用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 醫學院收生門檻
go

醫學院收生門檻

想請教各位,我女兒是IB的,希望2019入讀醫科,請問各位,港大和中大的醫學院收生分數是幾多呢?thx

汪汪 發表於 18-6-13 08:16
想請教各位,我女兒是IB的,希望2019入讀醫科,請問各位,港大和中大的醫學院收生分數是幾多呢?thx
...

現在最少42/43。2019年又加位60個。
到時41/42 應ok!

回覆樓主

Thank you
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

73662710 發表於 18-6-13 08:45
現在最少42/43。2019年又加位60個。
到時41/42 應ok!

但同時又多了IB學生喎,同埋要分清楚 predicted grade and 考試後實際成績,今年基本上predicted grade 44 or 45 才有面試機會,43 都唔係個個有得面試。中大面試後conditional offer 好似係43, 港大未必出conditional offer, 但出ib成績会call 學生比offer

即係只有狀元和榜眼稳陣,探花都唔多穩.真係難.

回覆樓主

門檻很高呢,壓力很大
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

poonseelai 發表於 18-6-13 13:40

但同時又多了IB學生喎,同埋要分清楚 predicted grade a ...

想請教, 如果predicted grade 唔夠43,無interview/ offer, 但final grade 靚,仲有無機會?

Banyan1212 發表於 18-6-13 19:47
想請教, 如果predicted grade 唔夠43,無interview/ offer, 但final grade 靚,仲有無機會?
...

我有聽過如最後高分香港的大學可以扣門,但醫科除了分數面試好重要,坦白講有得見全部高分,如果之前無面試,我相信机会不大

回覆樓主:

有冇d case係冇in過, 但final 44 以上入到呢?

回覆樓主:

明年兩大各增30個名額,得益最大是dse生,港大医科non jupas上限25%, 即7至8個,分给全部非dse生,包括ib, A level及其他,相信ib收生要求同今年相約

velma 發表於 18-6-13 22:20
有冇d case係冇in過, 但final 44 以上入到呢?
Final grade 高 会被invited for an interview

Surely no admission if no interview beforehand.

回覆 Banyan1212 的帖子

Absolutely, you can get in if you got 44 or 45, both HKU and CUHK. Of course, you must contact them after got the result.

manning2014 發表於 18-6-14 11:02
回覆 Banyan1212 的帖子

Absolutely, you can get in if you got 44 or 45, both HKU and CUHK. Of course ...

Thanks

請問港大醫學院以咩條件揀
人in嘅呢?