用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德萃 vs 陸慶濤
go

德萃 vs 陸慶濤   [複製鏈接]

讀緊陸慶濤小一,收到德萃小二插班offer,critically 諗緊係咪真係轉。考插班係因為感到實在太谷,見德萃九龍開新校加上理念吸引,所以試下。阿仔好奇心強,鐘意尋究底,強數理,中文較弱,英文ok,幼稚園全英文,上到小學面對多左中文比較吃力,可以谷,但難免辛苦。陸慶濤最大吸引是一條龍,德萃最大吸引是教學理念。
   14    0    0    0

Phinephine77 發表於 18-6-14 00:14
讀緊陸慶濤小一,收到德萃小二插班offer,critically 諗緊係咪真係轉。考插班係因為感到實在太谷,見德萃九 ...

陸慶濤是直資中收費較平,保良局管理,是non-profit making 的機構。

德萃擺到明是profit making 機構。不過如德萃比到很多陸慶濤無的嘢你,就一定要付出多點學費了,這也是公平用者自付唧。

明白做決定係需要好大勇氣,我經歷過。你小朋友個性同能力係啱讀德萃,但我對陸慶濤唔了解,唔識幫你比較⋯

你小朋友對而家學校抗拒嗎?德萃嘅缺點你哋接受到嗎?

回覆樓主

如果是我就一定不會轉,感覺downgrade左 再者,我認為小學打好學術底子好重要,學習唔下苦工學術根基又點會紥實。當然,若你真的谷到頂唔順,影響親子關係同小朋友情緒就另當別論,這個要你自己去衡量了。

回覆樓主:

你小朋友讀得較辛苦,似乎唔係因為學校太谷,而係小朋友中文底子差了。其實樓主小朋友將來出路會唔會考DSE? 會的話,一定LHT, 幫小朋友打好中文基礎。

陸慶濤唔錯, 我有研究過.

我因為太遠又唔搬, 先放...

但樓主話"谷", 係真的.

Phinephine77 發表於 18-6-14 00:14
讀緊陸慶濤小一,收到德萃小二插班offer,critically 諗緊係咪真係轉。考插班係因為感到實在太谷,見德萃九 ...

不如問吓自己, 日後想子女升讀甚麼樣既中學?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sunnymama2 發表於 18-6-14 07:39
你小朋友讀得較辛苦,似乎唔係因為學校太谷,而係小朋友中文底子差了。其實樓主小朋友將來出路會唔會考DSE? ...

中文底子差係事實,留返在陸小谷佢無疑係一個選擇,而這點沒錯就是扣連日後是否打算考DSE以及中學以至大學的升學問題,這些我未深入諗。

陸小無呈分試,一條龍得黎亦無乜退路,德萃其實我唔知有無呈分試,而聲稱2020先開辦既中學亦當然唔及陸小而家已肯定有間羅氏直上咁穩陣。講座上德萃講明唔考DSE ,我暫時抱開放態度。

Phinephine77 發表於 18-6-14 08:21
中文底子差係事實,留返在陸小谷佢無疑係一個選擇,而這點沒錯就是扣連日後是否打算考DSE以及中學以至大學 ...

看來錢對妳嚟講唔係大問題, 咁不如去宏信, 或者PLK天后新開辦個間仿國際學校

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mimi222shi 發表於 18-6-14 08:17
陸慶濤唔錯, 我有研究過.

我因為太遠又唔搬, 先放...

好多人當多測多考係谷,我覺得太表面了。多測多考,但每次範圍少,小朋友温書會輕鬆d。 我亦冇聽過朋友用家話課程太深。真正谷,係教淺考深,或教深考更深嗰d。而而LHT一條龍直上羅氏,相信學校冇必要谷盡學生為佢爭取升中的亮麗成績。而且羅氏的上年dse成績絕對拍得上band 1中學,如果今年dse成績都keep到,相信LHT會更搶手。

所以最大問題係,樓主想將來上什麼中學,如果係考dse, 我一定會留喺LHT, 現在只是小一,仲有大把時間追中文。

我本身都有LHT offer, 但因為太遠,所以放了offer.

hkpapa852 發表於 18-6-14 08:26
看來錢對妳嚟講唔係大問題, 咁不如去宏信, 或者PLK天后新開辦個間仿國際學校

...

呢d對我呢講又貴左d⋯⋯

LHT升班要求: 主科全年平均分合格 (好似係60分).

其實唔高, 如果驚咁都達唔到, 去邊間都無運行

Phinephine77 發表於 18-6-14 08:35
呢d對我呢講又貴左d⋯⋯
宏信小學學費都係一年 70,000內, 去到高中有得讀IBDP都係 8X,XXX, 讀NSS考DSE都只係 6X,XXX

我又唔認為佢貴得過妳依家考到個間

回覆樓主:

德萃太新,感覺入去做白老鼠,有太多不明朗的事。不如考下其他學校。
中文差除非轉國際,否則間間都要讀中文。

sunnymama2 發表於 18-6-14 08:33
好多人當多測多考係谷,我覺得太表面了。多測多考,但每次範圍少,小朋友温書會輕鬆d。 我亦冇聽過朋友用 ...
LHT有多次考測, 一般人睇係谷(我OK既, 也覺得係KEEP住溫書)
但事實上, 好多津校都係一年有N次測驗, 只因要交學費, 好多家長見考測就嗌辛苦...

記得面試, 佢見小朋友數學好, 真係狂問佢數學

家長面試, 老師都係著重家長是否認同學校理念, 特別係學術.
LHT重學術.

教淺考深, 唔少學校係咁,間接叫人出去補追進度, 差!

我寧願, 教深考深!

mimi222shi 發表於 18-6-14 09:04
LHT有多次考測, 一般人睇係谷(我OK既, 也覺得係KEEP住溫書)
但事實上, 好多津校都係一年有N次測驗, 只因要 ...

你講得冇錯,最慘見到學校要小朋友識多半年至一年的課程,考得唔好,就出去補習,日日追程度,辛苦了家長和孩子!

另外你講開,我覺得LHT第一輪多數收男仔,可能男仔數學一般比女仔好,由此可見,LHT都幾着重理科,始終理科好,多數都對科學有興趣,亦係學校重點課程。

sunnymama2 發表於 18-6-14 09:09
你講得冇錯,最慘見到學校要小朋友識多半年至一年的課程,考得唔好,就出去補習,日日追程度,辛苦了家長 ...
佢校車路線太狹窄, 唔係搬, 真係返唔到學.
我都認真考慮過LHT.

我小朋友一出黎, 就自己話問左佢好多條數,(佢中英都係學校學術金獎, 但係數學問得特別多)

"識多半年至一年的課程"都未必有問題

問題係, 平時唔教, 考測先黎深, 呢樣先難頂.

我BUY明碼實價

mimi222shi 發表於 18-6-14 09:19
佢校車路線太狹窄, 唔係搬, 真係返唔到學.
我都認真考慮過LHT.

我真係一心讀LHT,仲諗住搬,仲上網睇過將軍澳d樓。不過生活大改變,因為冇人幫手湊,6299唔會搬,我要辭職湊仔,犧牲都幾大。

不過好彩5月尾收到九龍區小學的call,即刻relax 左好多,生活一樣照舊,所以忍痛放LHT。

樓主讀緊陸小,發覺唔適合自己,早啲跳船係啱既! 希望你搵到更適合小朋友既學校啦.
‹ 上一主題|下一主題