用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德萃 vs 陸慶濤
樓主: Phinephine77
go

德萃 vs 陸慶濤  

回覆樓主

我見你所說的情況,其實好多小朋友都會遇上,由其係仔,仲要雙職家長未必花到時間跟功課,好平常。
如果學校冇導修堂,自己未放工,唯有搵輔課班完成了功課,自己回家用剩下時間溫下習。
中文底子弱,最好是大量閱讀,或培養返看中文圖書習慣。趁暑假補下中文!

Soundervolt 發表於 18-6-15 13:08
學校有冇導修堂(功課堂)?睇嚟您囝仔已經expect您每日幫佢一齊完成功課,所以更加唔想單獨完成,佢嘅學 ...

陸小每日最後一堂有35分鐘導修堂做功課。

Phinephine77 發表於 18-6-15 12:56
唔知仲有無陸小用家知係咪真係一科主科一唔合格就會留班?

又或者掉轉諗,我自己豁出去,如果要留班就由得 ...

全年計主科有一科唔合格就要留班,聽聞差少少可以試升。二年級開始先有補底班,因為要睇上一年成績,應該係成績較底嗰10幾人就會安排補底。另外數學科成績比較差嘅同學,佢地每堂數學堂會去小班上堂。中文英文就係早會或導修堂去輔導班,唔知一星期一次定兩次。

Phinephine77 發表於 18-6-15 12:35
其實每個小朋友性情唔同,我都好羨慕人地輕輕鬆鬆就做到小博士(3科主科80分以上),而我仔就埋枱溫書好似 ...
真心話,你和我的情況實在和我太相似。我又係好擔心留班,只是一科不合格就要留班,但其他科又不差,原本讀得好的又要讀多一年,驚他會覺得悶和失去興趣。有時覺得小一小二因為一科唔合格就咁快判斷佢唔得要留班有點兒那個,真係有D小朋友到小三或四先會開竅,由其男仔比較遲熟。不過,沒法子,學校制度就是這樣,有時在想如果我小朋友在其他學校未必會是這樣子,但沒法子始終陸小是學術型,學生又是選過的。這點可能只有我和你明白,外來人沒有親身經歷好難會知。(不喜勿插,只是我對樓主的一些感受)

JforJessie 發表於 18-6-15 08:52
Miss Ginna Ng係現時嘅助理校長,來年德萃兩間小學嘅副校長係來自真道,夫婦嚟。 ...

我都喜歡真道,希望由兩位新副校長可以帶領老師們跟隨學校和校長的理念教學。因有一些活動教學的學校們理念很好,但老師沒有懷著同一信念,只懂不但罵學生,要學生坐定定聽她講書和跟他指示去做,實在令人失望(emoji)

polliebb 發表於 18-6-15 13:38

全年計主科有一科唔合格就要留班,聽聞差少少可以試升。二 ...
全年計主科有一科唔合格就要留班,聽聞差少少可以試升---------但好似都要經學校評估。二年級開始先有補底班,因為要睇上一年成績,應該係成績較底嗰10幾人就會安排補底----------但二年班一考試不合格就即刻要入補底班。

waiwaileung1 發表於 18-6-15 13:49
全年計主科有一科唔合格就要留班,聽聞差少少可以試升---------但好似都要經學校評估。二年級開始先有補底 ...

我知二年級考完試補底班會改,但二年級最初去補底班係睇一年級成績,老師講的。

Phinephine77 發表於 18-6-15 13:03
同埋陸小既補底班係點?係咪一年級無?定真係唔合格先有。我仔個d掹車邊就要家長自己搞?
...
係,掹車邊會叫你自己跟,但二年班一唔合格即入補底班。

polliebb 發表於 18-6-15 13:52
我知二年級考完試補底班會改,但二年級最初去補底班係睇一年級成績,老師講的。
...
對。我只是說二年班不合格即入。

waiwaileung1 發表於 18-6-15 13:49
全年計主科有一科唔合格就要留班,聽聞差少少可以試升---------但好似都要經學校評估。二年級開始先有補底 ...

