用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點樣另子女提高學習英文的興趣
樓主: 朱寶媽媽
go

點樣另子女提高學習英文的興趣  

IloveJJ 發表於 18-6-15 16:43

我不是要比較,我由頭到尾,都只係講有無需要讀英普幼稚園 ...

其實反轉一樣,學校英文語境非常好,課外不Drama, 不net,不乜乜,只講廣東話,也會有好英文。慳埋補乜物的錢,夠交學費。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

看來好多家庭都捨得請私教,但對我們這些平民家庭,根本就請不起,就連普通補習社都沒有機會上。
只能靠多看英文書填補了。

回覆樓主

學習一個語言不可單靠練習及學校,一定要與生活連繫起來。那位jm提出的9大方法絕對值得參考。

我女只讀學券幼稚園(不過呢間幼稚園超正,天天net教英文),而我們英文只是一般地⋯差,但女兒英文水平算好。

我們付出很多,從小英文DVD丶伴讀英文書丶學rwi、做英文練習,不過我們也擔心升小後英文倒退,所以決定繼續學RWI、天天煲一陣英文卡通丶天天伴讀英文書丶請人回來教英文寫作丶報drama。

中文丶普通話,我們不擔心,因為中文是生活,她習得更快。

至於你小朋友情況,應該同英文水平不高有關,唔識好自然抗拒,比較建議私補,請個姐姐跟她閱讀及教她寫作

kittyBB2018 發表於 18-8-3 15:33
看來好多家庭都捨得請私教,但對我們這些平民家庭,根本就請不起,就連普通補習社都沒有機會上。
只能靠多 ...

如果請大學生,每小時百多元而已

IloveJJ 發表於 18-6-13 10:54
我仔有好多學習英文經驗:
1學phonics
2學RWI

phonics & RWI
豈不是重複了?

IloveJJ 發表於 18-6-13 17:06
既然係咁,點解你又問我要花幾多時間同金錢來學英文呢?難道你只係指幼稚園嗰時?

咁如果講幼稚園,我仔只 ...

我認同幼稚園上有英語環境既,重要過昇小後俾錢上班。

幼兒有語境,唔怕外國人,慣咗睇英文書。我眼見既係佢哋慣咗英語體系吸收知識。

你亦常提起你仔到現少睇英文書既煩惱。

公開試成績一樣係另一回事。

Ocean419 發表於 18-6-13 16:54
中文直資,高小英文係㸃教我唔知,但根據朋友講大部分同學來自中產以上背景,家長間都認同英文想keep住私 ...

邊有間係自認中文小學直資?

除咗香港仔隧道小學?

IloveJJ 發表於 18-6-15 16:43

我不是要比較,我由頭到尾,都只係講有無需要讀英普幼稚園 ...

我經歷係值得讀有語境私幼,我指SC,LH 呢D,其他NO COMMENT。

語言發展條路輕鬆好多。你講十萬係三年學費,一年銷費無十萬。

你都知我細路無外補,而家平穩昇小三。

IloveJJ 發表於 18-8-6 08:40
咁你細路喜歡中文書嗎?

以前唔多睇,近期睇中文多過英文。

IloveJJ 發表於 18-8-6 08:48

其實如果幼稚園時期讀國際,就正如你所講,會以英文為吸收知 ...

我諗唔係講緊對英文要求既差異。

你而家都用唔少錢俾細路進補英文。我覺得,如果係讀有英文語境既幼稚園,有較好既英文閱讀習慣,你而家既補品錢應可慳返唔少。

我家唔係咁偏英文,由成語故事,中國歷史,佢開始睇多中文書。

我所謂既認知系統,有佢既原因跟限制。譬如,科學地理睇英文書,書藉來源豐富,有關知識既淵源,睇英文書亦合理。等同中國歷史睇中文書一樣。

retriever 發表於 18-8-6 09:37
我諗唔係講緊對英文要求既差異。

你而家都用唔少錢俾細路進補英文。我覺得,如果係讀有英文語境既幼稚園 ...

你對中英語的學習方式很像我家的做法。

或許不同人不同做法,父母期望和子女將來為考慮主因。

有覺得香港只以第二語言學英文就夠上香港課程或在香港生活,不用再花更多時間。

亦有另一看法,以為子女開拓向全球發展的父母,他們同時盡力為子女提供更接近第一語言的英語,及兩文三語,甚至更多語言。去面對可能性的發展,例如到外地留學,工作及生活。

所以各人不同的道路而已。

IloveJJ 發表於 18-8-6 08:48

其實如果幼稚園時期讀國際,就正如你所講,會以英文為吸收知 ...

你d細佬係異品,不能作準~-般高小以後已選定令自己舒服同得心应手既語言学习,自然偏向某-边。我大女係偏英文……當然有人中英文都無所謂,我細女係。不过我听大部份家長投訴仔女係偏埋一边多。我两个女係幼稚園上phonics, 小三上过短期三幾个月寫作(高小無时间, cut了),升中前短期两三个月warm up会話,就禁咋~