用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳瑞祺 vs 黃宣 interview 撞期去邊間?
樓主: Cattieme
go

陳瑞祺 vs 黃宣 interview 撞期去邊間? [複製鏈接]

Cattieme 發表於 18-6-12 23:50
陳瑞祺 vs 黃宣 interview 撞期去邊間?明天同一時間撞了,大家會點揀?
男仔csk. 上中學有保障

真人真事, 因為我係黃宣用家 ...
今年 3 月發生的, 入學校時, 見到有位高年級整親隻左手 (沒有打石膏的), 見該家長同門口老師交待仔仔整親並咩唔到個書包, 有位校工姨姨二話不說即刻幫個男同學咩起個書包就一起行入操場, 仲要同該男同學有講有笑, 依種打成一片既學校, 你可以在黃宣見到.

其他小學我唔敢講, "質素" 依樣野, 看看家長用咩去衡量, 要成績標青的學校, 定要有家有愛的學校 ?

josewing 發表於 18-6-13 10:32
陳小同陳中已經脫離左聯繫

拿拿利 發表於 18-6-13 11:08
真人真事, 因為我係黃宣用家 ...
今年 3 月發生的, 入學校時, 見到有位高年級整親隻左手 (沒有打石膏的),  ...

多謝你的分享。因為身邊無識人讀黃宣,加上網上用家分享不多。所以認識不太多。好開心見到學校咁關愛學生,相信小朋友都會在愉快的校園生活下成長。

想請問一下,學校的課程屬於深定淺?功課一般有多小?學校有校巴嗎?

josewing 發表於 18-6-13 10:32

而且陳中好似band 2

Cattieme 發表於 18-6-13 11:13
多謝你的分享。因為身邊無識人讀黃宣,加上網上用家分享不多。所以認識不太多。好開心見到學校咁關愛學生 ...
我仔今年小二, 暫時睇學校課程唔算深, 功課量我估係成個 35 網最小的一間, 學校網頁有功課表是公開的, 有校巴, 不過沒有西九線, 暫時只有東九線, 學校很貼心的, 所有課外活動在 lunch 進行或星期六, 故可以照顧到住得遠的學生不用在課後參與, 不用太夜回家, 中英默書, 小一是下學期才開始, 小一至小六的中英默書是 1 個月 2 次, 我最鍾意學校的評估是不會通知家長, 唔會比厭力家長.

cloudcloudrobot 發表於 18-6-13 11:13
陳小同陳中已經脫離左聯繫
呵!占解上年最多派既都係陳瑞棋既?

拿拿利 發表於 18-6-13 11:34
我仔今年小二, 暫時睇學校課程唔算深, 功課量我估係成個 35 網最小的一間, 學校網頁有功課表是公開的, 有校 ...

我都好buy突擊評估,冇得預備,睇到小朋友靠平時上堂做功課學到幾多,不過我覺得學校太多program,成日要家長mark,立立雜雜多嘢要跟....

小女試過喺學校有啲事唔開心、喊,收到老師嘅心意咭仔 阿女同校長食飯好開心,最鍾意有得用貼紙換著便服返學,琴晚襯衫都搞咗一輪

我最鍾意唔洗煩每月選咩午餐比小朋友, 學校統一雙餸飯

josewing 發表於 18-6-13 12:13
呵!占解上年最多派既都係陳瑞棋既?
無聯繫咗好多年!多人入中學係因為同一個網,好多人會揀返CSK中學,而且以小學成績嚟講,CSK中學唔難入利申:30年前CSKPS舊生

feifei_baby 發表於 18-6-13 12:25
我都好buy突擊評估,冇得預備,睇到小朋友靠平時上堂做功課學到幾多,不過我覺得學校太多program,成日要 ...

同校長食飯令仔仔好難忘,校長室有部扭朱古力機嫁
英語圖書館既老師好好,每朝早會獎印仔,仲話可以帶自己英文故事書入去睇,跟同學分享。
我都好喜歡午間活動,食完午飯學樂器都唔錯。
感恩上年能夠入到,快讀完1年,參加過咁多活動,返學咁開心,真係冇揀錯

黃宣有90%敎職員係基督徒一定有愛心

以我所見黃宣下滑原因係同胞多左, 英文書越用越淺去就佢地呀陰功....

hugub 發表於 18-6-13 17:43
黃宣有90%敎職員係基督徒一定有愛心

以我所見黃宣下滑原因係同胞多左, 英文書越用越淺去就佢地呀陰 ...

同意英文好淺,所以我會俾阿女繼續出去上英文,睇英文卡通,雖然冇幼稚園咁日日咁多英文,但so far都keep到,英文科真係要靠自己!

feifei_baby 發表於 18-6-13 18:17
同意英文好淺,所以我會俾阿女繼續出去上英文,睇英文卡通,雖然冇幼稚園咁日日咁多英文,但so far都keep ...
明智

我仔小學中文87分A,數學及常識95分A..但英文就得B, Grammar 真係重災區,後悔小學冇出去補,中學英文差要出去補底。。。中四至中六惡補左3年至追到DSE要求

hugub 發表於 18-6-13 19:07
明智

我仔小學中文87分A,數學及常識95分A..但英文就得B, Grammar 真係重災區,後悔小學冇出去補, ...

淺唔係應該高分?我女今學期啲突擊測驗都接近滿分,因為比較淺,佢幼稚園英文底好,我唔想哂咗佢,所以點都會keep住,grammar我都自己執下。不過從來學語文,閱讀是王道!除咗英文,其實黃宣好啱我女,我曾經以為佢都谷得下,原來佢只係乖同定,唔太受谷,而家佢學返啱佢程度嘅嘢,成績都ok,學校啲嘢都幾多元化,so far 我好滿意!

lazycat317 發表於 18-6-13 13:55
無聯繫咗好多年!多人入中學係因為同一個網,好多人會揀返CSK中學,而且以小學成績嚟講,CSK中學唔難入利申 ...

而家九龍城band 2男仔當佐csk 係寶,因為band 2位吾夠分呀!

josewing 發表於 18-6-13 21:12
而家九龍城band 2男仔當佐csk 係寶,因為band 2位吾夠分呀!

好多名校區同樣情況,唔係band 1成績, 得band 2 反而選擇好少。

feifei_baby 發表於 18-6-13 19:38
淺唔係應該高分?我女今學期啲突擊測驗都接近滿分,因為比較淺,佢幼稚園英文底好,我唔想哂咗佢,所以點 ...
我仔幼稚園SC英文都唔差, 初小食老本高小就...... 淺即係唔多教 conditional , passive voice完全冇教..... 到中學就
‹ 上一主題|下一主題