用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 青年內地/海外交流團(每年政府好多錢資助嘅平價交流團 ...
樓主: 小時了了
go

青年內地/海外交流團(每年政府好多錢資助嘅平價交流團 [複製鏈接]

little_yolky 發表於 18-9-11 11:51
避? 點解要避。俾年青人自己親身體會, 最後鐘意唔鐘意都係自己第一身感受, 唔係剩係傳媒咁話, 老師咁話, 所 ...

如果親身感受分得到,就唔係糖衣毒藥。

唔係聽傳媒,而係我曾一把年紀,身在其中。

retriever 發表於 18-9-11 11:58
如果親身感受分得到,就唔係糖衣毒藥。
你既感受, 唔等如佢既感受丫嘛。我始終相信路遙知馬力, 糖衣毒藥只有短期效果, 接觸多咗, 優點缺點自然一目瞭然。

小時了了 發表於 18-7-27 15:09
唉! 只因家財有限而小女學識又唔係標青過人, 所以我要周圍搵平野俾小女去見識見識
...
小時了了你成日幫阿女search咁多嘢, 怕唔怕佢自己做唔到人生規劃? 我阿大依家先小學, 我已經俾人話了。

little_yolky 發表於 18-9-11 11:51
避? 點解要避。俾年青人自己親身體會, 最後鐘意唔鐘意都係自己第一身感受, 唔係剩係傳媒咁話, 老師咁話, 所 ...
講真,我哋呢啲第一代(為咗 50% hardship allowance)上大陸做野既人,真係睇到好多唔好既事,但係同時亦都睇住大陸進步。點演繹就睇個人,我比較正面,睇到大陸既進步,改善係需要時間,需要耐心。

kin818kin    發表於 19-7-24 10:39

王家爸爸 發表於 18-9-11 12:09
講真,我哋呢啲第一代(為咗 50% hardship allowance)上大陸做野既人,真係睇到好多唔好既事,但係同時亦 ...
兩地文化唔一樣, 一定有好既嘢有唔好既嘢, 就要睇你覺得唔好既你接受幾多, 好既嘢你有幾欣常咁囉。

王家爸爸    發表於 18-9-11 12:31

王家爸爸 發表於 18-9-11 12:09
講真,我哋呢啲第一代(為咗 50% hardship allowance)上大陸做野既人,真係睇到好多唔好既事,但係同時亦 ...

我呢一代,或者上一代,見到既係鬥爭,表面既係貧窮。所以我哋後生果時,覺得相信可以進步/改變。

到而家一把年紀,睇到既係當年貧窮後面既野。

有機會睇下近代史加西方教會,天主教及新教呢幾百年,透過天文科學醫學教育,嘗試改變中國既傳教史。

簡言之,係徒勞無功。

retriever 發表於 18-9-11 12:23
我呢一代,或者上一代,見到既係鬥爭,表面既係貧窮。所以我哋後生果時,覺得相信可以進步/改變。

到而家 ...
咁都活得好痛苦下,所有政治、宗教、商業、工作上既鬥爭都係有黑暗面同光明面。你淨係睇到黑暗面,而唔能夠擁抱光明面,又幾痛苦、無奈。

王家爸爸 發表於 18-9-11 12:30
咁都活得好痛苦下,所有政治、宗教、商業、工作上既鬥爭都係有黑暗面同光明面。你淨係睇到黑暗面,而唔能夠 ...

睇你定位,認為在其中既,就會等,認為要包容。

留意,唔講咁遠,約一百年前,約五十年前,都有一大批人回去擁抱你講既“光明面”

而家呢,其實有D 諷刺。。。

唔好話內地富二代,就算我識既普通內地中產,都係一心搵夠錢走。

反而我哋既政府,就號召我哋既青年回去擁抱機遇,什麼大灣區,青年創業,講到似層層,仲真係有家長諗著香城有書唔讀,諗著返去發展。。。

retriever 發表於 18-9-11 12:47

留意,唔講咁遠,約一百年前,約五十年前,都有一大批人 ...
其實香港人係好包容既, 只係成日被踩底線。

我唔會聽咩口號, 不過年青人應該要去唔同既地方, 包括祖國認識認識, 最後條路點行, 就由佢哋自己揀。但係我成日同兩個講(不過唔知佢哋聽唔聽得明), 佢哋既世界唔單止响香港, 唔好局限自己响呢個框入面。最後覺得鐘意既, 仍然可以返嚟。

