用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (旺角)德萃小學有 offer 報到區
樓主: lulu0307
go

(旺角)德萃小學有 offer 報到區  

LedTV 發表於 18-6-24 05:31
35都好多

仲要45

所以會被忽略

LedTV 發表於 18-6-24 05:31
35都好多

仲要45

不少私校, ㄧ班都around 40人 such as APS, KTS, SFA, 高小, GH etc

Anyone take the offer?

回覆樓主

今日註冊了 旺角campus

回覆樓主

想問旺角有冇校車?
有冇facilities plan 等?

lazymeow 發表於 18-6-26 00:45
想問旺角有冇校車?
有冇facilities plan 等?

學校已經派了校車資料

lulu0307 發表於 18-6-26 10:24
學校已經派了校車資料
學校有冇講牌照問題既安排呢?

希望唔係凱莉山翻版吧!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

keichao102 發表於 18-6-26 20:30
我仔都會讀小一,想問大家有無wtsapp gp for st Hillary?

我想問下大家對st hillary睇法,新校無資料係for ...

如果有擔心既 就選培橋啦 未去到好buy呢套教學法既話 入左學 都會憂慮多 今年插入德萃既多數都本身認為/試過傳統覺得唔適合既學生 未去到咁清晰同有決心 就選間比到信心你既

lulu0307 發表於 18-6-26 10:24
學校已經派了校車資料

可以分享將軍澳區校車资料嘛

回覆 adachris2012 的帖子

我哋係小一waiting, 後來收到-e-mail 正式取錄 ^^

hkpapa852 發表於 18-6-26 15:10
學校有冇講牌照問題既安排呢?

希望唔係凱莉山翻版吧!
學校到今天喺EDB仲未有註冊/ 任何記錄, 旺角的地址仍然是間幼稚園 - 香港漢文帥範同學學校的登記!!

都7月???

醒目開學勳章 王國長老

Felix223 發表於 18-6-27 15:55
學校到今天喺EDB仲未有註冊/ 任何記錄, 旺角的地址仍然是間幼稚園 - 香港漢文帥範同學學校的登記!!

都7月 ...
你諗下要入咁大堆野畀教育局去申請, 須時要幾耐呢??

1 新辦學校註冊指引 ( 校舍設於為學校用途而設計和建造的房產)

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-6-27 16:11
你諗下要入咁大堆野畀教育局去申請, 須時要幾耐呢??

1 新辦學校註冊指引 ( 校舍設於為學校用途而設計和建 ...

Read! 當佢齊料交上EDB審批,又當一定會批個臨時註冊/註冊證明書都要十個工作天!
佢唔係拖到8月先申請?
咁如果批唔到...班學生點先?賭大細?
其實呢種做法唔恰當囉!

醒目開學勳章 王國長老

Felix223 發表於 18-6-27 16:21
Read! 當佢齊料交上EDB審批,又當一定會批個臨時註冊/註冊證明書都要十個工作天!
佢唔係拖到8月先申請?
...
dunno

用空置校舍同仍在使用中既校舍申請有無分別我唔知喇, 咁漢師幼稚園仍然用緊, 但有部份地方要改變用途, 相信只有教育局先答到所有問題.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-6-27 16:36
dunno

用空置校舍同仍在使用中既校舍申請有無分別我唔知喇, 咁漢師幼稚園仍然用緊, 但有部份地方要改變用 ...

不如叫學校解答吓, 點樣可以幼小共用同一校舍

如果解答可以令家長滿意, 我諗EDB都會易批D

幼小共用校舍呢個問題解決唔到, EDB唔知會唔會拖到漢師幼稚園正式結束營業個一日係出牌

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我地剛剛收到OFFER, 聽日要決定交唔交留位費...大家可唔可以比D idea 我?

jo_rob 發表於 18-6-28 15:31
我地剛剛收到OFFER, 聽日要決定交唔交留位費...大家可唔可以比D idea 我?

我早已註冊了旺角campus, 現在已放了位,一直都是因為佢個牌照問題。曾經致電查詢,留了資料,一直沒有回覆。

PCMW 發表於 18-6-28 16:12
我早已註冊了旺角campus, 現在已放了位,一直都是因為佢個牌照問題。曾經改電查詢,留了資料,一直沒有回 ...
有咩問題?

jo_rob 發表於 18-6-28 15:31

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3645354

你有無留意呢個貼?可能幫到你!