用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 論壇新手小學老師報到
樓主: 伍sir
go

論壇新手小學老師報到   [複製鏈接]

回覆樓主:

以下連結為小一及早識別的資料
https://www.hkedcity.net/sen/spld/basic/page_5292c930e34399b231000000

識別出有學習困難不代表有學習障礙,只係及早為小朋友提供支援 ,給各位家長參考。

伍sir 發表於 18-6-17 10:30
細b係大機會慢d就真,但唔排除到有其他因素,晌家情況怎樣?晌學校有無及早識別出有學習困難?
...

細孖喺屋企自理方面冇問題,仲叻過大孖,學生活知識就好快,觀察力強,但就對學術冇興趣尤其是要寫字嘅科目例如中文,同學校老師傾過又話佢冇問題,只係怕忸啲,比較被動,講野勁細聲。喺屋企好鍾意喊,成日要人(emoji),鐘意扮BB扮細個,一離開屋企就勁黐住大孖,佢有少少自卑,我讚佢叻佢會話”我覺得自己唔叻”,我讚佢靚佢會話”我覺得自己唔靚”

mlau216 發表於 18-6-17 11:17
細孖喺屋企自理方面冇問題,仲叻過大孖,學生活知識就好快,觀察力強,但就對學術冇興趣尤其是要寫字嘅科 ...

細孖明顯係自信心不足,要多鼓勵,可以先晌佢的強項上著手,讚佢d強項,佢對自己有自信,慢慢會對讀書方面都會有多d,總有野係細孖叻過大孖吧。

伍sir 發表於 18-6-18 10:30
細孖明顯係自信心不足,要多鼓勵,可以先晌佢的強項上著手,讚佢d強項,佢對自己有自信,慢慢會對讀書方面 ...

佢對跳舞有興趣我的就比佢學,有次學校帶隊去比賽贏咗,我有讚佢,有隻碟可以睇返當日比賽,佢死都唔比我睇,真係唔知佢諗乜

mlau216 發表於 18-6-18 22:53
佢對跳舞有興趣我的就比佢學,有次學校帶隊去比賽贏咗,我有讚佢,有隻碟可以睇返當日比賽,佢死都唔比我 ...

自信不足就係咁,要慢慢建立。注意有意無意打擊佢自信的言談。

伍sir 發表於 18-6-19 07:32
自信不足就係咁,要慢慢建立。注意有意無意打擊佢自信的言談。

明白,多謝伍sir 解答

回覆樓主

請問老師認為奧數是否有助提升數感呢?謝謝

伍sir 發表於 18-6-16 00:14
你小女的情況我有部分學生都有出現,估計提取記憶時出現混淆,不知道問題與那個課題有關。但以小三來說, ...
講開又似, 佢好奇怪既, 做題目時如果做10題都係連加法, 第11題加減混合佢都會繼續連加, 好似盲咗咁!

little_yolky 發表於 18-6-19 11:01
講開又似, 佢好奇怪既, 做題目時如果做10題都係連加法, 第11題加減混合佢都會繼續連加, 好似盲咗 ...

咁又難怪佢過喎。佢點知最後陰佢呢!

Olympian 發表於 18-6-19 11:13
咁又難怪佢過喎。佢點知最後陰佢呢!

吓? 咁都叫陰佢? 做數要睇題目吧? 佢又唔係工廠女工只做一個工序。

上次有條文字題又係咁衰。題目話鴨有XX隻, 鴨係雞既X倍, 問雞有幾多隻。佢平時做開題目係鴨有XX隻, 雞係鴨X倍, 問雞有幾多隻。於是果日佢就直接將XX x X, 唔睇題目, 唔諗下人哋問乜, 合埋對眼就計。

little_yolky 發表於 18-6-19 11:19
吓? 咁都叫陰佢? 做數要睇題目吧? 佢又唔係工廠女工只做一個工序。

算陰架 。一起就由頭到尾都有加有減。

little_yolky    發表於 18-6-19 11:24

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-6-19 11:19

上次有條文字題又係咁衰。題目 ...
係咪操得多,見到條題目唔洗諗就照『方程式』答?我不嬲覺得數學唔好操太多,物極必反

bobbob 發表於 18-6-19 11:28
係咪操得多,見到條題目唔洗諗就照『方程式』答?我不嬲覺得數學唔好操太多,物極必反 ...
操? 佢5月至開始報到數研咋, 得個半月, 每個禮拜做幾份練習, 邊得咁快有效果?

