用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 論壇新手小學老師報到
樓主: 伍sir
go

論壇新手小學老師報到   [複製鏈接]

伍sir 發表於 18-6-15 07:16
個人意見,數學能力先天後天都有影響,先天數感強,空間感強,自然學數學快得多,但後天仍然可以補足,但 ...

....

伍sir 發表於 18-6-15 07:26
你小朋友已經小三程度了,非常好,計算基本加減乘除數間中出現都正常嘅,狀態唔好大人都會有錯嘅時候,很 ...
伍sir, 阿女P3, 佢運算唔錯, 但每個專題, 分開評估時次次都OK, 9X好高分, 但到真正計分測考全部撈埋時就出事得7X, 究竟佢係發生乜事?

964000 發表於 18-6-15 09:30
「興趣大於一切」重點!
那你覺得現在小朋友四五歲便開始操公文數,eye level 對數學學習有沒有作用?
...

上呢類的課程目標係想小朋友運算快一點?想自己小朋友程度比別人高?
先要諗目標係乜,其實香港的數學課程都好有系統,螺旋式咁上,如小朋友跟到學校的進度就不需補習及任何其他操練,偶有忘記大都溫習返就可以,4-5歲似乎早了一點考慮,可能花時間培養閱讀興趣更好

little_yolky 發表於 18-6-15 09:35
伍sir, 阿女P3, 佢運算唔錯, 但每個專題, 分開評估時次次都OK, 9X好高分, 但到真正計分測考全部撈埋時就出 ...

你小女的情況我有部分學生都有出現,估計提取記憶時出現混淆,不知道問題與那個課題有關。但以小三來說,更大機會係理解上有誤,我估計因為學了除法及分數等,混合小二的已有知識,如做題目時不說明來自哪一課,自己便要決定利用何種運算方式,難度自然提升,間中溫習一下以前所學,有助鞏固,例如做5題除法應用題練習中,可以其中一題改問乘法題目等。

回覆樓主:

關於津小功課量, 有家長話平日在家都要做上2小時,  我都有點嚇怕, 請問是實際情況是否這樣 ?

assado 發表於 18-6-16 06:59
關於津小功課量, 有家長話平日在家都要做上2小時,  我都有點嚇怕, 請問是實際情況是否這樣 ?
...

津小功課量真係因學校而異,不能一概而論。不過除了考慮學校本身功課政策外,小朋友有無學習困難、大小肌協調問題、精神狀態、環境因素等都可能影響做功課速度,見有d學生見對功課量唔多都可以做到11-12點,反而要幫佢找出做功課速度慢的原因。

伍sir 發表於 18-6-14 13:21
各家長有關小學問題可討論一下
歡迎大家討論下學校、學生、教學、育人等。
...

想請教,每年熱門小學都要處理排山倒海的申請表和幾百甚至幾千個面試,可想像老師和校長以至校務人員工作量有多繁重
學校收生最看重的是什麼?
咁多人分組考,怎樣公平比較到面試表現?
成績表?
獎狀証書無咩用?
定話只係識人好過識字?

伍sir 發表於 18-6-14 18:55
直入回應
1.首先家長不要一開始就抱持投訴心態去投訴某某老師,要了解事情的發生始末,可以以反映意見心態 ...
thanks for the reply.
what strategies do you use to keep students engaged in your class? given that there are many types of students which may include students with ADHD, ADD..etc. eg. one of my son's math teachers likes to play Simon Says at the beginning of the class to help develop the kids listening skills. I can see big improvement on my son's executive function with such strategy. Love to hear yours too.

宮二 發表於 18-6-16 08:47
想請教,每年熱門小學都要處理排山倒海的申請表和幾百甚至幾千個面試,可想像老師和校長以至校務人員工作 ...

識人根本無敵,唔洗識字。當然,小朋友程度本身唔適合,我建議都不要硬來。

每間學校收生看的都差不多,間間都想收叻學生,有時證書多寡都係感覺來,咁多人咁多份,根本不會逐一看;面試一樣,sharp 醒的自然大機會,不過學位有限,最後都係先俾識人果d(但面試一定不能太差),餘下再分。

回覆樓主:

在老師角度看, 現今家長是否好麻煩 ?  

