用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德萃 vs 陸慶濤
樓主: Phinephine77
go

德萃 vs 陸慶濤   [複製鏈接]

回覆 Phinephine77 的帖子

卢庆涛不错的

polliebb 發表於 18-6-15 10:09
樓主除擔心中文外,好似都有話小朋友唔可以主動溫習,要家長陪佢谷佢溫書,我好奇除國際學校外,其他學校 ...
喺一啲氣氛無咁緊張嘅學校,想成績好,都要溫書,但唔溫書,亦唔會有好大嘅分數壓力,因主要唔係要你死記課本內容。當小朋友覺得唔係被迫,反而會更加主動同搵到樂趣。

JforJessie 發表於 18-6-15 10:19
喺一啲氣氛無咁緊張嘅學校,想成績好,都要溫書,但唔溫書,亦唔會有好大嘅分數壓力,因主要唔係要你死記課 ...

我唔認為陸小考試係死記課文內容,陸小小一更無背默,評估都係後期先有默寫一兩句。學hkpapa講,陸小合格已可升班,德萃無壓力係升班無要求?
樓主應該諗清楚分別。

hkpapa852 發表於 18-6-15 07:53
個人意見,唔好期望呢間中學會開IB。

IBO對申請開辦IB既學校既審批,多方面都有要求。
其實又有幾多家長真正對IB了解?

polliebb 發表於 18-6-15 10:25

佢壓力係來自workload?

JforJessie 發表於 18-6-15 10:35
佢壓力係來自workload?

我見樓主之前講小朋友唔緊張自己成續,要樓主卒佢成績先好啲,樓主因而覺得好辛苦。

polliebb 發表於 18-6-15 10:09

樓主除擔心中文外,好似都有話小朋友唔可以主動溫習,要家 ...

唔係話要家長幫就唔好,而係同佢做功課/溫習既過程唔暢順,佢有時心散,我又心急,有時佢會忟憎,我又忟憎,影響親子關係。加埋阿妹(K2)成日覺得我陪晒哥哥唔陪佢,可憐兮兮,阿妹真係有時會含住泡眼淚敲門入黎問我幾時陪完阿哥可以陪佢,雖然Dad 都已經陪住佢。

Phinephine77 發表於 18-6-15 10:42
唔係話要家長幫就唔好,而係同佢做功課/溫習既過程唔暢順,佢有時心散,我又心急,有時佢會忟憎,我又忟憎 ...

咁你要考慮轉校小朋友係咪就唔會心散,小一心散個人覺得好正常。

polliebb 發表於 18-6-15 10:44
咁你要考慮轉校小朋友係咪就唔會心散,小一心散個人覺得好正常。

可能樓主想搵一間放學後唔駛做咁多嘢嘅學校。

我識有幾個轉校生係轉校後變成自動自覺做功課,但之前學校係好高壓。

我仔就為咗返屋企有得玩,好努力喺校内盡快做晒啲功課。

回覆 Phinephine77 的帖子

你仔仔係咪細B?會唔會考慮/學校可唔可以重讀小一?有時D小朋友大一歲,吸收能力就高好多。

我女之前讀學卷幼稚園,重德育,課程唔深,無默測考,
平時睇書都只睇圖畫,唔肯認字,所以升小時都唔太識字。

升小後,學校鼓勵閱讀,校內閱讀風氣濃厚,每天都有閱讀時間。
從開學到現在九個月,見佢進步神速,小一程度嘅中英文書都可以自行輕鬆閱續(英文能力更高),
我好相信,佢六歲前無論我點捽佢,都唔會有咁嘅效果。

你仔考到LHT,能力應該唔錯,可能只係語文方面嘅能力未跟到。
試吓盡量諗辨法,留喺陸小,否則升中時又要同兔B/龍B爭多次,變數太多,又要擔心多一次。
(阿仔真係頂唔住作別論)

JforJessie 發表於 18-6-15 10:51
可能樓主想搵一間放學後唔駛做咁多嘢嘅學校。

我識有幾個轉校生係轉校後變成自動自覺做功課,但之前學校 ...

係學校做晒D功課,又似乎同邊類型學校無関喎。壓力? 可以來自家長~~~

mcl203 發表於 18-6-15 10:57
係學校做晒D功課,又似乎同邊類型學校無関喎。壓力? 可以來自家長~~~
...