當然試升唔係自己想試就可以試,應該係真係差少少嗰啲同學先有機會。

polliebb 發表於 18-6-15 13:55
當然試升唔係自己想試就可以試,應該係真係差少少嗰啲同學先有機會。

所以我真係驚的。如樓主所說,老師真係會向你提一科主科唔合格都會留班的even 就算你其他科好OK,所以有一定壓力。你係陸小都知小二開始佢份中作卷都有一定的要求,要係50分鐘內做咁多頁紙還要加看圖作文,對於某些唔鐘意中文,想像力冇咁豐富重要唔鐘意寫字但要寫咁多字的小朋友,真係有點吃力,愈高年班我都真的不敢想。不過,都係個句一定有小朋友做到,始終學校的學生是選過,個人感受係有壓力的。我係好明白樓主的壓力和憂慮,真係要豁出去,但其實係好難,始終知道自己小朋友未必真係咁差。

waiwaileung1 發表於 18-6-15 14:14
所以我真係驚的。如樓主所說,老師真係會向你提一科主科唔合格都會留班的even 就算你其他科好OK,所以有一 ...

我明白會有壓力,但老師提下都好正常,唔通完全唔理先岩? 就算老師唔提自己都有壓力啦。中文作文我覺得老師都唔係好高要求,講真我小朋友都作得好差(我覺得),但老師俾分都手鬆,時間控制反而係重點,我怕做唔切多啲。閱讀理解真係堅深,我仔都失好多分,哩個暑假我都會要佢睇多啲書。

waiwaileung1 發表於 18-6-15 13:43
真心話,你和我的情況實在和我太相似。我又係好擔心留班,只是一科不合格就要留班,但其他科又不差,原本讀 ...

或者呢個心理壓力就係最驅使我考慮轉校的原因,我仔自己似乎無壓力,壓力響我自己身上。當然德萃因為無track record未必係最理想的選擇,但新校長既教育理念吸引。我都報左啟思、啟基、播道。啟思未有得in,啟基講明無位但叫左我地去in 計定分先,播道未有消息。WKF 同真道報左但無位無得in。

Phinephine77 發表於 18-6-15 14:21
或者呢個心理壓力就係最驅使我考慮轉校的原因,我仔自己似乎無壓力,壓力響我自己身上。當然德萃因為無tra ...

我覺得樓主要諗方法解決小朋友唔肯自己做功課哩個問題先,否則去到邊都一樣。好多新派直資例如真道,要學生自主能力非常高的。

polliebb 發表於 18-6-15 14:21
我明白會有壓力,但老師提下都好正常,唔通完全唔理先岩? 就算老師唔提自己都有壓力啦。中文作文我覺得老 ...
我冇話老師唔啱,只不過話自己有壓力。

waiwaileung1 發表於 18-6-15 14:25
我冇話老師唔啱,只不過話自己有壓力。

轉了校就無壓力嗎? 可能國際學校先適合。大家都係幫樓主分析轉校利弊,擔心樓主轉校都達唔到佢想要嘅結果。

Phinephine77 發表於 18-6-15 14:21
或者呢個心理壓力就係最驅使我考慮轉校的原因,我仔自己似乎無壓力,壓力響我自己身上。當然德萃因為無tra ...
可能真係只有我和你是身同感受。試下播道,唔差,起碼初小不會太著重成績,會輕鬆D。

polliebb 發表於 18-6-15 14:30
轉了校就無壓力嗎? 可能國際學校先適合。大家都係幫樓主分析轉校問題。
...

我冇話轉了校就無壓力,國際學校都唔一定無壓力,之前有D讀某些國際學校的JM都有說過。我知大家都係幫樓主分析轉校問題。

waiwaileung1 發表於 18-6-15 14:34
我冇話轉了校就無壓力,國際學校都唔一定無壓力,之前有D讀某些國際學校的JM都有說過。我知大家都係幫樓主 ...

所以我覺得要睇壓力原因,我講國際學校係針對樓主話怕中文科唔合格要留班啫。但樓主問題似乎唔止係中文科弱嘅問題,轉校是否有幫助呢?

坦白講, 除了官津小學, 基本上稍有名氣既直資/私立小學, 對升班都有基本要求.

大家成日話直資/私立學校篩選過學生, 學生水準較平均, 咁學校對佢地有多少少要求, 其實亦好合理吧!

只需要達全科合格就可以升班呢就個咁低既要求都話驚fulfill唔到, 咁去邊都唔係太有用.

從少就不學習面對壓力, 日後出事時只會更大鑊!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。