用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 論壇新手小學老師報到
go

論壇新手小學老師報到  

各家長有關小學問題可討論一下
歡迎大家討論下學校、學生、教學、育人等。

小朋友讀的學校,有位伍sir,
同佢接觸過,覺得他很正面,很好,
唔知會不會是你?哈哈!

kanhan 發表於 18-6-14 16:24
小朋友讀的學校,有位伍sir,
同佢接觸過,覺得他很正面,很好,
唔知會不會是你?哈哈! ...

全港很多伍sir,應該機會不大,但仍然希望晌各家長發放多d正能量!^^

伍sir 發表於 18-6-14 13:21
有兩條問題請教下:
1.校長通常點処理傢長投訴老師?
2.遇到bad teacher or ineffective teacher, 你覺得傢長可以點幫小朋友?

thanks

licpd 發表於 18-6-14 17:11
有兩條問題請教下:
1.校長通常點処理傢長投訴老師?
2.遇到bad teacher or ineffective teacher, 你覺得傢 ...

直入回應
1.首先家長不要一開始就抱持投訴心態去投訴某某老師,要了解事情的發生始末,可以以反映意見心態去了解,校長通常開始都係當你反映意見,不是投訴。通常反映意見後大部分事情都可以得到某程度上理決。因為真正的投訴,老師家長都要付出很多精神時間。如家長理據充足,相信校長都會公正處理。
2.hea/bad/ineffective嘅老師間間學校都有,爭在多定少,如果唔好彩小朋友由那位老師教,其實都可以對小朋友無影響,又或者令到他討厭那科目,視乎影響去到邊。家長可以按小朋友情況疏導佢情緒,目的希望佢唔好失去學習興趣。
其他家長老師都可以回應下

回覆樓主:

伍Sir, 你來自津小/直私小 ?

assado 發表於 18-6-14 19:06
伍Sir, 你來自津小/直私小 ?

津小

回覆樓主:

伍sir, 請問教開那個科目?你怎樣去睇一個學生是否可造之材?

tutik 發表於 18-6-14 21:05
伍sir, 請問教開那個科目?你怎樣去睇一個學生是否可造之材?

主教數學
其實每個學生都係可造之材,一定要tune正自己看法,佢有d野特別叻特別快,俾深少少佢,引佢自學興趣; 有d學得好慢好差就要找出佢強項等佢發揮,建立佢信心,咁佢差d果部分先容易帶起。
以上都係我看法啫,其實觀察得多自然知道呢個學生邊樣野得,邊樣野弱d

伍sir 發表於 18-6-14 21:53
主教數學
其實每個學生都係可造之材,一定要tune正自己看法,佢有d野特別叻特別快,俾深少少佢,引佢自學 ...

請問小朋友小一,數學成績麻麻,錢幣轉換,文字題最弱, 有什麼方法幫佢? 多做練習? 謝謝

回覆樓主:

.....

伍sir 發表於 18-6-14 13:21

伍sir, 請教如何令小朋友睇試卷時可以小心些?
天助自助者,  別再怨天尤人

回覆樓主

伍sir, 請問如果小朋友數學concept 幾好,一講就明。現小一,已完成小一、小二課程,識4式運算,份數識加、減、帶分數假分數。但有時又會普通加減數都會計錯。現在有時間會自己在家教,但冇系統冇課程。咁情況,你認為我應俾佢出去學數,加快佢進度,or 有時間在家自己教就算?謝謝!

回覆樓主

伍sir,請問如果小朋友勁粗心大意,有咩方法可以改善呢?已經不停做練習,都考都可以衰成10分係粗心,應該點搞呢?

menu1102 發表於 18-6-14 22:59
請問小朋友小一,數學成績麻麻,錢幣轉換,文字題最弱, 有什麼方法幫佢? 多做練習? 謝謝
...

錢幣轉換普遍小一二學生都弱,主因係而家個個都用電子貨幣,少左接觸錢,建議晌家玩下d買賣,轉錢的親子活動,因為學校通常玩一次起兩次止,實在時間不多

至於文字題方面,小一小二腦部仲發展階段,如果細仔仲慢人大半年,理解力事實上無咁好,不建議過份多練習,可以先培養圈下題目重點嘅習慣,例如見到分物先用除法,唔同單位唔可以相加等。起碼應付左現時測考先,上高小時腦部發展好d,理解力應該有改善。

Mrs.Luckycat 發表於 18-6-14 23:26
伍sir, 請教如何令小朋友睇試卷時可以小心些?

培養佢讀題目同圈重點習慣好重要。
每位小朋友接收訊息都有唔同效能,有d視覺強,有d聽覺強,有d讀完會get得多d等,多感官刺激有助小朋友接收

此外,圈重點的習慣要長期培養,例如,題目問乜(陳述句),單位有無改變,x比y多即係邊個多等,我教學時都會不停重覆,示範圈比佢地睇,又要求佢地當功課圈埋。

不過,最後我想講大部分粗心大意的小朋友都係懶,想快完成份課業,都不看文字了,例如:爸爸和3位朋友......,見到3字當3人就算,醒目的,錯多幾次就會小心,較弱又懶的,可能要更長時間跟進

cherriehahaha 發表於 18-6-15 01:21
伍sir,請問如果小朋友勁粗心大意,有咩方法可以改善呢?已經不停做練習,都考都可以衰成10分係粗心,應該點 ...

可以參考我對luckycat同menu的回覆,情況差不多

964000 發表於 18-6-14 23:07
請問你覺得數學能力是先天定後天為主?幼稚園初小看得出嗎?又你是否覺得男女數學能力有別?是先天定後天? ...

個人意見,數學能力先天後天都有影響,先天數感強,空間感強,自然學數學快得多,但後天仍然可以補足,但我覺得興趣大於一切,對數學有興趣嘅人,數學都不會太差

bonbonha 發表於 18-6-14 23:43
伍sir, 請問如果小朋友數學concept 幾好,一講就明。現小一,已完成小一、小二課程,識4式運算,份數識加、 ...

你小朋友已經小三程度了,非常好,計算基本加減乘除數間中出現都正常嘅,狀態唔好大人都會有錯嘅時候,很難評定晌家學好定出去學,因為各有好處,又要視乎小朋友接收知識情況,報d小朋友喜歡的課程有助保持佢興趣,好似有d數學叻的高小學生真係討論數討論到興致勃勃,咁就已經好成功

你自己教都有d好處,可以完全了解佢程度去到邊,因為太深/太淺都有反效果,出面課程就未必啱佢需要。

回覆樓主:

謝謝伍sir精僻既意見,句句到肉,唔小心其實係提唔起興趣,平時做數懶散慣,考時有時限就亂籠。
我明白小兒能力,確實不只於此,呈分在即,無辨法下用錢、時間買個安慰,肥了補習社。