用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思小學附屬幼稚園 vs York
樓主: Green_monkey
go

啟思小學附屬幼稚園 vs York

我自己覺得啓幼是有教學理念和教學方法的學校,York是一間迎合家長需要和以盈利為目的的學店

pandafungfung 發表於 18-6-16 17:51
但留位費$1400,比其他學校貴!因為爸爸陪in,所以我都唔係太記得in乜,但大致上同其他幼稚園差唔多!但如果 ...

每個月成9000?都算好貴哦,仲未計雜費校車,咁睇好似york抵讀些

貓皮 發表於 18-6-16 22:26
每個月成9000?都算好貴哦,仲未計雜費校車,咁睇好似york抵讀些

$9xxx係小學學費
幼稚園大約$4-5000/11期

pandafungfung 發表於 18-6-16 17:51
但留位費$1400,比其他學校貴!因為爸爸陪in,所以我都唔係太記得in乜,但大致上同其他幼稚園差唔多!但如果 ...

留位費係$1200

我已經感受到啟小附幼嘅效率
上星期五寄表格,今個星期一已經收到學校嘅確認信同收據。先前send e-mail問嘢,第二日已經親自打返電話俾我好有禮貌咁回答我嘅問題。

留位費貴啲我覺得OK,逼家長快啲作決定,唔讀就將機會留俾真心想讀嘅。

我對呢間學校印象非常好,可惜好似冇開放日,想帶太太同個女參觀吓唔知有咩辦法呢?

jaagor 發表於 18-6-28 11:33
我已經感受到啟小附幼嘅效率
上星期五寄表格,今個星期一已經收到學校嘅確認信同收據。先前send e-mail問嘢 ...

如果學校收左你 好似會寄invitation 卡比新生參觀學校的作品展。

贊成學校效率好高,有問題whatsapp 問老師的,老師回覆都好快。老師有需要,會打電話和家長講小朋友的問題。學校對老師自由度很大,唔似得某些學校規定老師每個月一定要打電話報告家長。

sunnymama2 發表於 18-6-28 11:58
如果學校收左你 好似會寄invitation 卡比新生參觀學校的作品展。

贊成學校效率好高,有問題whatsapp 問老 ...

請問課程是否偏淺?

KumamonJ 發表於 19-1-16 00:58
請問課程是否偏淺?

我只有一位小孩,亦唔認識其他學校的課程,但本人覺得課程適中,有好多係教淺學深。
不過根據ek,啟幼應該係偏淺,功課少, 冇“記憶遊戲”。學校用好多時間搞活動,亦有好多小組討論,讓小朋友討論發言分享,相對地放較少時間在學術上。

回覆樓主

York商業化,好多學術及音樂証書班俾你參加,自己決定玩唔玩。
如果想俾錢有人安排哂唔駛煩,錯了!因為課程質素好一般,唔會攞滿分。出面自己搵間學好過。証書依家考小一暫時用唔著。
班裡面考得叻嘅都有外補。
2019-20小一派位唔覺亮麗,有學生攞到校長頒發嘅優異生,依家都未有offer。而有神校收果d都屬於父母係舊生。
校長於學校簡介會個show時表演得太投入,家長又投入左啦.....
英文程度好嘅,但要你喺屋企同佢全英對話先維持得好,靠哂學校真係唔好諗。中文要自己同佢溫。

回覆樓主

另一間啟思幼稚園,我識3個小朋友讀過,三個小一派九龍塘區神校,小朋友有自信、唔識答都會試,好鐘意返學、好愛老師。

結論:如果俾我再選擇,我一定啟思。

貓皮 發表於 18-6-16 22:26

York學費6千幾、一學期茶點費26xx、間中仲有學呢d又俾錢、果d又俾錢....

同埋,小朋友真正學先係最重要

Aiyoyo 發表於 18-6-16 19:52
我自己覺得啓幼是有教學理念和教學方法的學校,York是一間迎合家長需要和以盈利為目的的學店 ...

全中!入左york到K2-K3唔少家長後悔,可惜洗濕左個頭了!

Green_monkey 發表於 18-6-14 23:16
兩間都係AM
Target 直私,邊間好?

York k3(U3)係返pm班的。

kids2014 發表於 19-1-23 20:53
York商業化,好多學術及音樂証書班俾你參加,自己決定玩唔玩。
如果想俾錢有人安排哂唔駛煩,錯了!因為課 ...

用家?

fadgare 發表於 19-1-23 21:21
用家?

kids2014 發表於 19-1-23 21:22

今年小一無offer?

kids2014 發表於 19-1-23 20:53
如果想俾錢有人安排哂唔駛煩,錯了!因為課 ...

我諗冇一間幼稚園可以淨係靠學校, 父母唔幫手吧? 就算報咗學校嘅劍橋班, 自己返屋企都要做下卷溫下生字啦...今年考小一我小朋友嘅同學大部分也有不錯的offer, 以一間接近無篩選的學校我覺得算係咁... 我就唔信其他幼稚園的學生不需要外補,  除非你係諗住讀呢間自己就唔使做任何嘢所以覺得大大失望... 同埋如果你覺得學校嘅額外課程冇用你可以選擇唔報, 學校亦都唔會逼你去報... York 大部分老師都好有愛心, 校園設施好過其他學校, 也提供一個完善的英語環境, phonics 也教得很好, 淨係呢樣我覺得學費已經抵畀, 需知而家出面搵個net單對單補英文幾咁貴(500-700/hr),  不用擔心英文已經省卻我不少煩惱

kids2014 發表於 19-1-23 20:57
York學費6千幾、一學期茶點費26xx、間中仲有學呢d又俾錢、果d又俾錢....

同埋,小朋友真正學先係最重要

例如邊啲呢? 課外活動你可以選擇不參加嘅喎

Aiyoyo 發表於 18-6-16 19:52
我自己覺得啓幼是有教學理念和教學方法的學校,York是一間迎合家長需要和以盈利為目的的學店 ...

以啟思學費嚟講...好難認同. 我自己不會畀一萬蚊讀happy school

fadgare 發表於 19-1-23 21:24
今年小一無offer?

同學間有唔少仲未有,等大抽獎