HK-MAN    發表於 18-7-4 16:16

licpd 發表於 18-6-16 08:50
thanks for the reply.
what strategies do you use to keep students engaged in your class? given that  ...

有特殊教育需要的小朋友係有特別鑰匙開佢地注意力,要建立或找出來。但現實係佢唔晌大班搞事就算,不會特別俾太多刺激佢。

至於大班,依我經驗初小同高小學生要維持佢地學習動機我有自己一套:
初小方面,我比較似幼稚園老師,表情動作,語調都誇張一d,將d重覆性嘅練習搞到好似小遊戲咁,例如:背乘法我係會唱歌的;
高小方面,以教學活動主導,設計得好相對較容易讓學生投入,不需我太多精力像教初小般演出

最後,真係班班學生的情況都唔同,以上都係較概括描述我自己運用的教學方式

assado 發表於 18-6-16 12:22
在老師角度看, 現今家長是否好麻煩 ?

家長類型五花八門,但大部分家長都係尊重老師、明白事理之人,所謂麻煩家長都係個別小數。

伍sir 發表於 18-6-16 13:02
有特殊教育需要的小朋友係有特別鑰匙開佢地注意力,要建立或找出來。但現實係佢唔晌大班搞事就算,不會特 ...

感覺到你是一個有熱誠又有經驗的好老師,你的學生真幸福

964000 發表於 18-6-16 14:28
感覺到你是一個有熱誠又有經驗的好老師,你的學生真幸福

誇獎了,要學習的東西還有很多,現在試緊電子學習,老師們都要虛心學習呢

伍sir 發表於 18-6-15 23:50
上呢類的課程目標係想小朋友運算快一點?想自己小朋友程度比別人高?
先要諗目標係乜,其實香港的數學課程 ...

想請教,如何可以讓小朋友對數學更感興趣?

回覆樓主

想請問我仔小二,數學概念ok,計數快,但是總是有大意不小心,例如試過抄錯數來計成條無分...以你經驗,這些問題到高小或再大d會否改善?

jantan28 發表於 18-6-16 23:27
想請問我仔小二,數學概念ok,計數快,但是總是有大意不小心,例如試過抄錯數來計成條無分...以你經驗,這些問 ...

一定會改善,放心,因為有部分學生都係咁,呢類小問題高小會有明顯改善的。

jadenhayden 發表於 18-6-16 20:01
想請教,如何可以讓小朋友對數學更感興趣?

數學本來就是一樣有趣的東西,但要提升小朋友對數學的興趣不外乎增加他在數學方面的能力,增加他在數學方面的成功經驗,例如玩下有數學成份的親子遊戲,要輸下俾佢等。

但高小學生會較果難,因為大個懂得選擇,又多不同玩意,如果小朋友本身唔鍾意數學(通常數成績不高分),較難叫他對數有興趣,情況好似大人對自己不感興趣的事物一樣,咁要俾d誘因佢等佢唔好抗拒數學,情況就像有d人喜歡韓星就會走去學韓文一樣
最後,有時興趣是無得改變的,有點像先天決定,正如叫人去學某種語言,某種運動一樣,要接受佢係唔鍾意,只能鼓勵佢不放棄,不抗拒吧。

伍sir 發表於 18-6-14 13:21
各家長有關小學問題可討論一下
歡迎大家討論下學校、學生、教學、育人等。
...

伍sir,

想請教一下,孖女(11月細B)讀小一(分開班),細孖中英文追唔上(考試一唔讀卷就fail),每次一提”做功課”呢三個字就會喊,從來不肯溫習,默書次次唔合格,又唔鐘意寫字,唯獨是數學科唔抗拒。喺學校唔同其他人玩,一到小息就會走去操埸搵大孖,冇自己朋友。以你經驗細B係咪都有呢啲問題?要去到幾年班先有改善?會唔會自信心越來越低?有咩方法可以幫吓小朋友?

mlau216 發表於 18-6-17 09:17
伍sir,

想請教一下,孖女(11月細B)讀小一(分開班),細孖中英文追唔上(考試一唔讀卷就fail),每次一提 ...

細b係大機會慢d就真,但唔排除到有其他因素,晌家情況怎樣?晌學校有無及早識別出有學習困難?
‹ 上一主題|下一主題