用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點樣另子女提高學習英文的興趣
樓主: 朱寶媽媽
go

點樣另子女提高學習英文的興趣   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-8-6 15:43
我之前分享過,幼稚園讀國際,除了側重英文唔好之外,升上小學其實亦唔可以完全唔做任何事,例如:一樣要睇 ...
睇過你既分享都有D參考作用, thanks
想問你drama係報邊D? 我屋企果個又係怕羞到暈見到人彈開唔願同人講野......

IloveJJ 發表於 18-8-6 15:43
我之前分享過,幼稚園讀國際,除了側重英文唔好之外,升上小學其實亦唔可以完全唔做任何事,例如:一樣要睇 ...

其實唔可以話將兩個CASE 既開始同結果直接比較既...

幼稚園有英文, 就係要個細路習慣個語境和不怕英文(人).

離開幼稚園後, 當然要保持, 即你所謂既 "做野", 但做咩就有唔同.

譬如, 最王道既睇英文書, 幼兒時期無果個累積好難做到.

又譬如, 我呢個窮鬼時常推介, 去參加D 多外國人既活動, 呢D 又係個細路無果個累積好難開始.

以上呢D , 比對大家講果D NET 1 對1, BC, DRAMA, MUSICAL.... 真係平好多...

你講既例子, 當然係你朋友你最清楚, 如果佢唔 "做野", 你因為無錢 (如我), 定無時間 (如好多人) 呢?

如果佢地好多其他活動, 無時間繼續閱讀, 咁真係蛇都死!

retriever 發表於 18-8-6 17:23
其實唔可以話將兩個CASE 既開始同結果直接比較既...

幼稚園有英文, 就係要個細路習慣個語境和不怕英文(人 ...

我係度諗紧自己做过d乜……係讀SC, 正如你講,只為佢地从小慣左见外国人,见慣不怪~
两个小学时要逼阅讀,中学費事啋我……-味就Youtube

就算上过寫作会話班,都係两三个月,無長期上……drama, 暑假活動,玩过-次禁多……

屋企無人講英文(不过家下我地whatsapp全係英文……打得快d), 不过从小係煲英文卡通、紀錄片,听英文歌大……

無識外国小朋友,無得-齐玩大……

無特刻操補充練习,就考試前两周做當温习……

到底佢两个英文係点解会ok呢?ok唔係指叻过国際学校,但係1A校係好輕鬆应付英文~

Yanamami 發表於 18-8-6 17:45
我係度諗紧自己做过d乜……係讀SC, 正如你講,只為佢地从小慣左见外国人,见慣不怪~
两个小学时要逼阅讀, ...

咁我女兒仲奇,傳統中文幼稚園,中文小學。幼稚園學校教 phonics。我是在學前伴讀英文一年,佢閒時看下書,Sesame street 之類,參加下 drama 班到六歲到。五歲後我只買書,星期六早上間中同佢講下明珠台。家裡無人同佢講英文。

無上劍橋班佢小四考 FCE 合格,小五考入出名英文要求高的國際學校。第一年,其他家長問我佢由那間1S轉過去,我話傳統中文小學,佢地好奇怪點解阿女無論性格口語,也聽不出,看不出不是國際小學孩子。

星西部 發表於 18-8-7 07:04
你女兒個 drama 班個個講既英文應該幾唔錯。6歲前係 critical time。
小五轉IS,適應期可以好短。唔知你有 ...

轉lS前後,女兒口語速度有别。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Yanamami 發表於 18-8-6 17:45
两个小学时要逼阅讀, ...

咁我係咪最奇,中文幼稚園冇學過 phonics,唔識講英文,冇伴讀,父母學歷不是很高,冇上過 Net,冇睇任何英文電視,上中文小學先有閱讀習慣,小一下學期參加學校英文班,個外國老師寫我流利如 native。屋企唔講粵英普,whatsapp 兩老用錄音

IloveJJ 發表於 18-8-7 11:34
其實你whatsapp能全用英文,已經表示你有一定英文程度,呢樣對孩子都有影響。我同我啲朋友,係唔可以用英 ...
Whatsapp用英文都係简单的曰常,你估寫文咩?只不过意思係英文融入曰常变成自然事啫。

1998Ruby1998 發表於 18-8-7 12:45
咁我係咪最奇,中文幼稚園冇學過 phonics,唔識講英文,冇伴讀,父母學歷不是很高,冇上過 Net,冇睇任何 ...

Yes, 所以你要教下楼主点搞!Background好-般平常香港大众。

1998Ruby1998 發表於 18-8-7 12:45
咁我係咪最奇,中文幼稚園冇學過 phonics,唔識講英文,冇伴讀,父母學歷不是很高,冇上過 Net,冇睇任何 ...

咁真你奇,你幼稚園唔識英文,基本上無語境,無接觸過的語文,或極少接觸的語言,可以由小一上學期唔識,到小一下學期變成 native, 發生咩事?

雖然本地小學外藉老師講小一學出 native, 要 take it with a grain of salt.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-8-7 13:05
咁真你奇,你幼稚園唔識英文,基本上無語境,無接觸過的語文,或極少接觸的語言,可以由小一上學期唔識, ...

我都想知,我普通話都一樣,上小學先學。要解釋咪師資好   

不過個課程唔係我學校個 NET 而係出面搵,咁佢乜來頭我就唔知喇。無聊去下 BC 果 d 推介課程,班外國人都話我流利,然後其他家長就問係咪混血兒  

1998Ruby1998 發表於 18-8-7 13:14
我都想知,我普通話都一樣,上小學先學。要解釋咪師資好   

不過個課程唔係我學校個 NET 而係出 ...

近乎無接觸的語文,你六歲一年內, 在中文小學,和由出世到六歲的鬼妹學足六年一樣咁好,得兩個可能性:

1。你資質非凡
2。你並不是真正 native 程度

shadeslayer 發表於 18-8-6 23:08

咁我女兒仲奇,傳統中文幼稚園,中文小學。幼稚園學校教 ...

講到奇我阿大真係認第二無人可以認到第一!睇落你同Yanamami, 不論中英文我做既嘢點睇都多過晒你哋, 但佢中英文都可以咁屎你話係咪仲出奇?! 尤其中文, 佢D作文真係睇到眼火爆!

shadeslayer 發表於 18-8-7 13:29
近乎無接觸的語文,你六歲一年內, 在中文小學,和由出世到六歲的鬼妹學足六年一樣咁好,得兩個可能性:

1 ...
我覺得係Ruby資質非凡既可能性大D, 一般矮既人都比較聰明。

‹ 上一主題|下一主題