用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點樣另子女提高學習英文的興趣
樓主: 朱寶媽媽
go

點樣另子女提高學習英文的興趣  

mimi222shi 發表於 18-6-13 13:22
如果英文,自K2開學我已设有伴讀,一直都係佢自己睇。文法佢都係跟小學教咩考咩,學校執得嚴,佢就跟住小心 ...
hence to be more precise:
k2開始有閱讀習慣,在深和嚴的小學讀,文法好自然會識

回覆樓主

自pn 就讀2文三語的私幼,只做過4,5和6

Ocean419 發表於 18-6-13 12:44
有冇計過平均每月花在學英文的時間和金錢大概是多少?我地一開始就揀英普私幼,雖然5、6千一個月,但慳返 ...

吾講你吾知, 私小都有部份再加外補考小學

MrBeast 發表於 18-6-13 13:38
hence to be more precise:
k2開始有閱讀習慣,在深和嚴的小學讀,文法好自然會識
...
環境好重要:家庭和學校.
閱讀習慣最好在幼稚園培養, 唔得就小學, 但係忙, 都比較難當興趣.

不過, 要學好語文, 始終都係鼓勵閱讀.

assado 發表於 18-6-13 14:58
吾講你吾知, 私小都有部份再加外補考小學

當年同學仔外補我當然知,ABC/BC/Monkey tree/net 等等,有d每個月洗費差不多等幼稚園學費,真心佩服d家長對學英文的全力支持

通常幼稚園補開習的, 上小學會補, 上中學更加要補...
要忙做學校功課同補習功課...

b3410    發表於 18-6-13 22:48

IloveJJ 發表於 18-6-13 14:43
揀英普私幼未必可以唔需要再做任何野。
我朋友個仔讀St. Cat,臨升小都要去學埋phonics, 學校教唔晒的。升 ...

英普私幼的功力在初小最見效,因為好多時已經超越左中小小一的程度。但如果唔保養,過多兩年都去得7788。我囝有個K 嘅friend 講野好叻,幾乎年年幼稚園表演都被揀做班代表做MC, 入左中文小學點知英文科小一係廣教英,不到一年連同菲傭都講野都講唔清,阿媽拿拿臨加返一個星期2堂net,但都話成效比不上以前k時的語境

Ocean419 發表於 18-6-13 15:31
英普私幼的功力在初小最見效,因為好多時已經超越左中小小一的程度。但如果唔保養,過多兩年都去得7788。 ...

中文津小?

IloveJJ 發表於 18-6-13 16:23
咁所以你話係十幾萬為乜呢?一陣就無晒,始終都係要响小學做其他野。咁當然你有閒錢就無所謂啦!
...

又吾可以話吾值得, 始終語文在年幼時學會容易上手。

assado 發表於 18-6-13 16:47
中文津小?

中文直資,高小英文係㸃教我唔知,但根據朋友講大部分同學來自中產以上背景,家長間都認同英文想keep住私幼時的超班能力基本上要外求

Ocean419 發表於 18-6-13 16:54
中文直資,高小英文係㸃教我唔知,但根據朋友講大部分同學來自中產以上背景,家長間都認同英文想keep住私 ...

中文直资, 英文都吾會太差。

assado 發表於 18-6-13 16:54
又吾可以話吾值得, 始終語文在年幼時學會容易上手。

係,但細時學得叻都要一路keep住保養,如果唔係好快又會打回原形

IloveJJ 發表於 18-6-13 16:23
咁所以你話係十幾萬為乜呢?一陣就無晒,始終都係要响小學做其他野。咁當然你有閒錢就無所謂啦!
...

你指十幾萬係幼稚園學費定外補英文費用?幼稚園我覺得直,因為我首選英小就是相信上到小學不用外補都可以keep住英文的優勢