用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間傳統名小較為活動教學(冇咁死背書)同冇咁chur? ...
樓主: K-hahaha
go

邊間傳統名小較為活動教學(冇咁死背書)同冇咁chur?  

hohoho888 發表於 18-6-14 10:09
玫小算是有名氣嗎?
其實我都唔知點定位佢, 睇落是活動唔CHUR是英小
但升中, 成績就真係好好好好靠自己
如果以功課量同測考點書量計, 玫小可能比官津校還要Chur
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hohoho888 發表於 18-6-14 10:09
玫小算是有名氣嗎?
其實我都唔知點定位佢, 睇落是活動唔CHUR是英小
但升中, 成績就真係好好好好靠自己

要等玫小用家回覆,我好好奇佢地的英文水凖,如果可以train 到好英文底,又幾好。

不過從來升中都靠自己成績。本身讀得叻,去邊都得。

Wonderlady 發表於 18-6-14 10:13

要等玫小用家回覆,我好好奇佢地的英文水凖,如果可以tr ...

不過從來升中成績,除左自己叻,都係要靠前幾界師兄姊D PS1成績,又除非你打算直升~~~

Eng Lit 係一本英文小說,無野背.

Grammar其實睇書多, 自然會識應用.

RME邊科?

hkpapa852 發表於 18-6-14 10:11
如果以功課量同測考點書量計, 玫小可能比官津校還要Chur
REALLY?

我反而觉得背书很重要。记忆力是学习能力中最重要的一种。今时今日,还有哪一间学校会叫人死背,但不解释,不应用?
懂得背书,再用出来,威力无穷,赢人几条街。

mimi222shi 發表於 18-6-14 10:18
Eng Lit 係一本英文小說,無野背.

Grammar其實睇書多, 自然會識應用.

RME係類似聖經, Eng Lit無得背? 背左好多年啦喎-~~~

mcl203 發表於 18-6-14 10:36
RME係類似聖經, Eng Lit無得背? 背左好多年啦喎-~~~

曾經D老師都講過,初小可以靠背而取得高分,P3開始會開始效用消失~~~

港同簡介會都有話, 佢地都有抄寫背誦, 話抄寫背誦在學習過程中是必要的, 我諗大家講既唔想抄寫背誦是唔想太多吧, 但點先為之太多就因人而異了. 我本身唔反對抄寫背誦, 學語文,文學要必要抄寫背誦

mcl203 發表於 18-6-14 10:17

不過從來升中成績,除左自己叻,都係要靠前幾界師兄姊D PS1 ...

其實尼個靠師兄師姐的制度,對弱學校非常不公,只會令全港學生各走極端。

不過成績,中英數水平永遠跟自己。係叻,無得人攞得走。係本身band 2 邊緣的學生,希望跟大隊入band 1 。

講真,如果係玫小可以train 到中英流利,自信活潑,都好唔錯。不過可能多數人也選擇外國升學。

有玫小用家分享下便更好。

mcl203 發表於 18-6-14 10:42
曾經D老師都講過,初小可以靠背而取得高分,P3開始會開始效用消失~~~
...

背係基本,懂得把背的嘢再運用才可在高年班取高分。

Wonderlady 發表於 18-6-14 10:48

其實尼個靠師兄師姐的制度,對弱學校非常不公,只會令全 ...

咁又回歸弱校既成因~~~

mcl203 發表於 18-6-14 10:36

好彩, 我地聖經不用考。
Eng Lit只係睇熟本書,根本無野背,考理解。

英常,有時出英文專有名詞,真係連見都未見過, 也無可能估到(有些係我中一時的EPA生字)

hohoho888 發表於 18-6-14 10:43
港同簡介會都有話, 佢地都有抄寫背誦, 話抄寫背誦在學習過程中是必要的, 我諗大家講既唔想抄寫背誦是唔想太 ...

我問過有位積極専業網友幾次,何謂佢所講既活動教學,佢次次都見唔到無答我~~~

mimi222shi 發表於 18-6-14 10:53
好彩, 我地聖經不用考。
Eng Lit只係睇熟本書, 根本無野背, 考理解。

Eng Lit睇熟本書,何解範圍咁窄下,背書係不可能? SFA 無 Eng Lit ? ~~~

中英默書,都要背默(真係要背),但唔計分。

適當練習下背書,係可行。

但唔贊成,咩都話背.
以英文科為例,身邊好多人都話好多野背,真係講"死記硬背", 會好辛苦!
中英考課外多, 重點係運用.

mcl203 發表於 18-6-14 10:55
我問過有位積極専業網友幾次,何謂佢所講既活動教學,佢次次都見唔到無答我~~~
...
自從開始要知升小學資料後覺得其實活動教學呢幾個字好浮,
我地呢D 傳統填鴨既, 就會覺得非填鴨式就係活動教學
呢個是我自己既解讀啦
但我諗如果將來要interview, 學校問你點解要選佢, 答鐘意你地活動教學囉
對方應該唔會覺得你有幾了解佢, 太model answer, 近乎hea 既答案...

hohoho888 發表於 18-6-14 11:05
自從開始要知升小學資料後覺得其實活動教學呢幾個字好浮,
我地呢D 傳統填鴨既, 就會覺得非填鴨式就係活動教 ...

真正既活動教學,除左國際學校,直私官津能做到所謂活動教學係得啖笑,學校真係活動教學,有幾多家長會接受到~~~

Eng Lit 要考open ended questions。(少數學校有,出咁深/背書都未必有意思)

英文科重點在寫作同閱讀卷。(每間學校都有,範圍更廣)

mcl203 發表於 18-6-14 11:09
真正既活動教學,除左國際學校,直私官津能做到所謂活動教學係得啖笑,學校真係活動教學,有幾多家長會接 ...
不過比起我地果代
我覺得而家就算是官校都無以前咁填鴨