用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 報私校、直資要交課外活動cert ?
go

報私校、直資要交課外活動cert ?

以前一路聽到話報小一要準備交cert, 但是報港同,播道,或者漢華⋯etc 的直資,都是上網填下個人資料,upload 証件相和出世紙等証明。其實又無話要放cert ,咁實質d 証書係咩時候有機會show 比學校睇呢?

回覆樓主:

証書冇乜用, 面試時表現才重要。

回覆樓主:

通常去到2nd in, 如SPB, YW(唔熟女校)嗰d要交portfolio, 不過個人覺得certificate of achievement 冇乜大用處,要真係攞獎嗰d會有少少用。不過最最最重要,係面試表現,即使冇攞獎,都有potential。

有d學校收portfolio,有d唔收。有時津校叩門交個靚仔portfolio都只係用嚟搏一個面試機會 (有d學校揀嚟in)。無論如何,學左嘅嘢始終係自己。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

好少學校兜口兜面話一定要交補充資料(如portfolio,課外活動學習証明)
你可以唔交,咪即係放棄補充資料部分囉。面試當然重要,亦唔代表100%學校都100%唔會睇
亦有學校講明唔收,或限制頁數。如港同,講明唔收,帶到去都唔收

Charlotte_mom 發表於 18-6-14 10:56
好少學校兜口兜面話一定要交補充資料(如portfolio,課外活動學習証明)
你可以唔交,咪即係放棄補充資料部 ...

其實academic cert 係咪指cambridge, 普通話嗰d? 課外活動cert 除左朗誦仲有咩cert 可以諗吓?

回覆樓主

證書泛濫
我諗值得放的只有champion,1st & 2nd runners up 才有用
cert of achievement/attendance 比錢出席就有嗰d應該無咩用吧

回覆樓主

Interview performance 更重要

回覆樓主

直私面試其實小朋友和父母臨場表現最重要。但是叩官津有幾張獎狀(不是朱肉奬)和認受性高的証書是需要的。

ednamode11 發表於 18-8-21 12:04
直私面試其實小朋友和父母臨場表現最重要。但是叩官津有幾張獎狀(不是朱肉奬)和認受性高的証書是需要的。 ...

係,父母臨場表現都好重要

回覆樓主:

播道同漢華報名時都收喎

rinarina 發表於 18-6-14 08:07
以前一路聽到話報小一要準備交cert, 但是報港同,播道,或者漢華⋯etc 的直資,都是上網填下個人資料,uplo ...

之前見過好多間私小都無証書。

rinarina 發表於 18-6-14 08:07
以前一路聽到話報小一要準備交cert, 但是報港同,播道,或者漢華⋯etc 的直資,都是上網填下個人資料,uplo ...

面試最緊要。

回覆 rinarina 的帖子

我小朋友2018/19小一
我個人覺得CERT無咩用, 我小朋友無CERT, 也有多於8個OFFER(一早放哂)

家長唔好比太大壓力自己及小朋友, 認真就可以, 加油

我諗最主要係INTERVIEW 表現係最大...INTERVIEW 唔得..多多CERT都未必有用...同埋都好多學校都講明唔睇CERT

ednamode11 發表於 18-8-21 12:04
直私面試其實小朋友和父母臨場表現最重要。但是叩官津有幾張獎狀(不是朱肉奬)和認受性高的証書是需要的。 ...

認受性好緊要。好似安格斯牛排証書就無咩用。