用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德萃 vs 陸慶濤
樓主: Phinephine77
go

德萃 vs 陸慶濤   [複製鏈接]

Felix223 發表於 18-6-14 18:30
其實有冇嘗試用其他方法去解決你個仔現時的情況?係咪需要行到轉校呢一步呢?
...
可能樓主想唔到有什麼好方法呢? 唔知有沒有JM有好建議給樓主,集思廣益一下。

waiwaileung1 發表於 18-6-14 22:47
可能樓主想唔到有什麼好方法呢? 唔知有沒有JM有好建議給樓主,集思廣益一下。 ...

我呢方面未有咁豐富經驗,不過我見「小學雜談」版家長們成日會交流類似的問題,會不會只是出現了某些原因,對証下藥,會解決到?未試過又點知唔得?

Phinephine77 發表於 18-6-14 13:50
至於DSE ,如果揀德萃就預左好大成數唔考(如到時升返德萃自己中學),當考IB的話,我憧景德萃既教學手法/ ...

換作是我會先決定行哪條路,DSE或IB。

— 選DSE,盡最大努力幫ta補中文,陪操陪溫書,不轉校。

— 選IB,轉到有track record的IB校。

一個誤區是:有求知慾愛提問、不愛溫書操卷的孩子就適合讀IB。我想講讀IB需要更多主動學習的能力、自控力和時間規劃能力,其實對學生要求非常高。

且IB是雙語文,極可能最後仍然躲不掉中文科,要想清楚。

VRVR 發表於 18-6-14 22:21
副校長有什麼背景?

你是否指Ms Ginna Ng?
佢本來係數學科科主任,佢亦可以教Music, 佢之前係私立英文小學教過,仲要係幾谷的。佢對小朋友有耐性。

waiwaileung1 發表於 18-6-14 22:47
可能樓主想唔到有什麼好方法呢? 唔知有沒有JM有好建議給樓主,集思廣益一下。 ...

樓主如果決定唔轉校,哩個暑假俾小朋友睇大量書,哩樣都係陸小老師由小一開始已經好鼓勵。我唔知讀英文幼稚園係咪咁大影響,我小朋友讀happy school, k3所謂默書都係兩隻字,上小一時都識唔到幾多隻字添。

Phinephine77 發表於 18-6-14 13:50
至於DSE ,如果揀德萃就預左好大成數唔考(如到時升返德萃自己中學),當考IB的話,我憧景德萃既教學手法/ ...

個人意見,唔好期望呢間中學會開IB。

IBO對申請開辦IB既學校既審批,多方面都有要求。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

polliebb 發表於 18-6-15 07:01
樓主如果決定唔轉校,哩個暑假俾小朋友睇大量書,哩樣都係陸小老師由小一開始已經好鼓勵。我唔知讀英文幼 ...

多謝你,其實轉唔轉校我都知要諗計搞搞阿仔d中文。

hkpapa852 發表於 18-6-15 07:53
個人意見,唔好期望呢間中學會開IB。

IBO對申請開辦IB既學校既審批,多方面都有要求。

多謝你。IB牌唔易攞同埋另一位家長話IB既要求我都有心理準備。

呢個weekend 會疊高床板諗清諗楚。

Phinephine77 發表於 18-6-15 08:19
多謝你。IB牌唔易攞同埋另一位家長話IB既要求我都有心理準備。

單考慮考試制度,A level就無須考中文,但同ib一樣要經non jupas申請本地大學資助學位,位少D又競爭大

VRVR 發表於 18-6-14 22:21
副校長有什麼背景?

Miss Ginna Ng係現時嘅助理校長,來年德萃兩間小學嘅副校長係來自真道,夫婦嚟。

JforJessie 發表於 18-6-15 08:52
Miss Ginna Ng係現時嘅助理校長,來年德萃兩間小學嘅副校長係來自真道,夫婦嚟。 ...

原來還有副校長個位?又同助理校長唔同,你又知幾多嘢,兩個都係你朋友來?

Phinephine77 發表於 18-6-14 17:46
Sorry 想問多樣,學生品行如何?因有朋友指一般黎講新校老師對小朋友之間的欺凌問題未必有經驗駕馭,我個 ...

