用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (旺角)德萃小學有 offer 報到區
樓主: lulu0307
go

(旺角)德萃小學有 offer 報到區   [複製鏈接]

回覆樓主

旺角校園會否差的?同有潛在問題?

回覆樓主

想問注冊德萃要交小一 注冊證的?

miriam 發表於 18-6-28 18:54
一個牌可以通用又幾著數

即係叫個 2 歲既小朋友用個大人坐廁, 或者係中學生用幾歲大用既坐廁, 當然可以話 ...

其實只要好似補習社咁,搵到個合適位置,一個牌幼小中學生一齊收生其實無問題。
再唔係,睇完凱莉山,再睇近排CAIS事件,我睇EDB批牌其實要求應該唔高,點都趕得切既。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-6-29 08:17
其實只要好似補習社咁,搵到個合適位置,一個牌幼小中學生一齊收生其實無問題。
再唔係,睇完凱莉山,再睇 ...

索性當補習社咁開算喇
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-6-29 10:47
索性當補習社咁開算喇

EDB申辦學校要求中, 有以下一項:

不應在獲得臨時註冊前開始學校的運作。

[url=https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/sch-admin/sch-registration/about-sch-registration/non-purposebuilt_TC (7.2017)/03_doanddonts _ cguide-non-purpose-built_27.7.17.pdf]學校應做和不應做的事項[/url]

根據立法會2017年4月26日會議既會議紀錄

http://www.info.gov.hk/gia/general/201704/26/P2017042600644.htm

留意最後一句:

政府會同時研究有關幼稚園和小學共用校舍的可行性。不過,由於有關建議涉及與設計、管理、運作等相關的複雜事宜,我們會按個別情況諮詢相關政策局或部門,進一步研究這項建議是否可行

政府暫時未有文件話幼稚園和小學共用校舍係可行.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-6-29 12:20
EDB申辦學校要求中, 有以下一項:

不應在獲得臨時註冊前開始學校的運作。
睇過我囡補習社個牌無年齡限制囉, 只有人數上限, 所以要做最大可行性應該係咁.

校舍審批條件唔同之下, 我都想知點樣係現仍運作既幼稚園改變用途為小學, 我都想知多 D 野丫.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

hkpapa852 發表於 18-6-29 08:17
再唔係,睇完凱莉山,再睇 ...

相信屋宇處、城規會、消防處審批牌照比教育局更困難。凱莉山都係衰咗喺以上三個政府部門,學校同其他商業機構有分別,學校需要一個屬於自己而又穩健嘅校舍去持續發展,租借返嚟喺校舍存在唔少不確定性,就好似大家去租樓都唔會豪裝一樣。呢間學校崇尚iT教學,阿仔學校搞全校iT都使咗以千萬計嘅資金,就算呢間學校規範較小,但投資一樣不菲。一個完善而又專業嘅iT system其實一尐都唔係好似侯任校長講到咁簡單。

Soundervolt 發表於 18-6-29 12:30

相信屋宇處、城規會、消防處審批牌照比教育局更困難。 ...

唔好睇少人,可能人家係隱世IT高手,俾部Linux server佢就乜都自己開發到出嚟。

hkpapa852 發表於 18-6-29 12:48
唔好睇少人,可能人家係隱世IT高手,俾部Linux server佢就乜都自己開發到出嚟。
...

高手唔夠嫁喎,
聽果位新校長既講法,
又要識寫app,
又要處理大量數據(big data),
又要識得分析學習行為(我估要識AI),
一間幾百人既小學可以support到呢班高手?

唔通高手唔駛食飯?

Soundervolt 發表於 18-6-29 12:30

相信屋宇處、城規會、消防處審批牌照比教育局更困難。 ...

完全同意。既然有咁多資金搞I.T, 不如用在更需要既地方- 例如:洗手間,圖書館資源,多D圖書,行I.T更應該俾小朋友多睇圖書,唔好全日都對住電子產品,行STEAM路線建議學校建立一個正正式式既科學實驗室。學費6千幾做好基本設施都唔算係咩過份既要求。

miriam 發表於 18-6-29 12:29
睇過我囡補習社個牌無年齡限制囉, 只有人數上限, 所以要做最大可行性應該係咁.

校舍審批條件唔同之下, 我 ...
明顯, EDB批牌應該好手鬆, 只要過晒其它部門, 10個工作天便會審批和出臨時註冊証明. 可以參考吓Q2:

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi9o_P-tfjbAhWbdd4KHWQtBYAQFghFMAE&url=http%3A%2F%2Fwww.edb.gov.hk%2Fattachment%2Ftc%2Fsch-admin%2Fsch-registration%2Fabout-sch-registration%2Fc-faq-%2520nov%25202007.pdf&usg=AOvVaw1Mn2xEA3lUTe1Amy3V5aQL

不過其它部門係咪咁手鬆呢? 我就唔知啦!

hkpapa852 發表於 18-6-29 12:48
...

如果可以攞部Linux Server就乜嘢都開發到出嚟,我相信呢位高人可以去做創科局局長,什至去矽谷仲勁過Cisco,仲使做小學總校長!?就算真係可以開發到軟件,其他infrastructure同operational system投資都唔少,唔係諗住去黃金商場買幾個Router就可以搞惦全校用電子書上堂吓嘛?

BTW,據候任校長講佢嘅EdMetro咪即係好多中學用緊嘅分set上課,點解講到咁破格創新?

LinusYip 發表於 18-6-29 13:18

高手唔夠嫁喎,

厲害     

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-6-29 16:12
明顯, EDB批牌應該好手鬆, 只要過晒其它部門, 10個工作天便會審批和出臨時註冊証明. 可以參考吓Q2:

https: ...
消防唔會手鬆, 要過得晒三大部門, 真係唔知要執幾耐.

jo_rob 發表於 18-6-28 15:31
我地剛剛收到OFFER, 聽日要決定交唔交留位費...大家可唔可以比D idea 我?

也是mk校舍嘛?

miriam 發表於 18-6-29 22:11
消防唔會手鬆, 要過得晒三大部門, 真係唔知要執幾耐.

但點解CAIS又無事?唔通只係因為搬校舍?

Soundervolt 發表於 18-6-29 19:03
如果可以攞部Linux Server就乜嘢都開發到出嚟,我相信呢位高人可以去做創科局局長,什至去矽谷仲勁過Cisco ...
因為佢未親身見過Steve,所以做唔到局長囉!

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-6-30 10:41
但點解CAIS又無事?唔通只係因為搬校舍?

領教過公司裝修,真係煩到極點

lyflyk 發表於 18-6-29 13:37

完全同意。既然有咁多資金搞I.T, 不如用在更需要既地方- 例 ...

一個完善優質嘅圖書館對於一間學校係極為重要,圖書館內嘅藏書需要經過悉心挑選及經常更新去配合每間學校喺課本以外教學嘅需要,特別做大量嘅閱讀報告及為各項project尋找資料方面十分重要,而且學生亦可以提升閱讀興趣及習慣,所以有機會去參觀一間學校嘅圖書館嘅規模及藏書種類,已經或多或少知道佢地學生嘅水準。之前有位家長話對學校圖書館嘅質素冇乜所謂,可以去學校對面公眾圖書館......以一間高質素嘅學校係不能夠接受。

六千幾一個月學費其實唔算多,扣除一般非牟利官津直私學校唔需要俾嘅租金、營利、稅務及其他政府唔會津貼嘅開支,剩下嘅錢可能同政府對每位學生每年嘅津貼差不多。

回覆樓主:

好多人路過但離晒題
‹ 上一主題|下一主題