用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇70區可以分享下選校排位?
樓主: rainiebb
go

有冇70區可以分享下選校排位? [複製鏈接]

laibebemama 發表於 18-9-18 15:44
回覆 steven19780224 的帖子

莊二簡介會我上星期去左,新校長都有講轉校舍, 了解左, 但主任就話佢地唔會揀 ...

保記坊間系講到好谷,但到目前为止,志豪小學所謂谷和我所预期已經系輕,是可以接受的; to be honest, 一間優質的小學,比較谷係無可避免的,亦都系我所期望既,正所謂成功既背後包含左辛苦既汗水。
另外,你说莊二主任话未必收最尖的學生,我相信系講叩門階段。但是叩門收生的特點是學校能自主收取學習能力較優的學生,人情位例外,所以呢位主任所講的,我會有保留。以龍仔呢屆,我fd仔仔全程111報周梁,派左五邑,佢仔仔讀果間青山聖XX,語文能力較强,去周梁叩,入左。
如果你小朋友中英文水平ok,又串到生字認字,我覺得不防進取些。
校長推荐信當然有幫助,在考直资和叩門階段。

steven19780224 發表於 18-9-18 17:40

保記坊間系講到好谷,但到目前为止,志豪小學所謂谷 ...

想問你知道朋友將五邑放咩位置?

lovececing 發表於 18-9-18 20:19
想問你知道朋友將五邑放咩位置?

放乙2

steven19780224 發表於 18-9-18 20:27
放乙2

Thanks. 多個資料可以參考下

lovececing 發表於 18-9-18 20:29
Thanks. 多個資料可以參考下

不用客氣。

請問你朋友甲部二三位置點排? 參考下

回覆樓主:

蒙黃好唔好,我有20分,值得揀嗎?

laibebemama 發表於 18-9-20 16:54

請問你朋友甲部二三位置點排? 參考下

问左
甲2 五邑
甲3 湖青松

yani904 發表於 18-9-20 21:53
蒙黃好唔好,我有20分,值得揀嗎?

蒙黄是二線,普通小學。
看你想吾想博間優質d既,我住蒙黄附近,自行就冇揀过蒙黄,统一也不在3甲名单,有其他更好,点解要揀間普通的,有20分都系咁話,况且今年冇左雙飛,小左申请,一定冇上屆咁激,進取d又何妨。如果住良景附近,我就肯定會试附近既其中一間保記或伍時啦。刚刚呢屆,在统一派位,有接近7成派到頭三志愿,为何吾试間好d呢?

steven19780224 發表於 18-9-20 23:37
蒙黄是二線,普通小學。
看你想吾想博間優質d既,我住蒙黄附近,自行就冇揀过蒙黄,统一也不在3甲名单,有 ...

我住碼頭個邊,梁周近我,但啊囡未必讀得掂,睇過開放日應該幾谷。

五邑又好唔好?

yani904 發表於 18-9-21 07:34
我住碼頭個邊,梁周近我,但啊囡未必讀得掂,睇過開放日應該幾谷。

五邑又好唔好?

五邑ok的,冇增城丶周梁咁谷。

增城感覺不太谷喎又? 去左觀課, 原來新增左國際班, 比屋企常講英文或英語能力較好既學生一齊上課, 水平都幾高

laibebemama 發表於 18-9-21 10:26

增城感覺不太谷喎又? 去左觀課, 原來新增左國際班, 比屋企常講英文或英語能力 ...

增城和周梁係码頭果邊是B1, 谷與不谷,自己衡量,亦相信好睇小朋友既學習能力; 如果小朋友英文底孑好,會是首選,呢間系小班教學,叩門位十隻手指內望晒,比周梁叩門位小; 其實吾係同保记賣廣告,自己较鐘意保记教育質數和目標係聯繫中學既保記百周。
在此,希望今屆70網的K3小朋友入到心儀既小學。

ucheyuki 發表於 19-1-14 14:17
請問知唔知志豪有20分,係咪第一階段必收?

不一定,假设自行階段學位有75個,申请者的兄姊现在該校就讀或父母在该校任教,才是必收生,如果上述该类申请人數已超过75人,已经收吾到20分,但會作後備; 若上类申請者低於75人,餘下學位則予有20分的申请人抽韱决定。

過往兩屆都有15分入到(兔龍)所以20分應該都穩入。

steven19780224 發表於 19-1-15 07:03
不一定,假设自行階段學位有75個,申请者的兄姊现在該校就讀或父母在该校任教,才是必收生,如果上述该类 ...

兄姊必收生+父母為教職員只會佔30%
計分制下收生佔20%
無論必收生多少也不會影響計分制下的20%收生,如必收生多於30%只會侵食大抽獎的學位以致自行超收學生。

識人今年20分自行不入(父母係舊生),要大抽獎

steven19780224 發表於 18-6-15 16:50
因为7O網主要3间保良和增城兆霖天下,相對伍时暢已屬1尾,所以我会放落乙2,萬一甲1失手,正常会落乙2、3  ...

你好! 我囡囡而家係呂幼讀K2 ,而家都有了解選擇咩學校,網上或討論區好多人都推介增城兆霖小學,想問問呢間學校有咩咁好?

briantsim 發表於 19-1-24 13:40
你好! 我囡囡而家係呂幼讀K2 ,而家都有了解選擇咩學校,網上或討論區好多人都推介增城兆霖小學,想問問呢 ...

你住70網码頭果邊,本人認為band 1的選擇是增城和保记周梁。
如果自己小朋友的語文能力良好+好动,揀增城。呢间系细班、活动教学,课外活也多選擇,但有些需要额外付費。學术方面,学校好concentrate学生的中英文,谷就肯定,所以真心咁講,如果小朋友语文較弱就真系…,升中派位,over90% 去band 1, 这就是咁多家长揀的原因。
保记周梁,亦是該区响當當的B1,如果我住码頭,呢间是我首選。首先,周梁系無宗教分的、大班教学。校風和學术,我會给予五星; 加上有联系保记英中跟尾,相信住开屯门的會明白我说什么,且升中派位靚仔,所以我才幫仔仔入左保小。
如果想多了解更多,参观open day吧
‹ 上一主題|下一主題