用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間傳統名小較為活動教學(冇咁死背書)同冇咁chur? ...
樓主: K-hahaha
go

邊間傳統名小較為活動教學(冇咁死背書)同冇咁chur?   [複製鏈接]

964000 發表於 18-6-16 17:49
其實很多英小,自知中弱英強,很多到中學便走(外國/IS), 再換過一批外來新血考DSE,所以keep著好成績
...

換過批中強英弱既考DSE ? ~~~

Jupiter 發表於 18-6-16 17:45
其實點解家長咁鐘意英小?中文難咁多,小學打好基礎其實好重要,我囡中小,英文都keep到高小水平,好多'名 ...

英小中文較弱,只係相對既比較,須知英小本身有部份學生非中文人,中文對佢地本身係有難度既。坊間不停將英中有自己小學部英小,去和同級學校既中文比較高低,當然中文成績係比較弱,但8X% DSE 合格,相信仍然係成績好好了~~~

WinnieCatCat 發表於 18-6-15 19:51
先問問老公在他心目中哪些是傳統英文名小,可能真係得兩三間。另外,你唔想太chur,想活動教學,但又想入 ...

其實我估樓主老公,自己細個名男校,自然想個女讀以前識那些女校而已,好多老公都係咁,講就易

都唔知而家行情

回覆樓主

你不如話俾佢知小學名津校第一輪係行計分制,三十分為滿分,有二十五分先叫穩操勝券。

其他一條龍學校,真光,培正,人地大比例優先收直屬幼稚園學生,女女首先要考入幼稚園先大機會。

最後就大抽獎講運氣,好彩就入到心儀學校,唔好彩就要叩門,叩門係揀精英。

知道遊戲規則後就會明白你以為揀學校時候,更大比例係學校揀你。

mcl203 發表於 18-6-16 18:26
換過批中強英弱既考DSE ? ~~~

回覆樓主:

spcps 也是英小

lingan 發表於 18-6-15 10:42
大圍果間好似唔係可直上SPK (銅鑼灣果間)
SPN SPK 我唔熟,只係知咁多。
識兩個上到,其中一個升小一時搬出九龍

Jupiter 發表於 18-6-16 17:45
其實點解家長咁鐘意英小?中文難咁多,小學打好基礎其實好重要,我囡中小,英文都keep到高小水平,好多'名 ...
Legacy 問題,又或者以為自己母語難得去邊

K-hahaha 發表於 18-6-13 18:56
老公堅持想阿女將來入傳統英文名小,而我則想她入活動教學的英小。為了兩公婆有相近理念,我唯有將自己的理 ...
For most people,小一遊戲是學校揀人,你兩公婆不如list out 心e的小學 n order perference,到有offer 時就可以快做到決定

964000 發表於 18-6-17 06:56

中學收一批中英皆強的不難吧,地區名校都很多supply. 其實很 ...

去年DGS 2個狀元是MCS小學過去的

回覆樓主:

唔chur,又想做名小生,世上豈有免費午餐?莫非佛系學習~入咗名小就自然會叻?

964000 發表於 18-6-17 06:56

中學收一批中英皆強的不難吧,地區名校都很多supply. 其實很 ...

要參考英小上英中,又以自己子弟兵為主,是否參考MCS, MSS, SJC 會較佳? 升中後大比例換血,似乎並不出現在此些中學。只計女子中學英文成績, MCS 和 MSS 亦似乎比HYS好吧~~~

mcl203 發表於 18-6-17 11:00
要參考英小上英中,又以自己子弟兵為主,是否參考MCS, MSS, SJC 會較佳? 升中後大比例換血,似乎並不出現 ...

呢尐有直屬中學嘅學校,基本上升中時外來生只佔中學部2-30%(中學部學額人數通常比小學高),若果本身升上中學部質量唔夠好,單靠呢批外來生搞好公開試整體成績係冇乜可能。

Soundervolt 發表於 18-6-17 11:30

呢尐有直屬中學嘅學校,基本上升中時外來生只佔中學部2 ...

咪係,就算論DGS,SPCC,佢哋升中都補充唔少兵源,以往係近半,亦佔極有優勢既收生權,起碼完全不受地域限制~~~

MrBeast 發表於 18-6-17 09:20
For most people,小一遊戲是學校揀人,你兩公婆不如list out 心e的小學 n order perference,到有offer 時 ...

正確!我當年都好心儀好多間學校,不過阿仔最後一間都考唔到亦派唔到。所以唔係一定有得俾家長選擇,不如諗定plan B好過。

conniemar 發表於 18-6-17 09:53
唔chur,又想做名小生,世上豈有免費午餐?莫非佛系學習~入咗名小就自然會叻?
...
應該是兩公婆要求不同想come to the middle.
有兩fds 在同一神校,一個頂唔順轉is,另一個話功課唔多頗輕鬆

mcl203 發表於 18-6-17 11:00
要參考英小上英中,又以自己子弟兵為主,是否參考MCS, MSS, SJC 會較佳? 升中後大比例換血,似乎並不出現 ...

就算引用MSS近年英文一科,亦似乎比BPS優勝,硬要説成英小升中大比例換血,才能達到幾好既DSE成績,是否對英小唔太理解?MSS S6 Vs S1既學生人數,係少左30%,靠大比例換血,更似乎偏離現實~~~

PS,無論英小或中小,都係好既學校,無分高低先後,重點係有能力教出好學生~~~

mcl203 發表於 18-6-14 11:09
真正既活動教學,除左國際學校,直私官津能做到所謂活動教學係得啖笑,學校真係活動教學,有幾多家長會接 ...

坊間既流傳...英小生升英中靠大量換血...甚麽中文甚弱...英小和中小英語水平無甚差別~~~

簡單D比較一下...睇吓某年2016/17年度數據分別...大量換血可能性已係#158提左...少左30%似乎已足夠否定可能性 ~~~

MSS Vs CCSC Vs BPS DSE 5+:

English Lang  MSS 70.3%    CCSC 38.9%    BPS ~58.0%
Chinese Lang MSS 17.2%    CCSC 21.0%    BPS ~29.0%

同為坊間評1A中學...中文是否真係如坊間所說分別這麼懸殊 ~~~

BTW...只係睇一年...無甚参考性 ~~~
‹ 上一主題|下一主題