目前我層面見到嘅學生係乖嘅,跑來跑去同上堂講嘢我唔叫曳啦,比傳統學校學生活潑啲。

有聽過處理欺凌嘅例子,班主任有請學生親自道歉,受影響同學亦寫咗信原諒。嚴重同持續嘅事件,聯絡家長仍無法合作解決,影響到其他學生安全,有請有關學生退學,校方亦著意來年加強呢方面嘅支援同教育。

記得我仔轉校入去第一份英文功課,就係利用故事探討bullying,問小朋友點為之bullying、邊啲行為屬於bullying、被bully者嘅感受等,我覺得設計得好好。

以我所知新加入嘅老師教齡不淺,當然都可能會有較green嘅老師。而呢個團隊係以人為本,我相信會處理得好的。

ericaivan 發表於 18-6-15 09:02
原來還有副校長個位?又同助理校長唔同,你又知幾多嘢,兩個都係你朋友來?
...

家長group一有最新消息就share, 家長group內嘅人又識好多其他學校嘅家長,包括真道。

副校長已喺五月簡介會露過面,佢哋亦有喺facebook親自宣佈呢件事。

Phinephine77 發表於 18-6-15 08:13
多謝你,其實轉唔轉校我都知要諗計搞搞阿仔d中文。
如果問題源頭大部分係嚟自中文,就唔好轉,呢個唔太難解決。

Phinephine77 發表於 18-6-15 08:19

如果只因避中文, 而轉去一間連行咩學制都未明既學校, 個人認為並非好選擇

係LHT讀書, 只要各科合格就可一路直升上羅氏, 小朋友有時間可慢慢調節中文水平, 唔需要好似一般沒有中學既小學咁去趕課程, 呢個係龍校既好處

題外話, 日後小朋友如果想做高級公務員, 如果無香港教育局認何既中文學歷 (暫時只係認何HKCEE, HKAL, DSE), 都要考埋CRE既中文卷

如果因為學習模式, 坦白講, 只有徹底跳出傳統學校, 去選真係行IB既學校先可以.

學校如果開辦英制既GCE-AL或美制既AP, 其實亦只係另類 Exam Oriented 學習模式

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Phinephine77 發表於 18-6-14 18:23
你就好,起碼阿仔有比明確指示你。我仔又唔係話唔鐘意陸小,但我問過阿仔如果要佢轉校佢有無野唔捨得,佢 ...

我做決定時都怕揀錯,不過阿仔係好清晰要英文學校,佢肯定話轉,就跟。另外係我相信英文同普通話口語好,對整個生涯都會有用,屋企俾唔到呢個環境佢,亦唔會考慮花金錢時間外補。而家我最期待嘅係dream starter嘅混齡社會學習經歷同可以容許小朋友學快嘅Ed Metro。

我仔係需要好多時間鑽硏自己嘢嘅人,所以放學後工作量大嘅學校一定唔啱佢。

教學模式喺傳統同顛覆傳統之間仲有無限可能,每間學校都有不同嘅教學文化,總之學得開心就會學得好,真係人人期望同需要都不同。

JforJessie 發表於 18-6-15 09:12
家長group一有最新消息就share, 家長group內嘅人又識好多其他學校嘅家長,包括真道。

副校長已喺五月簡介 ...

我睇facebook只係簡介會介紹助理校長。可否話俾我知邊度可得知?

ericaivan 發表於 18-6-15 09:40
我睇facebook只係簡介會介紹助理校長。可否話俾我知邊度可得知?
剛話咗你知,你睇睇

VRVR 發表於 18-6-14 22:16

請問對於德萃兩年後開中學有沒有多一點資料?校方是否確定會成 ...
一切未有公佈,佢哋公開講會搞得掂咪信住先,當冇咁讀住先。

JforJessie 發表於 18-6-15 09:18
如果問題源頭大部分係嚟自中文,就唔好轉,呢個唔太難解決。

樓主除擔心中文外,好似都有話小朋友唔可以主動溫習,要家長陪佢谷佢溫書,我好奇除國際學校外,其他學校,初小學生真的考試前可以咁自立自己溫書? 樓主話如果谷佢溫,成績就會好啲,咁小朋友未必係無能力,係樓主覺得要家長幫就唔好?
‹ 上一主題|下一主題