用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 論壇新手小學老師報到
樓主: 伍sir
go

論壇新手小學老師報到   [複製鏈接]

伍sir 發表於 18-6-16 00:14
你小女的情況我有部分學生都有出現,估計提取記憶時出現混淆,不知道問題與那個課題有關。但以小三來說, ...

伍sie你好,

那請問除法和份數都關於分數量,應該如何向小朋友簡單清楚地說明兩者意義有何分別呢?

IloveJJ 發表於 18-6-21 21:30
你意思係無方法可以令懶既學生改變?

誇張講法啫,要改變,已經唔係方法嘅層次。只係表達「懶」係好難處理。

shadeslayer 發表於 18-6-21 19:24
伍 sir,你係行內人,說話有條理,想聽下你意見。

1. 點解咁多學校聲淚俱下力陳操練害處,以反對TSA,但轉 ...

多謝帶討論,回應下自己想法:
1.其實如何可以,最好pre-s1都不用考,但可惜香港教育制度以考試主導,所有呢個制度下的課程都要跟住走,教唔哂有乜辦法唔補課,派位唔好(可量化),育人有幾好(難以量化),家長選校都大打折扣。TSA 事件帶起操練的討論,故此大家乘勢集中推倒它,而改良版TSA(即BCA)的確比以前減少了操練誘因。
2.操練對學習來說是必需的,不過你提及不好的東西(相信是指過份操練)強加於學生,的確有違教育人的原則。可惜部份教育人不覺得過份,不覺得強加,並認為是必需的時候,他們反覺得自己已很「盡力」教「好學生」,為學校派位爭取最好成績。
育人責任靠個別好老師。

伍Sir你好,我想問問,小女現四年級,剛完成考試。上年11月開始給她到補習社,未補前上學期數學都有八十幾分,但今次只有六十幾分,真係好失望。請教下,我女是好唔小心的,例如今次計帶分數加減,女係無加減側邊個帶分數的數;另一題:計長方形面積16 x 8,但佢就橫式都寫錯:16 x 6,直式就寫16 x 16;真係暈抵。
我想請問,下年五年級,我可以怎樣幫助她,是否找個人補習,好過小組咁補呢?真係好苦惱

伍sir 發表於 18-6-21 18:08
毫米公里係小三課程,你女兒學校教快了?一般厘米vs米不太難處理,全部用實物量度入手,當佢有個概念會較 ...

伍sir你好, 請問你對學校教快課程,有什麼看法

miujoey 發表於 18-6-22 11:23
伍sir你好, 請問你對學校教快課程,有什麼看法
我校都有教快, 連續幾課教幾課書cm,mm, km,m,kg,g   學校教得幾好,仲有補底班,   小朋友是明白的,但抄埋一碟就易溝亂, 課程真是教得好快, 每教完一課一定要溫書確保明白,唔係好難跟上.  

伍sir 發表於 18-6-22 07:48
多謝帶討論,回應下自己想法:
1.其實如何可以,最好pre-s1都不用考,但可惜香港教育制度以考試主導,所有 ...

Pre S1 係由小學會考,學能測驗,Pre S1 演變而來派位用。沒有 pre 1 如何掌握學生水平派位呢?

如果教育人員不認為操練過份,就不會咁多教育人員痛陳操練(只有TSA)的害處。有沒有人咁天真認為沒有TSA香港學校便沒過份操練問題?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 18-6-22 07:28
咁「懶」可以點處理呢?我見到好多呢類小朋友

我見到好多懶的員工,唔知點處理。比D甜頭佢,一陣又再來。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 18-6-22 07:28
咁「懶」可以點處理呢?我見到好多呢類小朋友

懶係無得搞咁滯,以下例子。
有d非華語學生,懶學中文,無興趣,無需要,無動機,呢d同文化背景有關,家人都想佢學好中文,但自己又幫唔到,考得唔好唔緊要,一定有書讀上去。花好多心機都係行前少少,面對呢d只能盡人事。

miujoey 發表於 18-6-22 11:37
我校都有教快, 連續幾課教幾課書cm,mm, km,m,kg,g   學校教得幾好,仲有補底班,   小朋友是明白的,但抄埋一 ...

