用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間傳統名小較為活動教學(冇咁死背書)同冇咁chur? ...
樓主: K-hahaha
go

邊間傳統名小較為活動教學(冇咁死背書)同冇咁chur?   [複製鏈接]

swarovski2011 發表於 18-6-13 23:06
咁又有邊間啱男仔,又係傳統名校,又冇咁chur和活動教學呢?我知DBS係....
...

小學一年考三次試,考試符合教的內容; 無測驗或測驗無事先通知; 默書次數和範圍不多;呈分試無壓力(老師開聲叫D仔唔駛緊張);課外活動多到你唔玩 - 話學校chur 不如說怪獸家長自己chur。

利申: 舊用家

如果家長係諗住入到一間好學校, 就將小朋友交哂俾學校, 咩都唔使理, 愉快學習, 唔使點考測, 升中成績又好...

就真係樓上講既"天真"

Cherishvalue 發表於 18-6-14 09:04
小學一年考三次試,考試符合教的內容; 無測驗或測驗無事先通知; 默書次數和範圍不多;呈分試無壓力(老 ...
現實中, Chur的源頭在家長, 不在學校

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

K-hahaha 發表於 18-6-13 23:14
我堅新手,可否講解一下點考及點計分的遊戲規則啊?

我老公係傳統男校old boy,我自己是普通英中,父母加 ...

先扒文,知道津校點計分先。基本功都未做,別人答了你,你也不知道可以點做啦

Soundervolt 發表於 18-6-13 21:56
Chur或唔Chur好多時係睇學生嘅能力,唔係學校。
非常同意呢句!!!

hkpapa852 發表於 18-6-14 09:18
現實中, Chur的源頭在家長, 不在學校

我覺得兩邊都會,例如人稱較輕鬆既女拔小,可能只要將程度提高D,家長就要焗住跟著去跑,女拔小補習程度既普遍性,難得仲有人認為係較輕鬆學習~~~

我見標題標榜"死背書,我諗無咩名校能夠靠死背書而高分.(只有常識一科有機會)

樓主理解活動教學=不用"死背書"?

mimi222shi 發表於 18-6-14 09:31
我見標題標榜"死背書,我諗無咩名校能夠靠死背書而高分.(只有常識一科有機會)

樓主理解活動教學=不用"死背 ...

但死背係基本條件先!英文d past tense, pp,唔死背又點識。要高分就要背完懂apply。除非一D係過目不忘,就可以不用死背。

hkpapa852 發表於 18-6-14 08:22
妳認為點先算係活動教學呢?

其實我都知好難有傳統名校全用國際學校嗰套活動教學模式,所有我只希望有些名英小的老師教學時不是只是照課本齋噏,而是用多種不同形式去講解內容。而學生則有多機會show & tell / presentation 同 group project, 及實地體驗及考察

傳統好像和活動教學掛不上

真正活動教學和名牌的有以下
九龍區 - CKY
沙田區 - WKF
TKO - 真道

幼稚園方面如想入 CKY, Manhabit 機會大啲
WKY 的話浸幼都有 advantage.

揀幼稚園必須在九龍塘和有 NET 的

K-hahaha 發表於 18-6-14 09:44
其實我都知好難有傳統名校全用國際學校嗰套活動教學模式,所有我只希望有些名英小的老師教學時不是只是照 ...

傳統英文名小好多係天主教,作風保守,教學模式也保守,談不上任何活動教學。
可能要諗非傳統英小才有,直資就有可能。其實樓主你的想法根本不切實際,如果有,D家長就不用送仔女讀直資或國際學校?不如樓主同先生倾下,睇那一邊作出退讓。

回覆樓主

港同是活動教學,但不是英小,又不是「傳統名校」
其他之前提及的名女校/津校全部不是活動教學的,叫得「傳統」一般都傳統教學,presentation,group project總會有D但不會多, 始終如果多家長都嫌阻礙授課,得閒都操多兩本workbook啦。如果想多相信要IB school 如CKY or IS schools.

還有先搞清楚 IS, 直資, 私校, 官立及資助小學 的收生分別。這是會影響你選什麼幼稚園 和是否需要計划搬去什麼校網。現在 1 yrs..其實唔算早

其實我都知好難有傳統名校全用國際學校嗰套活動教學模式,所有我只希望有些名英小的老師教學時不是只是照 ...

如學校多有show and tell/presentation/group project, 我只想到王錦輝及真道, 但不是什麼理想"名"校。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

現實係, 如果間小學係要應付本地課程, 即要應付呈分, 無論係直資/私立/官津, 都唔可能有太多空間

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

lulumelody 發表於 18-6-14 09:36
但死背係基本條件先!英文d past tense, pp,唔死背又點識。要高分就要背完懂apply。除非一D係過目不忘,就 ...
我小朋友非語文資優, 但平時"大量"閱讀, 考測暫時未見過佢要背英文.但肯定非過目不忘的人.

小學常識, 係唯一肯定要背的科目, 其他科目因人而異.

如果目標係英小, 英文科有機會深過普通中小好多(一至2級), 樓主要留意,

Cherishvalue 發表於 18-6-14 09:04
小學一年考三次試,考試符合教的內容; 無測驗或測驗無事先通知; 默書次數和範圍不多;呈分試無壓力(老 ...

你說DBS?

hkpapa852 發表於 18-6-14 09:59
現實係, 如果間小學係要應付本地課程, 即要應付呈分, 無論係直資/私立/官津, 都唔可能有太多空間

咪係,除非係體制以外既學校,活動教學可能只係一種口號式既形容詞,真係想了解多D何謂活動教學,莫非將D座位唔係排排坐就係活動~~~

Wonderlady 發表於 18-6-13 20:21
其實玫瑰崗咪啱樓主。

活動,又唔太chur, 英小,有名氣。
玫小算是有名氣嗎?
其實我都唔知點定位佢, 睇落是活動唔CHUR是英小
但升中, 成績就真係好好好好靠自己

名小是否成績好, 起碼派位好, 先算呀?

mimi222shi 發表於 18-6-14 10:05
我小朋友非語文資優, 但平時"大量"閱讀, 考測暫時未見過佢要背英文.但肯定非過目不忘的人.

可以背既科目,GS,Eng Lit,RME,唔計中英默書~~~
‹ 上一主題|下一主題