用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問港大同學會小學六年級 及中學 係考咩試升中/U? ...
go

想問港大同學會小學六年級 及中學 係考咩試升中/U? [複製鏈接]

新手媽媽一問
港同小 ~ 近年學費幾多? 六年級要唔要考TSA? 升中係咪都可以參加統一派位? 萬一升唔倒港同中學都可以抽其他律校之類嗎? 佢地話係行IB, 即係咩? 咁涵唔涵接倒本地中學?
港同中學 -  是否都係考DSE? 同其他津校一樣可以考入本地大學嗎?

1    0    0    0

PINKYHK 發表於 18-6-13 12:22
新手媽媽一問
港同小 ~ 近年學費幾多? 六年級要唔要考TSA? 升中係咪都可以參加統一派位? 萬一升唔倒港同中 ...

港同小 ~ 近年學費幾多?
下年好似加到$29000-$30000一年左右

六年級要唔要考TSA?
六年級冇tsa喎,有考pre-s1,三年班抽考bca

升中係咪都可以參加統一派位?
會,但應該要選自己學校,否則會放棄中學學位

萬一升唔倒港同中學都可以抽其他律校之類嗎?
基本上直升。

佢地話係行IB, 即係咩?
冇行IB喎,全部考DSE

咁涵唔涵接倒本地中學?
我覺得ok,當然可能要有少少適應。

港同中學 -是否都係考DSE?
如上

同其他津校一樣可以考入本地大學嗎?
當然

新手媽媽一問
港同小 ~ 近年學費幾多? 六年級要唔要考TSA? 升中係咪都可以參加統一派位? 萬一升唔倒港同中 ...

如你唔係出年入小一, 建議你出年去簡介會了解下

港同是小有的收番哂自己親生仔

新手媽媽一問

升中可以選擇統一派位,但是要放棄自己書院學位,升中就等同升班(黃校長講既)

醒目開學勳章 王國長老

新手媽媽一問

家長,消息好混亂下wor
唔止了解港同,你要認識整個教育制度,包括咩叫TSA同咩作用(BTW TSA都摺左,而家係BCA)
仲有升中派位制度(同TSA/BCA零關係,好多家長連TSA都唔知係咩就反左先/驚左先)
仲有,上網search完都要花時間消化同篩選。港同講話行ib都成十年前嘅事,你邊度搵呢d資料出黎?

Charlotte_mom 發表於 18-6-13 13:26
家長,消息好混亂下wor
唔止了解港同,你要認識整個教育制度,包括咩叫TSA同咩作用(BTW TSA都摺左,而家 ...

其實佢講出左我既心聲
用3萬讀IB同有港同質素既學校

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

除左樓上資料,補充一下
我女嘅年代(或再早d),本來就唔多人出去考其他中學,因大海茫茫好難玩。一年十幾廿個走,Max
我女果年出左第一屇DSE成績,都ok,就更無人走了 (港同dse成績可上網搵)
到而家,一年走5個左右啦,走得嘅99%都係更上一層樓,去男女拔、coed果個級數。另1%就係有個人考慮了。成績中間、或成績麻麻,一般等直升(咩都唔駛做簽張表交張票就攪掂,英中又唔錯,唔攪啦)
要玩政府升中派位,唔止放港同書院,係放棄所有直資,這是政府規定

LinusYip 發表於 18-6-13 13:31
其實佢講出左我既心聲
用3萬讀IB同有港同質素既學校

港同唔係行IB(一早放棄咗),不過課程有IB元素

回覆 haihaimom 的帖子

上次去學校OPEN DAY, 個帶TOUR 既學生話係IB。究竟係行緊咩?

haihaimom    發表於 18-6-13 16:28

PINKYHK 發表於 18-6-13 15:48

上次去學校OPEN DAY, 個帶TOUR 既學生話係IB。究竟係行緊咩?  ...

DSE ONLY

醒目開學勳章 王國長老

PINKYHK 發表於 18-6-13 15:48

上次去學校OPEN DAY, 個帶TOUR 既學生話係IB。究竟係行緊咩?  ...

唔係掛
IB兩粒字,在港同消失左十年咁滯,個同學仔俾錯料wor

Charlotte_mom 發表於 18-6-13 16:08
唔係掛
IB兩粒字,在港同消失左十年咁滯,個同學仔俾錯料wor
同學都俾錯料??  
‹ 上一主題|下一主題