課程快慢,好似食野食得又快又多咁,食到咪食快d,食完都要消化,因人而異。如果學生吸收到,我贊成教快d,得佢學多d,否則夾梗快只會消化不良罷。

virox 發表於 18-6-22 00:07
伍sie你好,

那請問除法和份數都關於分數量,應該如何向小朋友簡單清楚地說明兩者意義有何分別呢?

除法同分數運用有好多相同之處。詳細解說不在此討論,教科書大把。先讓學生明白什麼叫「等分/平均分」,分多少份即是指除式中的除數,同分數中的分母相同;只是分完後除法只著眼其中一份,但分數會著眼分子的數目。
例: 6除以3,即將6平均分成3份,其中一份是2;但6的三分之二,都是將6分成3份,但著眼於分子的數目,即其中的2份,即是4。
最後,如何解釋都是要看學生的難點在哪才決定怎樣解。

shadeslayer 發表於 18-6-22 13:57
Pre S1 係由小學會考,學能測驗,Pre S1 演變而來派位用。沒有 pre 1 如何掌握學生水平派位呢?

如果教育 ...

沒有tsa只是少個誘因於初小發生過份操練。上到高小咪繼續操pre-s1,有學校於小六下學期前就完成課程,只操pre-s1。
其實cut左pre-s1唔得? 升中唔可以好似升小咁大抽獎?呢d值得大家諗,不過香港呢個精英制社會,應該行唔通了。

IloveJJ 發表於 18-6-22 14:16
咁即係你認為呢個方法可行?定唔好?

其實我意思係,懒係人性,一般人只有極少數東西有衝勁,有樂趣,有團火,才做到自發性的「不懶」。其如是被迫的「不懶」,例如一懶就被人打,好似隻馬,一跑慢D,偷懶,即被騎師打。

大把大人收錢番工都懶,何況小學生。

問有冇方法教導小孩不懶,again a wrong question.

伍sir 發表於 18-6-22 19:06
沒有tsa只是少個誘因於初小發生過份操練。上到高小咪繼續操pre-s1,有學校於小六下學期前就完成課程,只操 ...

大抽獎?有些在EK的教育界人士,出書的教育大學講師,認為 5 band 改 3 band 係敗政,增加班中差異,並認為係教改敗筆。你真的有點不同。

用你的思考,升小,升中大抽獎,升大會否大抽奬? 中學無過份操練問題?又會否做成小學生無盡力讀?

伍sir 發表於 18-6-22 18:59
除法同分數運用有好多相同之處。詳細解說不在此討論,教科書大把。先讓學生明白什麼叫「等分/平均分」,分 ...

伍sir你真係好好啊,我明白喇(emoji)真係好有教學熱誠(emoji)(emoji)

回覆 shadeslayer 的帖子

//其實我意思係,懒係人性,一般人只有極少數東西有衝勁,有樂趣,有團火,才做到自發性的「不懶」。其如是被迫的「不懶」,例如一懶就被人打,好似隻馬,一跑慢D,偷懶,即被騎師打。

大把大人收錢番工都懶,何況小學生。

問有冇方法教導小孩不懶,again a wrong question.//

大部分家長已經忘掉了自己以及同輩們孩提時代有多懶。不斷憑空想像著一個正常孩子應該非常非常努力為自己前途打拼。

我有大量這樣的親友:自己讀小學時平時絕不溫書,默書也hea溫,但卻要求孩子讀小學時平日主動溫書,主動做補充練習,否則就是懶;自己讀中學時,除測考期間外從不溫書,功課也做不齊,但卻要求孩子每天花幾小時在功課、溫習上。做不到就罵。   

其實家長們所要求的是生一個千中選一的超級勤力人, 或者可以稱之為讀書機器。  

我本人讀書也不差,可以考入大學,但在大部分現代家長心目中,我小時候是個很懶的學生。

HK-MAN    發表於 18-7-4 16:52
crysta2l    發表於 18-6-25 12:55
yovin    發表於 18-6-25 05:23
akys    發表於 18-6-23 10:40

eviepa 發表於 18-6-23 08:38
回覆 shadeslayer 的帖子

//其實我意思係,懒係人性,一般人只有極少數東西有衝勁,有樂趣,有團火,才做 ...

所以我一見到呀女D睇唔過眼野,咁立即諗起自己和老婆以前係咁的,好多地方己比我地以前叻,就怒氣大減。。。哈哈。
‹ 上一主題|下一主題