小朋友自信,課程啱小朋友進度,真心覺得係一間好的學校

回覆 sunnymama2 的帖子

多謝你嘅意見,我覺得啟小附幼幾啱我嘅理念

請問啟小附幼難唔難入?多唔多學生可以升上啟小?

jaagor 發表於 18-6-15 16:26
回覆 sunnymama2 的帖子

多謝你嘅意見,我覺得啟小附幼幾啱我嘅理念

難唔難入。。。如果計埋後補,應該比其他名幼易入好多。

至於升啟小,第一輪應該有75%升啟小。

我都對啟幼好有興趣,因為啟小係IB,幼稚園算唔
算有IB原素﹖你覺得面試題目難唔難呢﹖

我都有啟幼offer,我好記得星期六in,之後果個星期二已經收到offer信

我都有啟幼offer,我好記得星期六in,之後果個星期二已經收到offer信

pandafungfung 發表於 18-6-15 18:21

請問你小朋友有冇讀N班呀?

pandafungfung 發表於 18-6-15 18:20

個時主要考咩呢?

貓皮 發表於 18-6-15 21:23
個時主要考咩呢?

順便問埋學校有咩收生準則?鍾意咩類型小朋友?

唔該曬大家

jaagor 發表於 18-6-15 23:17
順便問埋學校有咩收生準則?鍾意咩類型小朋友?

唔該曬大家
我女上年都有考啟小附幼,都係星期六 in , 跟著果個星期二收am offer. 我小朋友無讀N , interview 可以兩位家長陪小朋友一齊見老師,首先同一時段見嘅小朋友同家長係一間房玩玩具(應該無計分),等叫名去另一間房見老師,一間房大約三個老師分別見不同考生(忘記了),都係問名幾多歲,拎左d 玩具同卡問下小朋友(已經忘記問咩,但肯定好簡單),之後就叫小朋友自己玩住先,跟住問家長問題(點解揀我地學校?仲報左咩學校?)我小朋友乖乖地玩,仲玩左個類似接龍卡,老師見到有d 出奇,即讚佢係咁玩架!其實我都唔太知咩黎,我女應該亂黎撞彩,大約就係咁。我同老公見完仲以為衰緊,因為老師全程反應好冷淡。希望幫到你啦!

CXW 發表於 18-6-16 00:22
我女上年都有考啟小附幼,都係星期六 in , 跟著果個星期二收am offer. 我小朋友無讀N , interview 可以兩位 ...

謝謝分享,好似唔算難,不過都係睇我仔到時臨場點

個人覺得....如果想多D出路應該選擇 YORK , 如果一心想入啟思附小 , 當然入啟思附幼 , 課程應該 york 會深D , 我會選擇左 YORK 睇下谷唔谷得起先 , 如果 YORK 跟唔上先再幫小朋友轉校或插班返啟思附幼

CXW 發表於 18-6-16 00:22
我女上年都有考啟小附幼,都係星期六 in , 跟著果個星期二收am offer. 我小朋友無讀N , interview 可以兩位 ...

多謝你好詳盡嘅分享

請問小朋友自己玩嗰陣同父母相隔幾遠?
我個女仲好痴身我擔心佢會喊

越睇越覺得呢間幼稚園好好,好快手見啱就出offer唔會拖你個幾月

jaagor 發表於 18-6-16 11:59
多謝你好詳盡嘅分享

請問小朋友自己玩嗰陣同父母相隔幾遠?
全程坐隔離

我小朋友係讀緊n班呀

好快出offer,快到你唔信

但留位費$1400,比其他學校貴!因為爸爸陪in,所以我都唔係太記得in乜,但大致上同其他幼稚園差唔多!但如果你有心上啟小,留意上年既學費已經係$9xxx,所以三年後應該過$1xxxx....要衡量下值唔值/負擔到呢個$$$!因為我唔太buy IB,所以放棄左啟幼offer!