其實我仔小一小二都一樣可以喺學校做晒功課,不過陸小確實多要家長invole嘅工作,簡單如錄音功課都要靠家長email俾老師 ,又要求家長伴讀,聽佢朗讀課文,幫佢手prepare presentation.

polliebb 發表於 18-6-15 10:39
我見樓主之前講小朋友唔緊張自己成續,要樓主卒佢成績先好啲,樓主因而覺得好辛苦。
...

我反而覺得心散唔關讀邊間學校事,似乎係孩子自家問題,通常初小學生都未必個個係自動波架啦!多數都要靠父母「磅」下跟下功課,等佢地慢慢大d,大人可以放手。
過往我好少聽陸小是讀得辛苦喎⋯⋯
老實說,我哋路人甲乙丙,除非件事好嚴重急切性,所以我唔會大力支持叫樓主轉校,呢個責任係好大,如果轉咗校,情況仍然一樣甚至更差⋯⋯到時候又點?

Felix223 發表於 18-6-15 11:03
我反而覺得心散唔關讀邊間學校事,似乎係孩子自家問題,通常初小學生都未必個個係自動波架啦!多數都要靠 ...

就係呀,所以樓主要諗清楚想轉校目的,如果因為要卒佢溫書,心散等,轉校係咪有幫助?

Felix223 發表於 18-6-15 11:03
我反而覺得心散唔關讀邊間學校事,似乎係孩子自家問題,通常初小學生都未必個個係自動波架啦!多數都要靠 ...

我都覺陸小是讀得辛苦喎!(不喜勿插,話出面D津小重辛苦重谷,畢竟每人感受唔同)當然,有人會覺得輕鬆。 感覺陸小都好少家長上來發言,較低調。

waiwaileung1 發表於 18-6-15 11:26
我都覺陸小是讀得辛苦喎!(不喜勿插,話出面D津小重辛苦重谷,畢竟每人感受唔同)當然,有人會覺得輕鬆。 感 ...

其實每個小朋友性情唔同,我都好羨慕人地輕輕鬆鬆就做到小博士(3科主科80分以上),而我仔就埋枱溫書好似打仗咁,佢晤會響學校做晒d功課返,我問佢小息做乜,佢話鐘意在走廊行下,有時去下圖書館,硬係唔肯做完功課返,結果每晩我放工返黎,滾水陸腳咁食完飯冲完涼即刻同佢跟功課,搞一個鐘到就要捉佢瞓,生活好stressful,到quiz 更甚。

因為中文掹車邊,老師提示過我考試晤合格有留班制度。老實講,我幾擔心留班,佢其他科都好ok,如果因為一科而留班,我驚佢連原本讀得好的都無心機。昨天都派晒卷,今年搞掂,但聽到高年級愈來愈艱深,係擔心日後唔知碌唔碌得過。

回覆樓主

唔知仲有無陸小用家知係咪真係一科主科一唔合格就會留班?

又或者掉轉諗,我自己豁出去,如果要留班就由得佢,咁我自己可以唔駛咁大壓力。

Phinephine77 發表於 18-6-15 12:56
唔知仲有無陸小用家知係咪真係一科主科一唔合格就會留班?

又或者掉轉諗,我自己豁出去,如果要留班就由得 ...

同埋陸小既補底班係點?係咪一年級無?定真係唔合格先有。我仔個d掹車邊就要家長自己搞?

Phinephine77 發表於 18-6-15 12:35
其實每個小朋友性情唔同,我都好羨慕人地輕輕鬆鬆就做到小博士(3科主科80分以上),而我仔就埋枱溫書好似 ...

學校有冇導修堂(功課堂)?睇嚟您囝仔已經expect您每日幫佢一齊完成功課,所以更加唔想單獨完成,佢嘅學習動機比較薄弱,呢點同讀邊間學校分別唔會太大,可以喺培養佢學習動機方面下多少少功夫。

Phinephine77 發表於 18-6-15 12:35
其實每個小朋友性情唔同,我都好羨慕人地輕輕鬆鬆就做到小博士(3科主科80分以上),而我仔就埋枱溫書好似 ...

我覺得你的兒子因為某種原因喜歡和你一起完成作業。也許他想和你在一起或者依靠你等等......我的兒子以前是相似的,但我一直教他不要等我,向他解釋為什麼。所以現在我只需要幫助那些確實很難或者他有錯誤的問題
‹ 上一主題|下一主題