不過, 俾最新info你, 唔係你哋果代, 依家國內仍然咁鐘意批鬥的, 有機會一定會整下人, 唔整唔安樂咁。

retriever 發表於 18-9-11 12:47

留意,唔講咁遠,約一百年前,約五十年前,都有一大批人 ...
其實內地富二代、官二代,搵夠錢就走既心態係喺改革初期最嚴重,因為睇唔通,所以先叫部分仔女先去香港或者東南亞(當年未興去英國、美國、澳紐)。所以現在既問題唔係想像中咁嚴重。

回覆樓主:

如果你去睇清楚搵清楚,呢個政府其實使好多好多冤枉錢,不過,比少少年輕人,點都好過用喺做大白象工程掉錢落海。

政府各式獎學金助學金交流團,五花八門,平時交咁多稅乜都冇,呢D有得食唔食,真係罪大惡極!

我唔怕佢洗仔女腦,如果我係仔女旁邊日講夜講都不及幾日交流團,我認命啦。好似建制派蛇齋餅粽,你畀我,我唔介意收,收咗我亦唔會投佢票。 好過我唔要佢拎去畀個廢老呃張選票,遺禍香港。

最後,有外國交流團,趁早去。遲幾年,可能九成都係高鐵團

little_yolky 發表於 18-9-11 12:54
其實香港人係好包容既, 只係成日被踩底線。

我唔會聽咩口號, 不過年青人應該要去唔同既地方, 包括 ...

認同你果句,不止放眼在香城,但也不是去北望。

一百年前留學去歐美,一百年後都係去歐美。

retriever 發表於 18-9-11 13:22
認同你果句,不止放眼在香城,但也不是去北望。

一百年前留學去歐美,一百年後都係去歐美。
依家係歐美澳紐。

王家爸爸 發表於 18-9-11 13:03
其實內地富二代、官二代,搵夠錢就走既心態係喺改革初期最嚴重,因為睇唔通,所以先叫部分仔女先去香港或者 ...

其實而家好多都係搵夠錢想快D 走。

當然各人自有朋友圈,你聽到的跟我不一樣。

應該咁講。。。

如果而家在國內有所累積,又有較硬關係,佢哋未必想走。但如果係靠自己大學畢業,搵到份好工,乘著千禧年後買兩三橦樓發左既,佢哋係想走既。

因為佢哋,簡言之係信知識但無靠山既人,想下一代好就諗出國一途。

JustAParent 發表於 18-9-11 13:19
如果你去睇清楚搵清楚,呢個政府其實使好多好多冤枉錢,不過,比少少年輕人,點都好過用喺做大白象工程掉錢 ...

講起正苦哂寃枉錢,最近睇到公務員請,“COMMISSIONER FOR BELT AND ROAD”,廿六萬銀一個月。

而家仲請緊,號碼係40557,有興趣就報下,睇下攞唔攞到呢D “蛇齋餅粽”。

retriever 發表於 18-9-11 13:33
講起正苦哂寃枉錢,最近睇到公務員請,“COMMISSIONER FOR BELT AND ROAD”,廿六萬銀一個月。

而家仲請 ...

九大簋唔到我哋食,點心小菜真係唔使客氣喎。 大部份交流團,尤其去外國,參加吓,冇壞。

JustAParent 發表於 18-9-11 13:40
九大簋唔到我哋食,點心小菜真係唔使客氣喎。 大部份交流團,尤其去外國,參加吓,冇壞。
...

可以睇返我引文嘅審計報告, 報告揭示正苦呢啲"軟性了解國情嘅"資助, 呢幾年大幅颷升至每年預算超過 "億", 由2018/2019年度起更把「國際青年交流資助計劃」及「一帶一路交流資助計劃」合併, 每年數 "億" 元嘅交流資助真係

自己都無咩係政府度攞啲咩野福利, 呢啲廉價政府資助青少年旅行團, 真係可以諗諗

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 18-9-11 12:08
小時了了你成日幫阿女search咁多嘢, 怕唔怕佢自己做唔到人生規劃? 我阿大依家先小學, 我已經俾人話了。:hol ...

Search之嘛,知己知彼 百戰百戰
樓主犀利

我仔去過,幾間學校組成-團,學校老師叫佢參加的,有幾個同校同學—起,自己交小小錢,如果經濟困難可以申請減免,果幾日佢吔晚晚返酒店要開會寫文分享,返港后去過出邊唔知邊道分享過。

王家爸爸    發表於 18-9-13 10:20

Charlotte_mom 發表於 18-9-12 23:21
Search之嘛,知己知彼 百戰百戰
樓主犀利
小時了了係資料王

小時了了    發表於 18-9-13 17:17
‹ 上一主題|下一主題