用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 論壇新手小學老師報到
樓主: 伍sir
go

論壇新手小學老師報到   [複製鏈接]

eviepa 發表於 18-6-21 08:52
伍Sir答得好精彩,但係根據過往經驗,呢類人過得一陣就會永遠诮失。

希望呢次係例外,三年後都見到佢。 ...

你指邊個永久消失, 唔明你指乜!

伍sir 發表於 18-6-20 20:08
都有點原因,大家估下^^

因發覺 大人對 小朋友怎樣學 數學 有很多誤解。  

little_kid 發表於 18-6-21 10:36
你指邊個永久消失, 唔明你指乜!
過往久唔久都會有一個有料、肯抽時間解答家長問題嘅專業人仕。但可能係抽唔到時間或者係其他原因,呢類人總係好似超新星咁,發光發熱,跟住消失。
希望今次例外。

2jkidsfather    發表於 18-6-21 11:22

eviepa 發表於 18-6-21 11:10
過往久唔久都會有一個有料、肯抽時間解答家長問題嘅專業人仕。但可能係抽唔到時間或者係其他原因,呢類人總 ...

有人指點一下,家長獲益良多。

伍sir 發表於 18-6-21 07:36

例如: 小一其中一個數學難點係位值,11呢個數目/符號對成人來說係非常容易理解,但對某部份學生來說, ...

Good ! 我個仔準備上小一,又是遇到同類問題,感謝解釋得好清楚

lovebb2 發表於 18-6-21 10:44
因發覺 大人對 小朋友怎樣學 數學 有很多誤解。

其實無諗過答咁多數學問題,只係想教師家長多d交流小朋友在學校或學習上的東西吧。

eviepa 發表於 18-6-21 11:10
過往久唔久都會有一個有料、肯抽時間解答家長問題嘅專業人仕。但可能係抽唔到時間或者係其他原因,呢類人總 ...

太誇獎了,只是經驗分享罷了,每個人嘅出現同離開都有唔同原因嘅,咁啱有家長問到,我都係分享下經驗希望幫到少少,

不過歸根究底,我覺得方法都係次要,態度才是首要。

伍sir 發表於 18-6-21 12:40
太誇獎了,只是經驗分享罷了,每個人嘅出現同離開都有唔同原因嘅,咁啱有家長問到,我都係分享下經驗希望 ...

態度決定高度,而態度往往係最難教嘅項目

伍sir 發表於 18-6-21 12:40
太誇獎了,只是經驗分享罷了,每個人嘅出現同離開都有唔同原因嘅,咁啱有家長問到,我都係分享下經驗希望 ...

怎樣才可以 改善小朋友 態度?    

好想知道

好欣賞伍Sir學校忙總抽到時間回應家長。我想問點教小朋友做單位轉換?
女女小2 就來小3,最近數學教米,厘米,毫米,公里,
阿女總係唔明白,謝謝

S-Kwok 發表於 18-6-21 13:24
態度決定高度,而態度往往係最難教嘅項目

其實我指家長同教師^^

sweetapplebb 發表於 18-6-21 16:11
好欣賞伍Sir學校忙總抽到時間回應家長。我想問點教小朋友做單位轉換?
女女小2 就來小3,最近數學教米,厘米, ...

毫米公里係小三課程,你女兒學校教快了?一般厘米vs米不太難處理,全部用實物量度入手,當佢有個概念會較容易記得1米=100厘米,反而未試過一次教4個長度單位。

lovebb2 發表於 18-6-21 14:33
怎樣才可以 改善小朋友 態度?   

好想知道

其實我指家長同教師^^

回覆樓主:

想請教伍sir:

剛升小一的小朋友在適應上會有咩問題發生?  作為家長如何幫手?

meatballk 發表於 18-6-21 18:13
想請教伍sir:

剛升小一的小朋友在適應上會有咩問題發生?  作為家長如何幫手?

小一適應五花八門,我只講觀察到的4個情況:
1.新環境: 新學校新地方新同學新老師,乜都新,莫說小朋友,大人都要慢慢啦。家長可以6月開始向小朋友預告定,有時間帶小朋友去走走新學校門外,盡可能安排時間參加小一入學前的適應班,一般都可以順利過度。
2.新學習模式: 呢個最難處理,幼稚園一般較小學多活動/走動,全日制又有午睡,一般小朋友最難適應呢個轉變,要佢地坐定定上堂真係唔容易,只能慢慢習慣,唔習慣嘅可能有學習困難情況出現,咁學校一般都有額外支援呢類小朋友,不用太緊張。

回覆樓主:

3.功課模式改變: 功課量增加就必然,如小朋友小肌肉不夠強,做功課會感吃力,呢方面家長要幫幫佢安排分配功課及休息時間,此舉亦有助迎合小朋友未能長時間專注的情況。建議親子時間時玩多d鍛鍊小肌肉的活動。

4.出現考核: 一般學校會安排小一考核時讀卷,以幫助小朋友適應,所以呢方面不用太擔心,反而家長陪小朋友溫習先最辛苦,又要培養小朋友以正確態度去面對考試(緊張得唻又唔好太緊張果d)。所以大家都要懂得適時減壓輕鬆下。

暫時諗到咁多,如有其他適應問題,學校有學生輔導主任,學生支援組等樂意協助家長,為家長提供意見。

回覆樓主:

伍sir, 去到五、六年級,老師會對學生有什麼期望  ?  例如: 功課、與同學之間嘅相處、對老師嘅態度。 有什麼行為,老師覺得係最難處理?

回覆樓主:

伍 sir,你係行內人,說話有條理,想聽下你意見。

1. 點解咁多學校聲淚俱下力陳操練害處,以反對TSA,但轉頭操 pre S1 ,補課,暑假作業?人格分裂?

2. 身為教育工作者,因為自身不着邊際的理由,把自己也認為不好的東西(操練),強加無辜學生身上,是否有違教育工人者基本原則;盡力教好學生?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

S-Kwok 發表於 18-6-21 19:14
伍sir, 去到五、六年級,老師會對學生有什麼期望  ?  例如: 功課、與同學之間嘅相處、對老師嘅態度。 有什 ...

我對唔同學生都有唔同期望,但一般來說,我總結係有兩大向度:
1.學會學習,保持學習熱情
現在晌互聯網獲得知識易如反掌,一個人對自己喜歡的事物有熱情(passion),自然會前進,根本不需老師,自學都得。知識不斷推陳出新,有熱情嘅學生學野其實仲快過老師。
2.保護自己,做個好人
現今太多陷阱、歪風,信任別人之餘又要有防範意識,做好人係一個方向,需要成人去引導佢地。

學生有好多野都好難處理,不過我認為樣樣都有得搞,有得救,惟獨「懶」,真係無得救。
‹ 上一主題|下一主題