用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思小學附屬幼稚園 vs York
樓主: Green_monkey
go

啟思小學附屬幼稚園 vs York [複製鏈接]

fadgare 發表於 19-1-23 22:53
我諗冇一間幼稚園可以淨係靠學校, 父母唔幫手吧? 就算報咗學校嘅劍橋班, 自己返屋企都要做下卷溫下生字啦 ...

你講得岩呀,不過事實終歸事實。

fadgare 發表於 19-1-23 22:55
例如邊啲呢? 課外活動你可以選擇不參加嘅喎

全部唔參加都無人會排斥你,學校持開放態度,不過參加左又唔太大得著

fadgare 發表於 19-1-23 23:07
以啟思學費嚟講...好難認同. 我自己不會畀一萬蚊讀happy school

人人想要嘅野唔同,有些人會用錢買快樂童年happy school,有些人會用錢買更多補習班或訓練習作俾兒女更上一層樓,真係各有所愛。

kids2014 發表於 19-1-24 04:08
人人想要嘅野唔同,有些人會用錢買快樂童年happy school,有些人會用錢買更多補習班或訓練習作俾兒女更上一 ...

係呀人人想要嘅嘢唔同, 所以就算唔啱自己style都唔使話人哋學店, 啟思亦不是非牟利機構, 亦會睇實盈利, 只不過target嘅學生唔同

kids2014 發表於 19-1-24 04:03
你講得岩呀,不過事實終歸事實。

乜嘢事實? 讀邊間都要外補? 考得好嗰啲都要外補? 好多人冇offer? 其實呢啲情況間間學校都會出現㗎喎

kids2014 發表於 19-1-24 04:05
全部唔參加都無人會排斥你,學校持開放態度,不過參加左又唔太大得著

總之唔係強迫消費咪得囉, 對好多雙職家長嚟講, 佢好多興趣班係包埋校車係非常方便, 不用管接送小朋友又有嘢玩, 同埋好多興趣班都不是學術型,  又有科學廚師唱歌音樂魔術等等, 我自己覺得佢gapsk普通話班教得不錯, 魔術班我仔都幾鍾意

kids2014 發表於 19-1-24 04:02
同學間有唔少仲未有,等大抽獎

有冇offer睇好多因素, york 本身在選人方面已經不是很嚴謹, 其他名幼好多一開始已經揀咗一啲比較健談或者大b 或者在面試方面比較突出的小朋友, 所以小一面試出來的結果可能會比較好, 但我覺得york提供了一個平台去學習同埋好多活動, 我自己小朋友的成長了不少, 亦都遇到不少好老師令到佢性格由被動變得主動 , 當中很多同學最後的offer也不錯, 我覺得學校在這方面的培育也有功勞

fadgare 發表於 19-1-24 08:45
係呀人人想要嘅嘢唔同, 所以就算唔啱自己style都唔使話人哋學店, 啟思亦不是非牟利機構, 亦會睇實盈利, 只 ...

樓主係想問意見,作為用家講出感受有問題?你唔駛咁大反應嘅,我只係唔想只報喜不報憂

fadgare 發表於 19-1-24 08:47
乜嘢事實? 讀邊間都要外補? 考得好嗰啲都要外補? 好多人冇offer? 其實呢啲情況間間學校都會出現㗎喎
...

冷靜d先傾到謁架(emoji)

fadgare 發表於 19-1-24 08:51
總之唔係強迫消費咪得囉, 對好多雙職家長嚟講, 佢好多興趣班係包埋校車係非常方便, 不用管接送小朋友又有 ...

所以咪話人人要求唔一樣咯

fadgare 發表於 19-1-24 08:55

有冇offer睇好多因素, york 本身在選人方面已經不是很嚴謹, ...

抱歉!你這個「我」不代表我的感受。

kids2014 發表於 19-1-24 13:00
樓主係想問意見,作為用家講出感受有問題?你唔駛咁大反應嘅,我只係唔想只報喜不報憂
...

從頭到尾都係冷靜回應, 你亦都唔需要過份想像 回不回答是隨便你的

kids2014 發表於 19-1-24 13:04
冷靜d先傾到謁架(emoji)

講事實而已, 我覺得凡事都要講理據, 反問你一些問題唔代表人哋不冷靜, 都係嗰句, 你可以選擇不回答

fadgare 發表於 19-1-24 13:29
講事實而已, 我覺得凡事都要講理據, 反問你一些問題唔代表人哋不冷靜, 都係嗰句, 你可以選擇不回答
...

(emoji)

以啟思學費嚟講...好難認同. 我自己不會畀一萬蚊讀happy school

啟幼學費大約每月5千
每月一萬係講緊啟思小學
況且咁嘅學費讀IB小學我覺得好值

jaagor 發表於 19-1-24 21:24
啟幼學費大約每月5千
每月一萬係講緊啟思小學
況且咁嘅學費讀IB小學我覺得好值

自己覺得適合便好了

純用家兩間都好
啓思好,有關愛,開心小朋友有自信開朗。
York
開心,課程深過啓思,小朋友跟到成绩已唔差,我覺得升小成績好喎,我真係冇乜聽過太差冇offer的同學仔,

兩間都貴,當然仍有正常書簿茶點$
我從來冇參加學校活動,完全冇強迫喎。

回覆樓主

三年前,我囡k1都留位左這兩間,感覺各有各好。
但york 去到註冊後才開個簡介會俾細b 整個special k 出黎說你讀四年幼稚園,實在太令人難以接受,不能認同這是一所「學校」的安排。
當年的安排只針對細b, 其他學生未必會知,不喜莫插;
啟小幼真很好,但我最後真的放棄,選了較經濟的學卷活動教學;小朋友都有了直資offer準備升小
所以揀自己喜歡的就可以,每間都各有特色,就算學卷都有機考直私的☺️

sushimama 發表於 19-3-16 01:11
三年前,我囡k1都留位左這兩間,感覺各有各好。
但york 去到註冊後才開個簡介會俾細b 整個special k 出黎說 ...

我二仔今年join了special k, 不過佢係年頭大仔. 學校將pn果年的超大同大b group埋一班命名special k1, 但其實等同pn, 不過大仔可以一班, 上課時間亦長些. 內容深些. 我覺得幾好, 本身大仔學習程度不同, 一班大b同班更適合. 出年便正常升k1, 大部份同一班人一起升. 學校的原意應該是比多一個選擇細b, 如果想做超大可有此選擇. 我大仔則是年尾細b, 當年照做細b入pn. 不過明白有時學校表達得不太好, 令人有不好感覺
‹ 上一主題|下一主題