伍sir 發表於 18-6-14 13:21
各家長有關小學問題可討論一下
歡迎大家討論下學校、學生、教學、育人等。
...

請教伍sir, 我小朋友小三。英文底子不好,作文gramma 混亂,幾時用is, are, has have仲未搞清楚。英文書還是只喜歡閱讀兩三句一頁的圖書。叫佢每日寫英文日記,短句故事當練習寫一排又唔寫?什麼提升英文能力?

伍Sir, 請指教: 我小朋友(小二)平時做數學綀習卷時頗隱定, 但一到考試, 見到份卷那麼多頁, 心急怕做唔完(事實是她能完成所有題目還有小小時間剩, 但班上確有數位小朋友做唔完), 便粗心大意, 錯一些很簡單的數, 請問可以怎樣幫她改善呢?  另外, 出試卷時學校有規定題目的數量嗎? 家長應否訓練學生的答題速度?   

little_kid 發表於 18-6-19 11:52
請教伍sir, 我小朋友小三。英文底子不好,作文gramma 混亂,幾時用is, are, has have仲未搞清楚。英文書還 ...

小朋友似乎對學英文無興趣,比較難處理。起初佢英文做得唔好唔好鬧,教佢方法去完成課業,有可能係d死記梗背的方法,等佢啱少少先,再鼓勵佢。
無興趣呢條路比較漫長,有可能搞到升中時都係咁,家長要俾耐性。

mamabianca 發表於 18-6-19 14:28
伍Sir, 請指教: 我小朋友(小二)平時做數學綀習卷時頗隱定, 但一到考試, 見到份卷那麼多頁, 心急怕做唔完(事 ...

小二有此情況不用擔心,慢慢解釋俾佢聽圖畫多先咁多頁,反而叫佢注意唔好揭頁揭多左。
錯簡單的數其實好平常,小二身體很多結構還在發展中,偶有錯誤提醒就可以,到高小情況會有改善。
此外,一般數學卷係有限制不同範疇出的題數數目,運算部份與非運算部份會有個平衡。

伍sir 發表於 18-6-19 18:33
小朋友似乎對學英文無興趣,比較難處理。起初佢英文做得唔好唔好鬧,教佢方法去完成課業,有可能係d死記梗 ...

唔好嚇我,要搞到升中!我依家同佢温英文每次真係温到自己喊。幾時喊到上中學? 就是簡單的full stop後面英文字母要大階,依家仲有錯,there has , my 同me 搞亂成日出現。

little_kid 發表於 18-6-19 18:49
唔好嚇我,要搞到升中!我依家同佢温英文每次真係温到自己喊。幾時喊到上中學? 就是簡單的full stop後面英 ...

部份學生升中d英文都係得小二三水平,大有人在,不過呢類型通常係無家長理,你肯陪小朋友走呢條路,情況一定樂觀得多,別太擔心。
如果陪佢學英文係一件苦事,會感染佢覺得英文本身就係一件苦事。其實唔苦就奇,只能調節自己期望,佢有少少進步就讚下佢,相信佢會進步,改善。你自己都無咁辛苦。

伍sir 發表於 18-6-19 19:04
部份學生升中d英文都係得小二三水平,大有人在,不過呢類型通常係無家長理,你肯陪小朋友走呢條路,情況一 ...

謝謝提醒,我要盡量表現得不是苦事。
‹ 上一主題|下一主題