用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (旺角)德萃小學有 offer 報到區
樓主: lulu0307
go

(旺角)德萃小學有 offer 報到區   [複製鏈接]

回覆 hv245 的帖子

各位德萃家長,麻煩可以給我多一點了解學校嗎?  因現正考慮給小朋友今年9月份入讀小一,主要原因是小朋友有疑似讀寫和專注力不足的問題!  據我從簡介會和綱上家長的分享,覺得此校不着重抄寫和測考,所以覺得此校會比官/津校更適合小兒!
我想確認一下小一上學模式,是否跟我了解/預期一樣。

1. 成績是依據平日上課的評估為主?學期尾只有一次考試?
2. 大部分功課會在學校完成?
3. 沒有抄寫功課?
4. 沒有默書/背默?
5. 部分家課是小實驗?
6. 著重閱讀?
7. 著重體藝?
8. 需要先在家睇影片學習,才回校作討論/問老師?

PS. 小朋友只是讀寫方面進步比較慢,其他學習方面問題不大(但老師話佢有時上堂唔專心,成日同同學傾計)

wong06 發表於 19-3-6 22:56
預左有人會話呢啲親身嘅經歷係惡意中傷。不過我所講的係事實,對得住天地良心。

學校收咗學生就應該負起 ...
其實私校甚至一啲津校,勸退佢唔想處理或已處理唔到既學生時有發生。

但作為私校,唔同津校係被迫收任何派黎既學生,私校學生係佢面試完後自主收返黎,收左返黎又叫人走,個人覺得不合情理及不近人情。始終學校當日覺得唔適合唔收人地既小朋友,人地或都會有其他出路。

私校若收左學生又發覺唔適合,係自己收生出錯,理應自己要負責任。

或者初收既學生係保障學生人數及保障收入,但當後來發覺有更多學生選擇,反過黎先勸退之前收左但唔識合既學生。

希望你小朋友搵到合適學校,其實香港好多學校都有心做教育,但若小朋友真的有少少行為問題,需要時可找專業人士協助,小朋友既問題好多時及早就能解決。
‹ 上一主題|下一主題