用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點樣另子女提高學習英文的興趣
樓主: 朱寶媽媽
go

點樣另子女提高學習英文的興趣   [複製鏈接]

Ocean419 發表於 18-6-13 17:28
係,但細時學得叻都要一路keep住保養,如果唔係好快又會打回原形

學如逆水行舟,不進則退。你咪話幼稚園,試吓成個暑假書又唔睇,字又唔寫,都當堂大跌watt

回覆 shadeslayer 的帖子

反而我越細越怕醜,越冇效果,就感覺越浪費錢。我怕醜到連同親戚、看更打招呼都唔會(奇怪地對同學係冇問題)。果 d 社區中心嘅暑期班,就算大家都講廣東話我都唔會出聲,成日都係 single player。

IloveJJ 發表於 18-6-13 18:52
十幾萬係幼稚園學費。外補邊洗十幾萬呀?而且我咪話我朋友係讀St. Cat既,佢都係讀英小,但大家考公開試, ...

你朋友邊間英小?我估一間間,我仔sc朋友入st jo 同瑪利曼 覺得英文吾深呀。 我地tsl都好多sc生英文吾錯,好多p5p6考fce都合格,大家幼稚園都冇外補phonics. 只在校学,之後升上英小英文都很順利, 所以你sc朋友幼稚園外補phonics及高小的公開試英文程度未必有指標性呢.

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-6-15 10:11
有睇隔離小一科科唔合格個帖嗎?

大家都話happy幼稚園不是問題,問題是家長有無培養閱讀能力。又有小孩英 ...
隔離帖在於樓主小朋友由happy kg升去間催谷型傳統小學,如果揀返間happy小學,俾時間慢慢上未必有問題。
講返英文,我見好多英文好嘅其實同家庭有關多啲,學校反而其次。你仔問題在於唔敢放膽講,會唔會係平日一開口講就俾人打沉?試下唔好話佢由佢講可能有正面效果

bobbob 發表於 18-6-15 11:05
隔離帖在於樓主小朋友由happy kg升去間催谷型傳統小學,如果揀返間happy小學,俾時間慢慢上未必有問題。
講 ...

語文聽講梗係同家庭關係大,ftm的母語係英文或者普通話的,小學無見過唔好,要出去補習英普的。

醒目開學勳章

Jane1983 發表於 18-6-15 11:16
語文聽講梗係同家庭關係大,ftm的母語係英文或者普通話的,小學無見過唔好,要出去補習英普的。
...
咁講係因為好多ek阿媽覺得要揀咩kg或小學英文先會好,講真除非去真正IS,我覺得分別不大

朱寶媽媽 發表於 18-6-13 03:40
小女今年三年班,成日逃避英文學習。一做英文就發皮氣。

小一時怎様?是否一樣不喜歡英文?還是現在多了操練(或應付不到)才討厭英文?
天助自助者,  別再怨天尤人

Mrs.Luckycat 發表於 18-6-15 11:27
小一時怎様?是否一樣不喜歡英文?還是現在多了操練(或應付不到)才討厭英文?
...

小一時仲肯合作下,越大越難攪。

bobbob 發表於 18-6-15 11:21
咁講係因為好多ek阿媽覺得要揀咩kg或小學英文先會好,講真除非去真正IS,我覺得分別不大 ...

係ga,所以我係同意你講和家庭關係最大,唔係串你呀

如果學校provide 到語境,家長就少樣野煩,其實每星期1-5請net ,就算幾個share都唔少$,有好kg offer eg sc 真冇理由唔去,當然上到小學父母要keep 住 唔好 前功盡廢

大家都話happy幼稚園不是問題,問題是家長有無培養閱讀能力。又有小孩英 ...
其實你唔讚成幼稚園去俾錢讀個較好語言環境的私立,  但入左小學自己都會keep各式各樣的如NET 進補, 又想入直資英中+BC有個好些的英文環境, 都是一樣野, 希望 小朋友早些及多些時間在多英文的環境學習.  
Happy 幼稚園不是只是玩不理學術, 好似SC同坊間好多學校都是, 學生好happy,  學校可能冇spoon feed 深的知識, 但引發到小朋友求知的意慾及三文2語的興趣.  為升小學打下好一點的基礎. 佢地畢業生程度都可以好順利接一線中英小學.    學生程度的確唔係100%由幼稚園教出來, 但唔好睇小3小時的氛圍影響. 好多基礎閱讀可能早己是課程之一.  加上家長在家發功效果會是相輔相成.      

HaYi 發表於 18-6-15 12:50
其實你唔讚成幼稚園去俾錢讀個較好語言環境的私立,  但入左小學自己都會keep各式各樣的如NET 進補, 又想入 ...
見過sc book report 小冊子,好有心思,相比下另一間頗出名的happy kg,一樣鼓勵閱讀,但冇做得sc 咁好,devil in the detail

中學才返BC?而且直資也不一定語境好。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

朱寶媽媽 發表於 18-6-15 11:35
小一時仲肯合作下,越大越難攪。

其實一路都討厭,只不過小三才頂唔住。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 18-6-15 11:50
我仔而家無問題了,我前面只係話佢細個去玩,有外國小朋友撩佢,佢會驚走咗去,所以唔係每種小朋友都可以 ...

你仔有冇 check 過,好似有D autistic 蹟像.
‹ 上一主題|下一主題