用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 灰爆! 唔知應該揾咩學校俾阿仔
go

灰爆! 唔知應該揾咩學校俾阿仔  

阿仔讀band 1 英中, 今年repeat S3, 但今年又係hea讀, 成績強差人意, ㄧ定無得留低。

我同老公都平心静氣問過究竟佢有咩諗法, 但阿仔始终唔肯同我哋商量, 只係叫我哋唔好煩!
依家考完final exam, 再問佢有關學業同出路問題時, 佢仲係話好煩, 叫我哋唔好理!

唔知band2尾band3頭的中學會否收佢讀S4?

Rabbitlolo 發表於 18-6-13 20:05
阿仔讀band 1 英中, 今年repeat S3, 但今年又係hea讀, 成績強差人意, ㄧ定無得留低。

我同老公都平心静氣 ...

會唔會係英中讀得無成功感?跟唔到又repeat 比著我都唔開心!
又或者佢有無其他興趣?幫佢係其他方面搵下成功同存在感⋯⋯比佢覺得你地真係想幫佢

bigbigeyeeye 發表於 18-6-13 20:41
會唔會係英中讀得無成功感?跟唔到又repeat 比著我都唔開心!
又或者佢有無其他興趣?幫佢係其他方面搵下 ...

其實中三可以試下報VTC。VTC有其他實用課程讀除了中英數外。

bigbigeyeeye 發表於 18-6-13 20:41

其實上次要repeat 我都怕學校程度太深, 令佢冇心機讀, 所以叫佢考慮吓轉校, 但佢堅決say no, 仲話會俾心機重讀, 但呢年都係機不離手, 完全自我放棄

Classroom 發表於 18-6-13 21:48
其實中三可以試下報VTC。VTC有其他實用課程讀除了中英數外。

我都有上網睇過vtc同埋youth college的課程, 覺得如果唔想讀主流中學, 倒不如學啲實用D或自己有興趣的科目。
其實提議過阿仔考慮吓讀youth college, 但俾佢話煩, 仲話ㄧ定升到S4。真係俾佢激到反晒白眼!

海綿潛艇 發表於 18-6-14 14:26
可能需要搵其他人開導下佢

其實學校老師同佢傾過, 同阿仔啱傾堂哥堂家姐又同佢傾過, 但都揾唔出佢沈/hea的原因, 或且佢唔肯講。如果知道阿仔點諗或逃避啲咩, 我哋先可以幫到佢。
依家我唯有兩手準備, 揾定B2B3的學校試吓上S4, 又睇定Vtc 同Youth College 的課程啦!

青春期的反應,整日都不知自己想點…

Rabbitlolo 發表於 18-6-14 14:45
其實學校老師同佢傾過, 同阿仔啱傾堂哥堂家姐又同佢傾過, 但都揾唔出佢沈/hea的原因, 或且佢唔肯講。如果 ...
s3升s4要選科,正常轉校上s4的話好大可能入不到心儀科目。若真要留班就建議留在原校試多一年s3!

Rabbitlolo 發表於 18-6-14 14:45
其實學校老師同佢傾過, 同阿仔啱傾堂哥堂家姐又同佢傾過, 但都揾唔出佢沈/hea的原因, 或且佢唔肯講。如果 ...

點都要同佢心平氣和傾吓,唔係一句好煩就唔傾,又或者你地幫佢搵定唔同學校比佢揀,始終係佢去讀、佢的人生。佢唔去面對,好難搞。

MM1155 發表於 18-6-14 15:58
s3升s4要選科,正常轉校上s4的話好大可能入不到心儀科目。若真要留班就建議留在原校試多一年s3!
...

佢今年已經repeatS3, 無得再留

Jane1983 發表於 18-6-14 16:31
點都要同佢心平氣和傾吓,唔係一句好煩就唔傾,又或者你地幫佢搵定唔同學校比佢揀,始終係佢去讀、佢的人 ...

我同老公已經多次心平氣和去同佢商量, 只係阿仔有心逃避, 講唔夠兩句就答〈得喇得喇〉, 跟住再講就話我哋〈煩〉、〈好煩〉, 跟住入房。

佢都十幾歲真係無佢辦法, 我同老公真係好心煩 , 怕佢唔識醒, 再沉落去變廢青

Rabbitlolo 發表於 18-6-14 16:45

聽你講都係,repeat一年都唔醒,仲掛住打機。蹉跎落去,驚佢更無自信和動力……

成功感要在小學培養!

我諗我明,口裡說會努力讀書升班,一來可以令父母唔好咁煩,二來嘗試 motivate 自己,但係心知自己唔多得,唯有見步行步。讀 VTC,我覺得讀二線學校會好 d。

回覆樓主:

孩子可能不適合讀B1,B2頭都很谷,也未必收,找B2中至尾,有愛心的學校,重建孩子的自信和動力是最重要。

回覆樓主:

調景嶺嘅匯知中學收好多中四插班生,可以睇下啱唔啱

回覆樓主:

主因咪打機唔溫書。
Repeat完都唔能提升分數,都有必要再傾吓將來嘅去向,因為而家係學校未必會再留你。
慢慢同佢傾,叫佢比番方向比你。

回覆樓主

樓主個仔有曬打機成癮的症狀,屬精神健康疾病之一。搵學校只是其次,要尋求專業人士支援。