用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點樣另子女提高學習英文的興趣
go

點樣另子女提高學習英文的興趣  

小女今年三年班,成日逃避英文學習。一做英文就發皮氣。

朱寶媽媽 發表於 18-6-13 03:40
小女今年三年班,成日逃避英文學習。一做英文就發皮氣。

你要佢學習英文既方式係做D 物?

"一做英文就發皮氣"
如果你要佢"死操"練習來學英文, 小朋友好難有興趣.

正常, 平時大量閱讀, 考測前溫習可做練習.

mimi222shi 發表於 18-6-13 07:53
"一做英文就發皮氣"
如果你要佢"死操"練習來學英文, 小朋友好難有興趣.

平時唔肯睇,唔肯講。

有閱讀習慣,文法好自然會識,不用死記硬背
暑假開始啦!

朱寶媽媽 發表於 18-6-13 09:53
平時唔肯睇,唔肯講。

是否書本內容冇興趣, 生字吾識讀, 吾識解, 所以提吾起興趣 ?

睇英文卡通片
玩英文電子遊戲

哩2個我2個最work.  大左卡通改睇youtube.

阿仔小一,之前都係對英文無興趣(甚至抗拒),k3開始有上過區內eye level同monkey tree,但到小一上學期都係咁,英文分科 測一試一都係級12x/175。中數係ok中上。
之後試下報左bc(以前因為遠,所以無考慮),下學期上左個零月bc後,明顯到英文無咁抗拒,測二亦有明顯進步(6x),試二未派成績所以未知,但相信唔會太差。

自己感覺BC課程可以提高小朋友對學習英文嘅興趣,對資質唔太差但只係對英文小朋友幾有幫助。(非plus 課程)
對我呢類學歷唔高英文唔太叻嘅家庭環境係一個增加小朋友接觸英文嘅機會。如果家庭語境本身就好,咁BC課程未必有明顯幫助。
但如果報讀,真心推薦金鐘。因為其他借校都係學校多,小朋友未必鍾意。

IloveJJ 發表於 18-6-13 10:54
我仔有好多學習英文經驗:
1學phonics
2學RWI

最有用 1, 4, 9。

IloveJJ 發表於 18-6-13 11:56
1我都覺得係必要,但我係安排响幼稚園做。

1, K2 開始慢慢學, 上到P1 非常有用, 串字, 默書, 併讀。

1學phonics
2學RWI

有冇計過平均每月花在學英文的時間和金錢大概是多少?我地一開始就揀英普私幼,雖然5、6千一個月,但慳返好多外補的時間和(emoji)

assado 發表於 18-6-13 11:52
最有用 1, 4, 9。

最有用,1,4,5,8

做得適當,我認為8好過9。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

mimi222shi 發表於 18-6-13 10:00
有閱讀習慣,文法好自然會識,不用死記硬背
暑假開始啦!
it aint necessarily so.
我們閱讀量和程度不算高(以ek神童standard 計),但習慣一定是有,gramma 都是一舊云和many mistakes

回覆 IloveJJ 的帖子

我只做 4 5 6 5 係對好多小朋友都 work,係慢 d 但係可以積累興趣。

1998Ruby1998 發表於 18-6-13 13:06
回覆 IloveJJ 的帖子

我只做 4 5 6  5 係對好多小朋友都 work,係慢 d 但係可以積累興趣。 ...

樓主題是興趣。

Phonics 我2個都是k1在校上冇外補,大仔之前初小学校有phonics 堂,而家细吾覺有,但之前学的都夠用.在我感覺,phonics 是如abc的基礎,冇是几影響学習能力,但就同興趣冇咩關.

Net teacher大仔都請過一年,精益求精為主,但對細些的似乎group 学習較能得益

MrBeast 發表於 18-6-13 13:03
it aint necessarily so.
我們閱讀量和程度不算高(以ek神童standard 計),但習慣一定是有,gramma 都是一 ...
如果英文,自K2開學我已设有伴讀,一直都係佢自己睇。文法佢都係跟小學教咩考咩,學校執得嚴,佢就跟住小心...嚴有嚴好!

1學phonics
2學RWI

我仔做4、5、6。依家會睇英文YouTube