用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間傳統名小較為活動教學(冇咁死背書)同冇咁chur? ...
樓主: K-hahaha
go

邊間傳統名小較為活動教學(冇咁死背書)同冇咁chur?   [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 18-6-13 19:18
瑪利曼應該岩你,雖在港島
不過在堅持選咩學校之前,建議先了解小一點考點派

我堅新手,可否講解一下點考及點計分的遊戲規則啊?

我老公係傳統男校old boy,我自己是普通英中,父母加唔到分。居住在學校同一校網可以加多少分?

另外考入去的機會又如何?

K-hahaha 發表於 18-6-13 23:14
我堅新手,可否講解一下點考及點計分的遊戲規則啊?

我老公係傳統男校old boy,我自己是普通英中,父母加 ...

你女女係 13年出世?
如果係,要快d 認識香港的升小制度

mykate 發表於 18-6-13 23:15

你女女係 13年出世?

其實我囡囡只得一歲,想早D規劃定第時想入邊D小學,而去揀啱入到呢D小學機會大的幼稚園。如果你們覺得我太早規劃太緊張請見諒

K-hahaha 發表於 18-6-13 23:22
其實我囡囡只得一歲,想早D規劃定第時想入邊D小學,而去揀啱入到呢D小學機會大的幼稚園。如果你們覺得我太 ...

早點準備是好事呀。

但太細個又未必知道囡囡的長處和性格。

你 target 的學校,都係多人爭的。

如津小,一係你有分去自行,又或搬屋去抽。

咁理想的直資私小,間間都多人報。

其實我囡囡只得一歲,想早D規劃定第時想入邊D小學,而去揀啱入到呢D小學機會大的幼稚園。如果你們覺得我太 ...

了解得黎差不多了,快點看看置頂精華貼,給新手家長個一個post去了解下個遊戲規則。

964000 發表於 18-6-13 20:03
St Margaret , 不過唔你覺得名唔名
St. Margaret 唔算傳統吧 ~~~

回覆 swarovski2011 的帖子

我有教 wor,唔覺得多,課程亦冇教深,可能係因為我其他學校相對之下,呢間真係算係輕鬆。

回覆 mamamic 的帖子

算係傳統名校裡面較輕鬆了。

樓主,chur唔chur真係好睇你自己仔女,若然佢係天資聰敏、過目不忘,幾chur都唔chur,但若然係相反,咁幾唔chur都chur。

默書測考有幾難? 如果溫一陣就識,相反先慘。

樓主開出條件之一...係英文小學
坑真...大圍聖心...係中文小學 ~~~

1998Ruby1998 發表於 18-6-14 00:06

我有教 wor,唔覺得多,課程亦冇教深,可能係因為我其他學校相對之下,呢間真 ...

好似是4測2考?默書每星期默,每天功課多,點計都唔算輕鬆掛 因為認識入面讀的小朋友都覺得好像冇乜「休息」時間咁

swarovski2011 發表於 18-6-14 00:36
好似是4測2考?默書每星期默,每天功課多,點計都唔算輕鬆掛 因為認識入面讀的小朋友都覺得好像 ...
坑真應該只可以唔算谷校...但歸入輕鬆似乎真係算少聽見 ~~~

我認識果兩個,好多時間玩,仲可以入埋 I 班。試卷又唔多刁鑽位,範圍合理,算係容易溫書/攞分。有 d 學校真係玩殘家長細路,溫到人都癲。不過可能人人資質同要求唔同啦,所以我只歸類為「較輕鬆」。

1998Ruby1998 發表於 18-6-14 00:41

我認識果兩個,好多時間玩,仲可以入埋 I 班。試卷又唔多刁鑽位,範圍合理,算 ...

咁每人對chur的定義有別了

小朋友才一歲, 用不着太早規劃學習生涯, 因材施教, 先了解自己小朋友特性先。

K-hahaha 發表於 18-6-13 18:56
老公堅持想阿女將來入傳統英文名小,而我則想她入活動教學的英小。為了兩公婆有相近理念,我唯有將自己的理 ...
妳認為點先算係活動教學呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

樓主要求頗高, 但小朋友得一歲,跳左幾步, 太急...

諗好幼稚園, 睇下小朋友資質先

karen55407 發表於 18-6-13 22:04

我可以証實女拔係唔chur嘅,因為我身邊嘅女拔生一去到高 ...

放學後再去返咩學?

回覆樓主

樓主而家睇定了解先好啱呀,好快要考N班,影響入到咩幼稚園,如果讀多NET嘅,考到英小嘅機會大好多,語境就係由細開始浸到大。而個升小制度,而家了解左,知道目標,要搬屋都易安排好多。

回覆樓主:

依D好睇小朋友天資及你想佢排名。如果天資聰穎,間間都唔chur。如果你唔理排名,其實好多名校唔chur,係家長自己chur d 小朋友。
我朋友個囡入女拔,頭一年唔理,成績好差,後來要轉full time mama去跟各樣補習。你去女拔附近D補習社,好多放學就去外補,有錢就上門專科專教,學校根本用churD學生,因為佢知道家長會自己chur。
‹ 上一主題|下一主題