用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 值得repeat k1讀九真幼嗎?
go

值得repeat k1讀九真幼嗎?

今天收到九真幼call, PM offer, 阿囡11月細b, 讀緊學卷幼AM, 自信心痳痳, 要唔要offer好呢????

你小朋友宜家已讀緊k1? 14年b, 諗住今年9月repeat 九真k1?

kekeneko 發表於 18-6-14 08:01
你小朋友宜家已讀緊k1? 14年b, 諗住今年9月repeat 九真k1?

係,14年11月細b, happy school k1

宜家間有小學嗎?你住區校網ok 嗎?

kekeneko 發表於 18-6-14 08:07
宜家間有小學嗎?你住區校網ok 嗎?

冇小學架,地區一線有20-25分,但唔係英小,聽講好谷

宇晴 發表於 18-6-14 08:10

要看你小學target , 如果係九真,咁九真幼,如果係津校,不用轉

為間band 2 repeat就唔直

LogHey 發表於 18-6-14 13:48
要看你小學target , 如果係九真,咁九真幼,如果係津校,不用轉

其實都幾buy九真小係英小,另一心儀津校非英小

回覆樓主:

唔值

回覆 宇晴 的帖子

收到call waiting? 如果以超大B身分再考都未能取得正取offer,會唔會真係repeat 一年可以讀得輕鬆啲

宇晴 發表於 18-6-14 08:10

有25分必收,但你覺得適合你小朋友嗎?若唔合適比你讀聖喇拔都無用。

唔好只諗九真,不如諗你小朋友能力如何?你認為你小朋友,唔留班繼續升,K2-k3 夠能力考你心目中的津校嗎? 又或升到你25分間小學佢應付到嗎?

Pancake1005 發表於 18-6-16 01:29
回覆 宇晴 的帖子

收到call waiting? 如果以超大B身分再考都未能取得正取offer,會唔會真係repeat 一年可 ...

係call waiting, 上年考10間,得一間正取,其他都係waiting 或reject

星星的後裔 發表於 18-6-16 06:23
有25分必收,但你覺得適合你小朋友嗎?若唔合適比你讀聖喇拔都無用。

唔好只諗九真,不如諗你小朋友能力 ...

謝謝意見,因我女個間係happy school, 冇教快,而家k1都係連下線,不重學術,我女都唔太識d英文字.... 自行勝算高既津校係地區一線,程度偏深,唔知佢應唔應付到,但相信要追都追到既

宇晴 發表於 18-6-14 15:36

其實都幾buy九真小係英小,另一心儀津校非英小
香港85%以上嘅小學都係中文小學。就連名校如 St. Mary 天神 培正 等都係。所以其實小學是否英小係不重要!再這九真中學只係 Band 2 中學,所謂一條龍但要小朋友比同輩遲一年....值嗎!九龍區只有培正 民生 德望 等才值得考慮讓小朋友重讀 K1!

回覆樓主

如果地區一線比較穩陣我唔會轉

地區一線小學未必比九真差
雖然話一線小學比較谷
但九真聽番來小一都唔輕鬆

而且樓主話小朋友比較文靜無自信
要由上午轉下午
學校嘅人事全部變
小朋友嘅適應可能都要考慮

nixphoenix 發表於 18-6-16 09:39
如果地區一線比較穩陣我唔會轉

地區一線小學未必比九真差

很好的意見!

請問最後有冇take offer?

kangaroo37 發表於 18-9-23 18:57
請問最後有冇take offer?

冇take了

apple1990 發表於 18-6-16 07:08
香港85%以上嘅小學都係中文小學。就連名校如 St. Mary 天神 培正 等都係。所以其實小學是否英小係不重要! ...

但德望上德望小學都好似得60%