用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 論壇新手小學老師報到
樓主: 伍sir
go

論壇新手小學老師報到   [複製鏈接]

little_kid 發表於 18-6-19 20:45
謝謝提醒,我要盡量表現得不是苦事。

加油!我地老師都經常提醒自己,每個學生都有得救,每個都可以進步的!

伍sir 發表於 18-6-19 21:08
加油!我地老師都經常提醒自己,每個學生都有得救,每個都可以進步的!
...

伍sir,你真熱心教育。你的學生很有福呢!

回覆樓主

小朋友p1數學考試經常錯 careless mistakes, 每次錯4-5條左右,例如出橫式計37+13 , 手快快用心算答40。
考試前試做幾次mock 卷當溫習,已經每次在開始前提他小心計。但careless mistakes 數量也差不多。其實如果不錯個幾條careless mistakes, 是全卷答對,反而難度高的問題很少錯。數學的 concept 他是掌握的,指出那一條錯,他已經可以即時改番啱。他很有興趣學深一些的題目,會問怎樣計,但淺的題目,發現他比較求其。想請教應該怎樣辦?

回覆 伍sir 的帖子

多謝伍Sir!  你真是一位很用心, 很體貼小朋友的老師.

casecase 發表於 18-6-20 13:40
小朋友p1數學考試經常錯 careless mistakes, 每次錯4-5條左右,例如出橫式計37+13 , 手快快用心算答40。
考 ...

看來小朋友對數學都是滿有信心的,P1計得快而有少少錯都屬小問題,要改善可能幫他建立覆卷習慣比較開始時提醒他小心計來得有成效,又快又準以他來說練習上去自然可以,但覆卷習慣一旦被建立,懂得自我修正,上高小係一大優勢。

mamagu    發表於 18-6-20 18:09

牛拔雞肉腸 發表於 18-6-20 16:06
伍sir 做了多久小學老師, 遇上頑童如何應對

難,很難三言兩語說明,真係個個小朋友都唔同 只能依自己十多年經驗大路咁答:
1.你想同佢保持什麼關係?
部份老師遇到呢D都避之則吉,「最好唔好晌我果班,最好唔洗我處理,最好同佢無關係」,一般都高壓處理完事,呢類即時有效果,但唔持久,佢只會找機會繼續搞事
2.你有無睇死佢?
你睇死佢,佢唔會覺得要進步,頑童只會更頑
3.你有無走進佢世界?
頑童大都是將家庭問題帶回學校,要拆解需要時間心力

說實話,我真係講得很粗疏,但總意係愛。願意花時間留意他,和他輔導?願意和他建立關係?願意了解他的需要?

回覆樓主:

誠實,如果不是我任教的學生,我不會主動去處理他們,畢竟我都好有限;但如果是我任教的,我卻不介意花時間去做,關係一旦建立,很多行為問題都容易解決。

回覆 伍sir 的帖子

謝謝你的意見! 覆卷投巧還需待掌握, 有時他只看有沒有做漏題目.  

casecase 發表於 18-6-20 18:28
回覆 伍sir 的帖子

謝謝你的意見! 覆卷投巧還需待掌握, 有時他只看有沒有做漏題目.  

慢慢,畢竟p1人仔咋

回覆樓主:

伍Sir, 小兒即將升小一,目前只識計個位加減數,佢唔曉用手指計,只會慢慢諗答案,暑假我要點樣再訓練佢預備小一呢?
係咪最好學吓珠心算定手指算?

回覆樓主:

是甚麼吸引樓主現身E K小學版呢?

MyBear 發表於 18-6-20 19:08
伍Sir, 小兒即將升小一,目前只識計個位加減數,佢唔曉用手指計,只會慢慢諗答案,暑假我要點樣再訓練佢預 ...

個人建議不需為數學作特別預備,因小一數學還是會由數數開始。如想小一入學前作點準備,強烈建議先集中培養他閱讀習慣。

asweetmom 發表於 18-6-20 19:45
是甚麼吸引樓主現身E K小學版呢?

都有點原因,大家估下^^

伍sir 發表於 18-6-20 20:07
個人建議不需為數學作特別預備,因小一數學還是會由數數開始。如想小一入學前作點準備,強烈建議先集中培 ...

其實如果要數學好!係咪一定要操數?
但我個人覺得,操數會讓小朋友變成計數機器一樣,操得多,佢會知道,遇到呢個題種,要點處理,但是否真正理解,又係另一回事!
想請教,除操數,仲有無其他方法,讓小朋友數理慢慢進步?

jadenhayden 發表於 18-6-20 20:26
其實如果要數學好!係咪一定要操數?
但我個人覺得,操數會讓小朋友變成計數機器一樣,操得多,佢會知道, ...

「先理解,後操數」,呢個舖排應該係最理想。可惜現部份學生卻是「不需理解,只操數」,呢類型可能數學成績不太差,但上高班會教吃力。而最惡劣係「不想理解,不操數」,這類型已經對數學失去興趣,很難救,不過呢類型屬實少數。

數學科內除了運算能力外,牽涉邏輯思維、解難能力、空間感等。但要「理解」,最基本都係又實物教學開始,幫學生轉化為符號/抽象概念。

回覆樓主:

例如: 小一其中一個數學難點係位值,11呢個數目/符號對成人來說係非常容易理解,但對某部份學生來說,佢可能理解為1和1,什麼逢十進一的概念,操佢加法故然可以計得啱,但要佢明白進位,就需借助數粒協助(實物),右邊的1係1粒,左邊的1意思係1條,方便數算及計算。
一般解說時間因人而異,快的可能一兩次就明,慢的可以好耐,高能力的,可能畫圖都得。

不過有時真係要操左先,操完再理解返轉頭,下次討論呢個情況。

little_kid 發表於 18-6-19 18:49
唔好嚇我,要搞到升中!我依家同佢温英文每次真係温到自己喊。幾時喊到上中學? 就是簡單的full stop後面英 ...

升中?大學生都見過類似的錯處。

欲速則不達,家長太緊張,孩子自然太緊張,愈做可能愈差。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

伍Sir答得好精彩,但係根據過往經驗,呢類人過得一陣就會永遠诮失。

希望呢次係例外,三年後都見到佢。

bobbob    發表於 18-6-21 11:17

伍sir 發表於 18-6-20 18:03

難,很難三言兩語說明,真係個個小朋友都唔同 只能依自己十多 ...

Thanks a lot for the sharing and advice !!
‹ 上一主題|下一主題